Необходими
продукти за тестото:
100 милилитра хладка вода
20 грама прясна мая
2 супени лъжички захар
20 грама прясна мая
2 супени лъжички захар
200 грама гъсто кисело мляко
2 яйца
60 грама масло, разстопено и охладено
700 грама брашно Баница София Мел
20 грама сухо мляко
2 чаени лъжички сол
2 яйца
60 грама масло, разстопено и охладено
700 грама брашно Баница София Мел
20 грама сухо мляко
2 чаени лъжички сол
Необходими продукти
за плънката:
500 грама хубава мека рикота
пресни билки: чубрица, джоджен и магданоз
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Разтворете
маята и захарта в хладката вода.
Разбийте яйцата с киселото мляко.
Разтопете маслото.
Смесете в голяма купа 400 грама от брашното, солта и сухото мляко. Направете по средата кладенче. В кладенчето изсипете всички продукти за тестото и разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гладка, гъста каша. Добавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в голяма, чиста леко намазана със зехтин купа и го покрийте с найлон. Оставете го за 1 час в топло помещение, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 4 части. Всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина ½ сантиметър и нарежете дълги ленти. Навийте лентите върху метални цилиндри за каноли, ако нямате такива, направете си от алуминиево фолио за готвене. Поставете така оформеното тесто върху тава постлана с хартия за печене. Оставете тестото да втаса за 20-25 минути.
Разтопете маслото.
Смесете в голяма купа 400 грама от брашното, солта и сухото мляко. Направете по средата кладенче. В кладенчето изсипете всички продукти за тестото и разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гладка, гъста каша. Добавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в голяма, чиста леко намазана със зехтин купа и го покрийте с найлон. Оставете го за 1 час в топло помещение, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 4 части. Всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина ½ сантиметър и нарежете дълги ленти. Навийте лентите върху метални цилиндри за каноли, ако нямате такива, направете си от алуминиево фолио за готвене. Поставете така оформеното тесто върху тава постлана с хартия за печене. Оставете тестото да втаса за 20-25 минути.
Намажете кифлите с разбито яйце и ги поставете във фурната. Печете
25-30 минути на 180°С.
През това време разбъркайте рикотата с пресните, ситно нарязани билки.
Поставете я в найлонов пош с широк накрайник.
След като кифлите са готови и изстинали, напълнете ги с овкусената
рикота.
Много обичам този вид рогчета, Танче! И със солена плънка, и със сладка, все са чудесни! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриване