събота, 13 април 2019 г.

Козунак



От това количество продукти оформям 3 козунака по 600 грама всеки

Необходими продукти:
200 милилитра прясно мляко
1 пакет +1 чаена лъжичка суха мая
3 яйца+1 белтък (жълтъка се използва за намазване на козунаците преди печене)
270 грама фина бяла захар
2 пакета ванилова захар
½ ампула есенция ром
1 супени лъжица портокалови корички
700 -750 грама брашно за козунак
40 грама масло
40 грама неосолена свинска мас
4 супени лъжици олио

Приготвяне:
Разтворете маята с една супена лъжица захар от количеството в рецептата в хладкото прясно мляко. Оставете настрани, докато маята се активира и шупне.
Разбийте яйцата и захарта с кухненска тел в голяма купа, прибавете и ароматите. След като маята е готова, добавете и нея към яйцата и захарта.
В голяма купа изсипете половината от брашното и направете по средата кладенче. Изсипете течните продукти в него и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато всички продукти се смесят гладко. Започнете да прибавяте от брашното и продължете, като омесвате с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка. 
Извадете тестото на поръсен с брашно работен плот и го омесете много добре, докато спре да се лепи по ръцете ви, най-малко 15 минути. След това, започнете да прибавяте по две, три супени лъжици от смесените разтопено масло, мас и слънчогледово олио, до изчерпване на количеството, като след всяко добавяне омесвате и опъвате тестото, до пълното усвояване на мазнината от него.
Готовото тесто, поставете в голяма купа и го покрийте с найлоново фолио и честа кухненска кърпа. Оставете го в помещение с температура 26-28 градуса, докато увеличи обема си два-три пъти.
След като тестото е втасало го разделете на 3 равни части или според формите, в които искате да го изпечете. Оформете, като поставите за плънка шоколад, локум, сладко, стафиди, ядки или друго каквото предпочитате в него. Постовете оформеното тесто в добре намазани с масло форми. Покрийте тестото с фолио и го оставете да втаса отново за 20-30 минути.
След това време, намажете козунаците с разбит жълтък с 1 чаена лъжичка прясно мляко и поръсете с филирани бадеми и захар или друго, каквото обичате.
Печете първоначално на 180⁰C за 10 минути, след това намалете на 150-160°С и печете до готовност, около 30-40 минути. Ако започнат да покафеняват прекалено козунаците, поставете метално фолио отгоре, за да не прегорят и намалете още малко градусите на печката, като увеличите малко времето за печене.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравей Таня, от много време следя блога и съм изпробвала няколко рецепти. Бих изкала да изпробвам този козунак, но в по-малко количество,защото 3 броя са прекалено много за нас. Ако искам само един средно голям козунак наполовина ли да намаля пропорциите на съставките или ще се наручи балансът? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам, че се забавих толкова с отговора, но напоследък времето не е на моя страна, все се гоним :)
      Разбира се, че може винаги една рецепта да се направи наполовина. В момента на приготвяне ще прецениш количеството брашно, докато получиш меко, нелепнещо тесто. Прецени също така съда в който ще изпечеш козунака. Трябва да бъде със обем за около 900 грама тесто, защото толкова ще бъде твоето от половин порция.
      Поздрави, Кристина!

      Изтриване