За тестото:
250 грама
Брашно Баница София Мел
350 грама Пълнозърнесто
брашно София Мел
1 чаена
лъжичка сол
300
милилитра прясно мляко, хладко
1 и ½ чаени
лъжички суха мая
1 и ½ супени
лижици захар
50 милилитра
слънчогледово олио
За плънката:
2 стръка
праз лук
½ връзка
магданоз
3-4 стръка
пресен джоджен
2 яйца
250 грама
сирене
Приготвяне:
Поставете хладкото
прясното мляко с маята и захарта в удобна купа, разбъркайте. Покрийте сместа и
оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Смесете двата
вида брашно в голяма купа заедно със солта. По средата на брашното направете
кладенче и изсипете прясното мляко с маята и слънчогледовото олио.
Омесете меко
тесто.
Готовото
тесто поставете в голяма купа намазана с малко мазнина и го покрийте с
найлоново фолио. Оставете го да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
През това
време направете плънката.
Нарежете
праза на ситно и го задушете заедно с билките в 2 супени лъжици зехтин.
Оставете го
да изстине и го смесете с яйцата и сиренето.
След като
тестото е втасало, го извадете върху работния плод поръсен леко с брашно.
Разделете тестото на части по 100 грама всяка и оформете топчета.
Всяко топче
разточете на кръгла кора с диаметър 20 сантиметра. По средата поставете по 2
супени лъжици от плънката и оформете по начина показан на снимките.
Така
оформените питки, поставете в тава постлана с хартия за печене и ги покрийте с
чиста памучна кърпа. Оставете ги да починат 20 минути.
Поставете питките в студена фурна и включете на 200°С. Печете за 15 минути, след това намалете фурната на 180°С. Печете до готовност.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар