
За
блатовете:
4 яйца
125 грама захар
ванилов екстракт
90 грама
брашно
15 грама
кокосови стърготини
35 грама
масло
За Крем
Рафаело:
150 грама бял шоколад
70 грама
млечна сметана 33% масленост
55 грама
меко масло
30 грама
кокосови стърготини
250 грама
маскарпоне
Пълнеж:
100 грама бял
шоколад
30 грама
сметана 33% масленост
50 грама бадеми
вафлена кора
К рем за шпакловане:
240 грама
маскарпоне или крема сирене
80 грама
пудра захар
100 грама
меко масло
3-4 супени
лъжици млечна сметана за разбиване
ванилов екстракт
Приготвяне:
Разбъркайте
яйцата със захарта на лека водна баня, докато захарта се разтвори.
Изсипете в купа
и разбийте за 6 минути с миксер.
Изсипете
една трета от пресятото брашно, разбъркайте внимателно с шпатула отдолу нагоре.
Изсипете
малко от разтопеното масло, след това малко брашно и т.н.
Правете
всичко много внимателно, но не разбърквайте дълго време.
Накрая
прибавете кокосовите стръготини, разбъркайте добре.
Изсипете
тестото в намазана с мазнина форма с диаметър 20 сантиметра. Поставете във
фурната, предварително загрята до 170°C за 40 минути.
Готовият
блат, оставете да изстива поне 3 часа.
За крема разбийте
всички съставки за около 3 минути с миксер. Добавете кокосовите стърготини на
края.
За пълнежа:
изсипете горещата сметана към шоколада, разбъркайте и ще получете бял Ganache.
Прехвърлете
в сладкарски пош и го оставете да изстине поне 3 часа в хладилника (най-добре
за една нощ).
Нарежете
изпеченото и изстинало тесто на 3 равни платки.
За напояване
на блатовете използвайте: (сварете за 2 минути кондензирано мляко 30 милилитра, вода
100 милилитра, захар 50 грама. 2-3 супени лъжици кокосов ликьор, добавете след като изстине.)
Сглобете
тортата, като поставите първия блат в върху чиния за сервиране. Напоете с ⅓ от
сиропа, нанесете слой крем, като направите отстрани леко задигнат борд от крема.
Нанесете половината от ганаша вътре, поръсете със смлени бадеми и вафлени
парчета. Довършете по същия начин тортата.
Крема за
измазване се приготвя, като се разбие всичко заедно с миксера.
Покрийте
тортата от всички страни с равномерен слой от крема и поставете в хладилник за
1 час.
За пълнежа използвах
белени бадеми, леко запечени във фурната и смлени в кухненски чопър. Вафлата която
използвах беше фунийка за сладолед. Ако не е свежа и е жилава, можете да я
поставите във фурната за няколко минути, докато стане хрупкава.
Декорирайте
по ваш вкус.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар