Необходими продукти:
90 грама белтъци
на стайна температура, за предпочитане остарели (около 3 белтъка)
200 грама
захар на прах
110 грама
белени бадеми
30 грама фина гранулирана захар
(3 супени лъжици)
Хранителна
лилава боя или друга по ваш избор
За пълнеж:
150 грама
маскарпоне
60 милилитра сладка сметана за разбиване
2 супени
лъжици малинов конфитюр
1 капка червена хранителна боя
5-6 супени
лъжици боровинково сладко
Приготвяне на макароните:
Най-малко един ден преди приготвянето на макароните е добре да отделите
белтъците от яйцата и да ги съхранявате на стайна температура в добре затворен съд. Ако се страхувате, може да ги охладите и да ги извадите да достигнат
стайна температура преди да започнете приготвянето.
С помощта на кухненски
робот, смелете бадемите и пудрата захар, колкото е възможно по-фино. Пресейте
сместа, за да сте сигурни, че няма големи частици. Трябва да знаете, че ако има
големи части от бадемите и ги изхвърлите трябва да прибавите допълнително фино
бадемово брашно, докато имате точното количество посочено в рецептата.
Разбийте белтъците с електрически миксер, докато се
превърнат в пухкава пяна. Започнете да прибавяте фино гранулираната захар лъжица по лъжица, като
не спирате да бъркате, докато сместа стане бяла и леко лъскава. Не прекалявайте
с разбиването, не бива белтъците да пресъхват.
Добавете сместа от бадеми и
пудра захар и разбъркайте леко, като внимавате да не попада прекалено
много въздух в тестото. Прибавете и боята, докато постигнете цвета, който
желаете. Бъркайте, докато сместа стане равномерна, блестяща и може леко да пада
от шпатулата, с която бъркате.
Постелете върху две големи тави хартия за печене.
Поставете в голям сладкарски пош кръгъл накрайник.
Прибавете сместа в поша, като внимавате да не попадат въздушни балончета. Щприцовайте
макароните по около чаена лъжичка от сместа за всеки на разстояние по около 5-6 сантиметра.
Почукайте тавата в плота, за да
отстраните въздушните балончета, ако има такива в тестото. Така черупките за макароните ще станат идеално
гладки.
Оставете така приготвените макарони да престоят на стайна температура
за 30-60 минути, докато изсъхне повърхността им. Трябва при допир с пръст, макароните
да бъдат сухи и тестото да не залепва по пръста ви.
Загрейте фурната до средно ниска температура, 150 градуса
и изпечете макароните за около 10-12 минути. Охладете напълно готовите макарони
в тавата преди да ги премахнете.
Разбийте с миксер маскарпонето и сметаната до еднороден
пухкав крем. Прибавете с шпатула малиновия конфитюр и една капка червена боя.
Поставете крема в пош с тънък накрайник и шприцовайте
върху една черупка в кръг, като по средата оставите дупка. В дупката поставете
половин кафена лъжичка боровинково сладко. Поставете отгоре втората черупка.
Да ви е сладко!
Съвършени са Танче! <3
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габи :)
ИзтриванеЗдравейте,отдавна искам да направя фр.макарони,но не съм се престрашила.Искам да попитам,може ли да се ползва купешко бадемово брашно?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че може, но отново смесете идеално бадемовото брашно с пудрата захар и ги пресейте. Едрите частици премахнете и внимавайте да бъдат спазвате количествата. Няма нищо чак толкова трудно, опитайте :)
ИзтриванеПрекрасно изглеждат, със сигурност са уникални на вкус!!!
ОтговорИзтриванеМоже ли да споделите какъв е диаметъра на накрайника за пош с който работите!? Решила съм, да си закупя защото често правя еклери, а сега и за макароните ще ми трябва, та се чудя с какъв отвор да е!
Много се радвам, че ти харесват, Рони!
ИзтриванеНакрайника на поша е с размер 1,5 сантиметра. Използвам найлонови пошове за еднократна употреба. Такъв размер накрайник ползвам и за макароните и за еклерите, но за еклерите е назъбен.
Поздрави!
Благодаря за информацията! Направих макароните, на вкъс са УНИКАЛНИ, но по-голямата част от тях се напукаха, накар че намалих фурната и пак ... но това няма да е последния път в който ги правя!
Изтриване