Суха смес:
125 грама бяло
брашно (стават
страхотни и във вариант с бадемово и бяло 50 на 50)
30 грама
натурално какао
90 грама фина
кафява захар
10 грама ванилова захар
½ чаена
лъжичка сода
1 чаена
лъжичка бакпулвер
Течна смес:
120 грама
гъст айран
45 грама
зехтин
80 милилитра прясно мляко, което може да се замени с кафе, сок или дори вода
1 голямо яйце
100 грама
млечен шоколад нарязан на парченца
Приготвяне:
Смесете в
две отделни купи сухите и течните продукти.
Съединете ги, с помощта на телена бъркалка.
Накрая прибавете нарязания шоколад. Оставете малко от парчетата, за да поръсите
мъфините отгоре.
Поставете 12
хартиени кошнички във формата за печете на мъфини и разпределете тестото в тях.
Поставете
формата в предварително загрята фурна на 180°С и печете в продължение на
20 минути.
Направете теста с дървен шиш, за да сте сигурни, че излиза сух, чак
тогава кексчетата са готови.
Да ви е сладко!
Толкова са шоколадови, че как да не ги направи човек.
ОтговорИзтриванеТаня, да попитам може ли без хартиените кошнички да ги изпеча и на другия ден пак ли са така сочни.
Поздрави Катя
Кате, можеш да ги изпечеш и без хартиените кошнички, но трябва много добре да намажеш всяка формичка с мазнина и да поръсиш с малко брашно, за да могат да излязат мъфините лесно след изпичане. Да, ако ги прибереш в добре затворена кутия или ги завиеш в плик веднага след като изстинат, ще бъдат сочни и меки и на следващия ден :)
ИзтриванеПоздрави!