събота, 1 септември 2018 г.

Надиплени питки


За тестото:
250 грама Брашно Баница София Мел
350 грама Пълнозърнесто брашно София Мел
1 чаена лъжичка сол
300 милилитра прясно мляко, хладко
1 и ½ чаени лъжички суха мая
1 и ½ супени лижици захар
50 милилитра слънчогледово олио

За плънката:
2 стръка праз лук
½ връзка магданоз
3-4 стръка пресен джоджен
2 яйца
250 грама сирене


Приготвяне:
Поставете хладкото прясното мляко с маята и захарта в удобна купа, разбъркайте. Покрийте сместа и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Смесете двата вида брашно в голяма купа заедно със солта. По средата на брашното направете кладенче и изсипете прясното мляко с маята и слънчогледовото олио.
Омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в голяма купа намазана с малко мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса за 1 час, докато удвои обема си.

През това време направете плънката.
Нарежете праза на ситно и го задушете заедно с билките в 2 супени лъжици зехтин.
Оставете го да изстине и го смесете с яйцата и сиренето.

След като тестото е втасало, го извадете върху работния плод поръсен леко с брашно. Разделете тестото на части по 100 грама всяка и оформете топчета.
Всяко топче разточете на кръгла кора с диаметър 20 сантиметра. По средата поставете по 2 супени лъжици от плънката и оформете по начина показан на снимките.
Така оформените питки, поставете в тава постлана с хартия за печене и ги покрийте с чиста памучна кърпа. Оставете ги да починат 20 минути.
Поставете питките в студена фурна и включете на 200°С. Печете за 15 минути, след това намалете фурната на 180°С. Печете до готовност.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар