Необходими продукти:
150 грама
меко масло
200 грама
фина захар
1 пакет
ванилова захар
4 големи
яйца
1 супена
лъжица ликьор Амарато
100 грама
брашно Екстра София Мел
50 грама
натурално какао
1 супена
лъжица нес кафе фино смляно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка бакпулвер
300 грама
обезкостени череши
2 супени лъжици
ликьор Амарето
За глазурата:
150 грама
тъмен шоколад
150 грама
млечна сметана
2 супени
лъжици ликьор Амарето
За
декорация:
150
милилитра сметана
2 супени
лъжици маскарпоне
3 супени
лъжици пудра захар
череши
настърган
шоколад
Приготвяне:
Пригответе
форма за печене с диаметър 25 сантиметра. Поставете на дъното хартия за печене,
а стените намажете с малко масло.
Включете
фурната да загрява на 180°С.
Обезкостете
черешите и ги разбъркайте с ликьора Амарето.
Разбийте с миксер маслото, захарта и ваниловата захар за 3-4 минути. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивайте отново до пълното му абсорбиране от сместа. Прибавете и ликьора Амарето.
Смесете в
малка купа брашното, какаото, кафето и бакпулвера. Пресейте сухите продукти
директно върху сместа от яйца и масло. Разбъркайте внимателно със силиконова
шпатула, докато получите гладко тесто.
Накрая
прибавете черешите и разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
Изсипете
тестото във формата и го заравнете.
Поставете
тавичката в предварително загрятата фурна и печете 40 минути.
За да бъде
сладкиша с равна повърхност след изпичане, е необходимо черешите да са
равномерно разпределени в тестото, в противен случай става вълнообразен и моят
беше такъв. Това се коригира съвсем лесно обаче. Когато сладкиша изстине, с
голям и остър нож за хляб се изрязва тестото много малко по повърхността, така
че да се изравни. Това се получава, защото количеството череши е голямо и
на места натежават повече, но в същото време правят десерта изключително сочен и балансирано сладък.
Докато
чакате сладкиша да изстине, пригответе шоколадовия ганаш с Амарето, като
натрошите шоколада в удобна купа и загреете сметаната до кипване. Изсипете
горещата сметана върху шоколада и оставете сместа за 1 минута. След това
разбъркайте с кухненска тел до гладък крем. Накрая прибавете Амаретото и разбъркайте
отново.
Преместете
сладкиша върху чиния удобна за сервиране.
След като
блата е готов и изстинал, поставете ринг за оформяне на торти около него или ацетатно фолио. Изсипете ганаша, докато е още топъл. Наклонете
чинията на всички страни, за да се разпредели равномерно.
Оставете го
в хладилника за 1 час.
След това
премахнете ринга и декорирайте сладкиша с разбитата сметана с маскарпоне и пудра захар.
Поръсете с настърган шоколад и поставете черешките.
Да ви е
сладко!
Е как няма да е сладко. То твоя рецепта лоша няма. Можеби другата седмица ще го направя но с вишни.
ОтговорИзтриванеЧакай отзиви.
Поздрави Катя
Кате, много ти благодаря мила :) Ще чакам с нетърпение да споделиш дали ти е харесал сладкиша!
ИзтриванеПрегръдка!
Танче, посред лято не е ли срамота с тези шоколадови изкушения!
ОтговорИзтриванеТанче, и този сладкиш направих. Много лесен и много,много вкусен. Аз използвах замразени вишни, и да знаеш никак не е зле. Много ти благодаря за поредната вкусна рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Таня, забравих да питам колко е бакпулвера. Аз сложих една супена лъжица.
ОтговорИзтриванеПак поздрави Катя