Необходими
продукти:
4 яйчни
белтъка
1/8 чаена
лъжичка есенция от розова вода или друг аромат (по желание)
1 чаена
лъжичка царевично нишесте, пресято
1 чаена
лъжичка лимонов сок
170 грама пудра
захар
10 грама ванилова
захар
1 шепа
филирани бадеми и 2 супени лъжица млян шамфъстък
За крема:
200
милилитра млечна сметана
200 грама
маскарпоне
3 супени
лъжица пудра захар
100 грама
ягоди, нарязани на кубчета
Приготвяне:
Загрейте
фурната до 180°C. Намажете с мазнина форма с размери 25x35 сантиметра и постелете в нея хартия
за печене, оставяйки краищата да стърчат, тъй като
целувката ще се издигне във фурната при печенето. (Използвайте тавичка с тези размери, които съм написала или дори с 2-3 сантиметра по-малка. Моята беше голямата тава от фурната 30х40 сантиметра и блата ми стана прекалено тънък, но вкусът беше съвършен, въпреки това.)
Поставете
белтъците в купата на електрически миксер или използвайте ръчен. Разбийте
на висока скорост, докато се образуват твърди върхове. Добавете есенцията от
розова вода, царевичното брашно и лимоновия сок. Пуснете миксера на средна скорост и
постепенно добавете захарта лъжица по лъжица. Накрая разбийте на висока скорост
за около 5 минути, докато белтъците станат плътни, лъскави и твърди. Изсипете целувчената смес в тавата и я заравнете с палетен нож. Поръсете равномерно с бадемови люспи и смлян шамфъстък. Печете във фурната
за около 20 минути (в средата), докато бадемите и повърхността на целувката леко покафенеят. Махнете блата от фурната и го оставете в тавичката за 5 минути. След това го обърнете върху чиста хартия за печене и отстранете хартията от основата.
Оставете го да изстине напълно върху метална скара.
Направете
крема за пълнеж на рулото, като разбиете с миксер на висока скорост заедно
сметаната, маскарпонето, ваниловия екстракт и пудрата захар.
Сглобяване:
Нанесете
крема от маскарпоне и сметана върху блата от целувка, с бадемите надолу.
Поръсете с парчета от ягоди навсякъде, леко ги притиснете в сметаната. След
това, като използвате хартията за печене за помощ, навивайте блата, за да
оформите руло. Охладете за 2-4 часа преди сервиране. Използвайте назъбен нож,
за да нарежете рулото.
Да ви е сладко!
Здрастиии :*
ОтговорИзтриванеНай- любимото ми руло 🥰
ОтговорИзтриванеПрелестно е, Танче! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прелестно изглежда!
ОтговорИзтриванеправя от години "бяло руло" - така му казваме у дома
ОтговорИзтриванеако белтъците са престояли 3-4 дни и се добави щипчица лимонтузу, изпълват тавата от фурната без проблем и става доста солиден блат
най-вкусен е с крем шантли с горски ягоди и какис
...а за да може да бухне върху целувченото тесто, небива да се слага нищо
ОтговорИзтриванепроцедурата трябва да е обратната
първо филибани бадеми(с запечени лешници вкусът е неземен), после белтъченото тесто