Необходими продукти за блата:
3 яйца, на стайна температура
100 грама
захар
10 грама
ванилова захар
100 грама
брашно
50 грама
нишесте
щипка сол
Начин на
приготвяне:
Намажете с масло и поставете хартия за печене върху
кръгла тавичка с диаметър 18
сантиметра. Намажете стените на формата също с разтопено масло. Оставете настрани, докато ви
потрябва.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете брашното, нишестето и солта.
Разбийте яйцата със захарта на много пухкав,
светъл и гъст крем.
Около 5-6 минути минимум, докато бъркалките на миксера започнат да оставят
трайни следи в сместа.
Прибавете ванилията, разбийте отново.
Спрете миксера и пресейте брашното и нишестето върху
разбитите яйца. Разбъркайте със силиконова шпатула много внимателно, отдолу
нагоре, докато получите равномерно тесто.
Изсипете тестото върху предварително приготвената форма и го изравнете.
Сложете тестото във фурната и печете 30-35 минути.
Проверете дали блата е готов след 30 минути, като го прободете с дървен шиш,
който трябва да е чист без полепнали частици по него.
Изпечения
блат извадете от формата и го оставете да изстине върху метална решетка
поне 5-6 часа.
За напояване на блатовете:
200
милилитра вода
150 грама захар
1 и ½ супени лъжици розова вода
Приготвяне:
Сварете
захарен сироп от водата и захарта. След като се охлади напълно, прибавете
розовата вода.
За крема:
Необходими
продукти за шоколадовия мус:
100 грама
хубав бял шоколад
350
милилитра сметана за разбиване (минимум 35% масленост)
200 грама
крема сирене
1 супена
лъжица ванилов екстракт
1 чаена
лъжичка розова вода
4 грама
желатин
Приготвяне:
Накиснете желатина за 5-10 минути в 50 милилитра студена вода.
Загрейте 100 милилитра от сметаната до кипене.
Изсипете горещата сметана върху начупения бял шоколад. Оставете ги за 2 минути и след това разбъркайте до гладка текстура.
Загрейте желатина, докато стане прозрачен и го прибавете към шоколадовия ганаш, докато е още топъл, разбъркайте.
Загрейте 100 милилитра от сметаната до кипене.
Изсипете горещата сметана върху начупения бял шоколад. Оставете ги за 2 минути и след това разбъркайте до гладка текстура.
Загрейте желатина, докато стане прозрачен и го прибавете към шоколадовия ганаш, докато е още топъл, разбъркайте.
Прибавете и мекото крема сирене. Разбъркайте докато крема стане гладък.
Оставете настрани, докато се охлади до стайна температура.
Разбийте останалата сметана до мек и пухкав крем, прибавете ванилията и розовата вода.
Разбийте останалата сметана до мек и пухкав крем, прибавете ванилията и розовата вода.
Прибавете сметаната към шоколада и крема сиренето на няколко пъти, като
разбърквате внимателно със силиконова шпатула, докато получите еднороден,
пухкав крем.
За
желето от касис и малини:
250 грама касис
250 грама малини
100 милилитра вода
100 грама захар
6 грама желатин
50 милилитра студена вода
Приготвяне:
Накиснете желатина в 50 милилитра студена вода, докато набъбне. Затоплете го в
микровълнова фурна или на водна баня, докато се разтвори.
Сложете в удобна тенджера плодовете и захарта. Намачкайте ги добре и ги
сварете за 10-15 минути на среден огън, докато отделят всичките си сокове и омекнат. След
това прецедете плодовете през сито и ги притиснете с лъжица, за да се отдели всичкия сок и пюре от
тях.
Прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре. Оставете желето да се
охлади до стайна температура.
Сглобяване:
Разрежете блата на три равни платки и поставете първата директно върху
чиния за сервиране.
От външната му страна поставете ринг за торти и ацетатно фолио.
Напоете блата с ⅓ от охладения захарен сироп с аромат на рози.
Поставете върху блата ⅓ от белия мус и заравнете много добре. Приберете
тортата във фризера за 10 минути, нужно е малко време на студено, само докато желатина в крема стегне.
Върху крема поставете половината от желето и отново приберете тортата във
фризера за 15 минути. Отгоре поставете втората платка. Напоете със сиропа. Върху
блата разпределете следващото количество от крема и изравнете добре
повърхността. Приберете във фризера за 10 минути. Върху крема поставете втората
половина от желето и отново приберете тортата във фризера за 15 минути. Върху
стегналото желе поставете третия блат и го напоете с последната част от
захарния сироп. Върху него разпределете равномерно и третата част от крема.
Приберете тортата във фризера за 30 минути.
100 грама бял шоколад
100 грама крема сирене
30 милилитра гъст малинов сироп (може да използвате и такъв от касис)
½ чаена лъжичка розова вода
За да направите глазурата, поставете всички продукти в купа на водна пара.
Разбъркайте, докато получите еднородна смес. Оставете да поизстине и я излейте
върху последния слой крем на тортата. Завъртете на всички страни, така че да се
изравни равномерно.
Поставете тортата в хладилника за
4-6 часа.
Наслада за очите,по описание изглежда прекрасна и на вкус.Тези розовите шприцовани от крем ли са или целувки? Много е помислена и както обикновено, чудесно изпълнена.Браво! Удоволствие е да гостувам на блога ви! Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Руми, радвам се, че ти харесва! Да, розовите са целувки :)
ИзтриванеВинаги си добре дошла!
Танче, Танче...наистина нямам думи.
ОтговорИзтриванеЗлатни ръце имаш мило момиче. Сега да ти се похваля с резултата от кокосовота торта от ананас. Беше по хубава от купешката. Много, много ти благодаря. Единствено белия шоколад отгоре не ми стегна, но това не оказа влияние на вкуса, а и аз е направих с бяла кувертюра, а може би така трябва. Няма значение.
Поздрави Катя
Много съм ти благодарна, че отново се довери на торта от блога ми, но наистина не знам, защо не е стегнала глазурата, при мен е винаги перфектна с най-обикновен бял шоколад я правя. Може би не е престояла достатъчно на студено, на белият шоколад му трябва повечко време.
ИзтриванеПоздрави, Кате!
Прелестна торта, Танче! Сигурна съм, че и вкусово е наслада за небцето, както е наслада и за очите! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Светле :) Много е хубаво, че те радва тортата!
ИзтриванеПоздрави!
Единственото по-хубаво от снимката на цялата торта е снимката на разреза. Винаги съм си мислела, че при такъв тип торти разрезът не е задължителен, но твоята снимка, Танче ме опровергава напълно - толкова красиво блатът е поел част от желето. За вкуса да не говорим какъв ще е. Щом има малини ще ми е любим. :-)
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря ти, че намина мила :)
ИзтриванеАз се старая винаги да имам и снимка с разрез, само в случаите, когато тортите не са за вкъщи не го правя. Мисля, че хората така добиват още по-ясна представа за тортата и фантазията и желанието да я опитат се увеличава.
Прегръдка!