петък, 29 юни 2018 г.

Шоколадов сладкиш с череши и Амарето


Необходими продукти:
150 грама меко масло
200 грама фина захар
1 пакет ванилова захар
4 големи яйца
1 супена лъжица ликьор Амарато
50 грама натурално какао
1 супена лъжица нес кафе фино смляно
1 чаена лъжичка бакпулвер
300 грама обезкостени  череши
2 супени лъжици ликьор Амарето

За глазурата:
150 грама тъмен шоколад
150 грама млечна сметана
2 супени лъжици ликьор Амарето

За декорация:
150 милилитра сметана
2 супени лъжици маскарпоне
3 супени лъжици пудра захар
череши
настърган шоколад



Приготвяне:
Пригответе форма за печене с диаметър 25 сантиметра. Поставете на дъното хартия за печене, а стените намажете с малко масло.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Обезкостете черешите и ги разбъркайте с ликьора Амарето.

Разбийте с миксер маслото, захарта и ваниловата захар за 3-4 минути. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивайте отново до пълното му абсорбиране от сместа. Прибавете и ликьора Амарето.
Смесете в малка купа брашното, какаото, кафето и бакпулвера. Пресейте сухите продукти директно върху сместа от яйца и масло. Разбъркайте внимателно със силиконова шпатула, докато получите гладко тесто.
Накрая прибавете черешите и разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
Изсипете тестото във формата и го заравнете.
Поставете тавичката в предварително загрятата фурна и печете 40 минути.
За да бъде сладкиша с равна повърхност след изпичане, е необходимо черешите да са равномерно разпределени в тестото, в противен случай става вълнообразен и моят беше такъв. Това се коригира съвсем лесно обаче. Когато сладкиша изстине, с голям и остър нож за хляб се изрязва тестото много малко по повърхността, така че да се изравни. Това се получава, защото количеството череши е голямо и на места натежават повече, но в същото време правят десерта изключително сочен и балансирано сладък.
Докато чакате сладкиша да изстине, пригответе шоколадовия ганаш с Амарето, като натрошите шоколада в удобна купа и загреете сметаната до кипване. Изсипете горещата сметана върху шоколада и оставете сместа за 1 минута. След това разбъркайте с кухненска тел до гладък крем. Накрая прибавете Амаретото и разбъркайте отново.
Преместете сладкиша върху чиния удобна за сервиране.
След като блата е готов и изстинал, поставете ринг за оформяне на торти около него или ацетатно фолио. Изсипете ганаша, докато е още топъл. Наклонете чинията на всички страни, за да се разпредели равномерно.
Оставете го в хладилника за 1 час.
След това премахнете ринга и декорирайте сладкиша с разбитата сметана с маскарпоне и пудра захар. Поръсете с настърган шоколад и поставете черешките.

Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Е как няма да е сладко. То твоя рецепта лоша няма. Можеби другата седмица ще го направя но с вишни.
    Чакай отзиви.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много ти благодаря мила :) Ще чакам с нетърпение да споделиш дали ти е харесал сладкиша!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Танче, посред лято не е ли срамота с тези шоколадови изкушения!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, и този сладкиш направих. Много лесен и много,много вкусен. Аз използвах замразени вишни, и да знаеш никак не е зле. Много ти благодаря за поредната вкусна рецепта.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  4. Таня, забравих да питам колко е бакпулвера. Аз сложих една супена лъжица.
    Пак поздрави Катя

    ОтговорИзтриване