Необходими
продукти:
225 грама
меко масло
70 грама
пудра захар
1 чаена
лъжичка ванилов екстракт
1 голямо яйце
325 грама Био Пшенично брашно София Мел
100 грама
бадемово брашно
За крема:
250 грама
маскарпоне
80 грама
пудра захар
1 чаена
лъжичка ванилов екстракт
300 милилитра сладкарска сметана
За декорация:
малини
ягоди
свежи рози
френски макарони
Приготвяне:
Разбийте с
миксер много добре маслото с пудрата захар. Прибавете яйцето, ваниловия
екстракт и разбийте отново.
Смесете
брашното и бадемовото брашно, пресейте половината върху маслената смес и разбъркайте
с дървена бъркалка. Пресейте и останалата суха смес и размесете отново, докато
получите гладко меко тесто. Разделете
тестото на две равни части и опаковайте всяка част в найлоново фолио.
Сплескайте тестото и го оформете във формата на диск. Поставете го в хладилника за
1 час.
Включете
фурната да загрява на 180°С.
След това
разточете тестото с диаметър около 25 сантиметра. Изрежете в кръгла форма с
диаметър 23 сантиметра. Премахнете излишното тесто. Изрежете по средата кръг с
форма в по-малък диаметър и премахнете излишното тесто.
Поставете
тестото върху голяма тава за печене и печете 20-25 минути, докато тестото стане
леко кафеникаво по края.
Оставете блатовете
да се охладят върху тавата напълно преди да ги премахнете, за да не ги счупите.
За да
приготвите крема, разбийте мекото маскарпоне с пудрата захар и
ваниловия екстракт, с помощта на миксер.
В друга
купа, разбийте сметаната на мек крем. Прибавете
сметаната на три пъти към маскарпонето, като след всяко прибавяне смесвате
внимателно със силиконова шпатула.
Поставете
първия блат директно върху чиния за сервиране.
Преместете
крема в голям пош с кръгъл накрайник и нанесете о него върху блата. Поставете втория блат и отгоре нанесете останалия крем.
Декорирайте
с пресни плодове, френски макарони и свежи рози.
Да ви е
сладко!
Здравей Таня. Тортата изглежда прекрасно и мисля да я приготвя. Би ли споделила колко парчета излизат?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Теодора
ОтговорИзтриванеВсъщност трябва да имаш предвид, че това е тарт и блатовете са бисквитени. Хубаво е да се остави няколко часа тарта в хладилник, за да поомекнат блатовете, преди да се нареже. Декорирането е добре да стане директно преди да бъде сервиран и нарязан, за да са свежи плодовете.
Порциите зависият от това, колко големи парчета ще нарежеш, но за 8 със сигурност е идеален тарта.
Поздрави
Така популярната напоследък торта цифра, и аз наскоро правих вариант:), твоя е много красив.
ОтговорИзтриване