събота, 23 февруари 2019 г.

Руло с блат от целувка, пълнено с ягоди, маскарпоне и сметана

Необходими продукти:
4 яйчни белтъка
1/8 чаена лъжичка есенция от розова вода или друг аромат (по желание)
1 чаена лъжичка царевично нишесте, пресято
1 чаена лъжичка лимонов сок
170 грама пудра захар
10 грама ванилова захар
1 шепа филирани бадеми и 2 супени лъжица млян шамфъстък

За крема:
200 милилитра млечна сметана
200 грама маскарпоне
3 супени лъжица пудра захар
100 грама ягоди, нарязани на кубчета

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C. Намажете с мазнина форма с размери 25x35 сантиметра и постелете в нея хартия за печене, оставяйки краищата да стърчат, тъй като целувката ще се издигне във фурната при печенето. (Използвайте тавичка с тези размери, които съм написала или дори с 2-3 сантиметра по-малка. Моята беше голямата тава от фурната 30х40 сантиметра и блата ми стана прекалено тънък, но вкусът беше съвършен, въпреки това.)
Поставете белтъците в купата на електрически миксер или използвайте ръчен. Разбийте на висока скорост, докато се образуват твърди върхове. Добавете есенцията от розова вода, царевичното брашно и лимоновия сок. Пуснете миксера на средна скорост и постепенно добавете захарта лъжица по лъжица. Накрая разбийте на висока скорост за около 5 минути, докато белтъците станат плътни, лъскави и твърди. Изсипете целувчената смес в тавата и я заравнете с палетен нож. Поръсете равномерно с бадемови люспи и смлян шамфъстък. Печете във фурната за около 20 минути (в средата), докато бадемите и повърхността на целувката леко покафенеят.  Махнете блата от фурната и го оставете в тавичката за 5 минути. След това го обърнете върху чиста хартия за печене и отстранете хартията от основата. Оставете го да изстине напълно върху метална скара.

Направете крема за пълнеж на рулото, като разбиете с миксер на висока скорост заедно сметаната, маскарпонето, ваниловия екстракт и пудрата захар.

Сглобяване: 
Нанесете крема от маскарпоне и сметана върху блата от целувка, с бадемите надолу. Поръсете с парчета от ягоди навсякъде, леко ги притиснете в сметаната. След това, като използвате хартията за печене за помощ, навивайте блата, за да оформите руло. Охладете за 2-4 часа преди сервиране. Използвайте назъбен нож, за да нарежете рулото.

Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. правя от години "бяло руло" - така му казваме у дома
    ако белтъците са престояли 3-4 дни и се добави щипчица лимонтузу, изпълват тавата от фурната без проблем и става доста солиден блат
    най-вкусен е с крем шантли с горски ягоди и какис

    ОтговорИзтриване
  2. ...а за да може да бухне върху целувченото тесто, небива да се слага нищо
    процедурата трябва да е обратната
    първо филибани бадеми(с запечени лешници вкусът е неземен), после белтъченото тесто

    ОтговорИзтриване