
Рецептата за тези питки е от турската кухня.
На това вече доста топло време, на мен ми доставя удоволствие да меся, втасва толкова бързо и можем да се насладим на домашно печиво през уикенда.
Ако и на вас ви е останало от козуначеното брашно, покрай месенето на козунаци по Великден, не се колебайте да го използвате за подобно печиво, дори ще се очаровате, колко вкусно става всичко с него. За тази рецепта използвах останалият ми малко повече от половин пакет и съм много доволна от резултата!
Необходими продукти:
1 чаена чаша, хладко прясно
мляко
1 пакет суха мая
2 супени лъжици захар
1 белтък, жълтъка се
отделя за намазване
½ чаена чаша слънчогледово
олио
1 чаена лъжичка сол
Около 600 грама брашно за
козунак София Мел
Приготвяне:
Разбъркайте маята и
захарта в хладкото прясно мляко.
Оставете сместа на страни,
докато маята се активира.
В голяма купа смесете 600
грама от брашното със солта.
По средата направете
кладенче. Изсипете в него прясното мляко с маята, белтъка и слънчогледовото
олио. Омесете меко тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно.
Готовото тесто, поставете в
голяма купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса, докото
увеличи обема си 2 и ½ пъти.
След това разточете
тестото на кора с дебелина 1 сантиметър. Изрежете парчета с голяма кръгла
форма, а по средата с по-палка, за да се получи дупка.
Поставете изрязаното тесто
върху тави постлани с хартия за печене. Покрийте тестото отново за 20 минути,
докато втаса. Втасалото тесто намажете с разбит жълтък с прясно мляко и
поръсете с ленени семена.
Поставете в студена фурна
и включете на 200°С.
Печете 15 минути и след това намалете температурата на 180°С. Печете до
готовност.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар