Необходими продукти:
Количеството
е за 24 кексчета.
1 и ½ чаени чаши брашно за кекс София Мел
1 чаена чаша
неподсладено какао на прах
1 чаена
лъжичка сода за хляб
1/4 чаена
лъжичка сол
4 големи
яйца
1 чаена чаша
фина бяла захар
1 чаена чаша
светло кафява захар
2/3 чаена
чаша масло от гроздови семена
2 супени
лъжици чист екстракт от ванилия
1 чаена чаша
гъст айран
За декорация:
100 грама
тъмен шоколад
80 грама
течна сметана
Бял шоколад
за паяжината
Тъмно кафяв
фондан за паяци
Приготвяне:
Загрейте
фурната до 180°С. Поставете хартиени кошнички в голяма форма за мъфини.
Смесете добре
брашното, какаото на прах и солта заедно в голяма купа.
В средна купа
разбийте с вилица яйцата, бялата захар, кафявата захар, маслото и ванилията, докато
всичко е добре смесено.
Разбъркайте
содата в айрана.
Изсипете половината
от мокрите съставки при сухите. Прибавете и половината от айрана, разбъркайте
внимателно, след това прибавете и останалите мокри съставки и айран. Разбъркайте,
докато продуктите се смесят, но не прекалявайте. Тестото е гъстичко.
С помощта на
лъжица за сладолед разпределете тестото във формите, като пълните формичките на
¾ от обема им.
Печете в продължение на 18-21 минути, или докато клечка за зъби,
поставена в центъра излиза чиста. Оставете кексчетата да се охладят напълно
преди да нанесете глазурата.
Докато те се
охлаждат, разтопете белия шоколад и го поставете в малък сладкарски пош. Отрежете съвсем
малко върха и направете паяжинките върху хартия за печене. Оставете ги, докато шоколада изсъхне напълно.
Направете и
паяците от фондана, подредете ги върху чиния и ги приберете в хладилник.
Когато
кексчетата изстинат, затоплете сметаната и я изсипете върху начупения шоколад.
Разбъркайте след като шоколада се стопи и натопете горната част на всяко кексче
в шоколадовата глазура.
Приберете ги за 10 минути в хладилника, след това декорирайте с паяжината и
паяка.
Да ви е
вкусно и забавно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар