100 милилитра хладка вода
1 пакет суха мая
20 грама
прясна мая
2 супени
лъжици захар
1 яйце и 1
белтък (жълтъка се
запазва за намазване на питката преди печене)
250
милилитра прясно мляко, леко затоплено
100 грама
кисело мляко
120
милилитра слънчогледово олио
1100 грама
Брашно Баница София Мел
1 супена
лъжица сол
За оформяне:
50 грама
меко масло
1 жълтък
смесен с 1 супена лъжица прясно мляко, за намазване на питката преди печене
Приготвяне:
Разбъркайте захарта и маята в хладката вода. Оставете сместа за около 10 минути, за да се активира маята.
В брашното, което сте поставили в голяма купа и сте разбъркали в него солта, направете кладенче. В него изсипете активираната мая и всички останали продукти. Омесете меко тесто. Преместете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и месете поне 10 минути.
Поставете готовото тесто в леко намазана с мазнина купа. Покрийте го с найлон или капак и го оставете в топло помещение за 45-50 минути.
За да втаса по-бързо тестото, докато месите включете фурната за 10 минути на 40⁰С. След това я изключете и поставете тестото в нея. Втасва за нула време, дори не са нужни 45 минути. След като оформите тестото, поставете отново във фурната, която ще е още леко топла и отново ще стане много бързо.
За да втаса по-бързо тестото, докато месите включете фурната за 10 минути на 40⁰С. След това я изключете и поставете тестото в нея. Втасва за нула време, дори не са нужни 45 минути. След като оформите тестото, поставете отново във фурната, която ще е още леко топла и отново ще стане много бързо.
Пригответе кръгла тавичка с размери 30-35 сантиметра, като я намажете добре с меко масло.
Втасалото тесто, поставете върху добре набрашнен работен плод и го разделете на 4 части. Всяка част разточете на дебела, кръгла кора с диаметъра на тавата. Намажете първата част с масло и върху нея поставете втората. След това отново масло и третата кора. Постъпете така и с последната, но нея на намазвайте с масло. Поставете корите в тавата за печене и по средата поставете една чаша. След това нарежете с много остър нож на 8 еднакви парчета. Завъртете всяко парче на една страна в една посока, така че да се виждат разрезите. Покрийте така оформената питка с найлон и я оставете отново да втаса за 20-30 минути.
Втасалото тесто, поставете върху добре набрашнен работен плод и го разделете на 4 части. Всяка част разточете на дебела, кръгла кора с диаметъра на тавата. Намажете първата част с масло и върху нея поставете втората. След това отново масло и третата кора. Постъпете така и с последната, но нея на намазвайте с масло. Поставете корите в тавата за печене и по средата поставете една чаша. След това нарежете с много остър нож на 8 еднакви парчета. Завъртете всяко парче на една страна в една посока, така че да се виждат разрезите. Покрийте така оформената питка с найлон и я оставете отново да втаса за 20-30 минути.
След това време, намажете повърхността на питката с разбития жълтък с прясно мляко. Можете да поръсите със сусам или други подходящи семена, ако обичате.
Поставете втасалата питка в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете 10 минути, а след това намалете температурата на 160⁰С и печете до готовност, още около 35-45 минути.
Поставете втасалата питка в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете 10 минути, а след това намалете температурата на 160⁰С и печете до готовност, още около 35-45 минути.
Да ви е сладко!
Тяня,въобще не се съмнявам че питката е мнооого вкусна. Но аз искам да ти кажа че правих днес руло тирамису с бишкоти. Лесно, бързо о много,много вкусно. Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Кате, не спираш да се доверяваш на рецептите, които споделям и ме правиш много, много щастлива :) Благодаря ти и да ви е скадко!
ИзтриванеТаня, аз съм направила списък с рецепти които трябва непременно да изпробвам. Преди 10 дена правих щрудел с.ябълки. Не бях точила от 20 год. и ти си причината да хвана отново точилката.
ИзтриванеБъди жива и здрава и продължавай да.вдъхновяваш хората.
Катя