сряда, 1 август 2018 г.

Пълнени кифли с рикота и пресни билки


Необходими продукти за тестото:
100 милилитра хладка вода
20 грама прясна мая
2 супени лъжички захар
200 грама гъсто кисело мляко
2 яйца
60 грама масло, разстопено и охладено
700 грама брашно Баница София Мел
20 грама сухо мляко
2 чаени лъжички сол

Необходими продукти за плънката:
500 грама хубава мека рикота
пресни билки: чубрица, джоджен и магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Разтворете маята и захарта в хладката вода.
Разбийте яйцата с киселото мляко.
Разтопете маслото.
Смесете в голяма купа 400 грама от брашното, солта и сухото мляко. Направете по средата кладенче. В кладенчето изсипете всички продукти за тестото и разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гладка, гъста каша. Добавете останалото брашно и омесете меко тесто. 
Готовото тесто поставете в голяма, чиста леко намазана със зехтин купа и го покрийте с найлон. Оставете го за 1 час в топло помещение, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 4 части. Всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина ½ сантиметър и нарежете дълги ленти. Навийте лентите върху метални цилиндри за каноли, ако нямате такива, направете си от алуминиево фолио за готвене. Поставете така оформеното тесто върху тава постлана с хартия за печене. Оставете тестото да втаса за 20-25 минути.
Намажете кифлите с разбито яйце и ги поставете във фурната. Печете 25-30 минути на 180°С.
През това време разбъркайте рикотата с пресните, ситно нарязани билки. Поставете я в найлонов пош с широк накрайник.
След като кифлите са готови и изстинали, напълнете ги с овкусената рикота.

Да ви е сладко! 

1 коментар:

  1. Много обичам този вид рогчета, Танче! И със солена плънка, и със сладка, все са чудесни! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване