сряда, 7 март 2018 г.

Макарони с малинов крем и сладко от боровинки

Честит 8 март, мили дами!



Необходими продукти:
90 грама белтъци на стайна температура, за предпочитане остарели (около 3 белтъка)
200 грама захар на прах
110 грама белени бадеми
30 грама фина гранулирана захар (3 супени лъжици)
Хранителна лилава боя или друга по ваш избор

За пълнеж:
150 грама маскарпоне
60 милилитра сладка сметана за разбиване
2 супени лъжици малинов конфитюр
1 капка червена хранителна боя
5-6 супени лъжици боровинково сладко



Приготвяне на макароните:
Най-малко един ден преди приготвянето на макароните е добре да отделите белтъците от яйцата и да ги съхранявате на стайна температура в добре затворен съд. Ако се страхувате, може да ги охладите и да ги извадите да достигнат стайна температура преди да започнете приготвянето. 
С помощта на кухненски робот, смелете бадемите и пудрата захар, колкото е възможно по-фино. Пресейте сместа, за да сте сигурни, че няма големи частици. Трябва да знаете, че ако има големи части от бадемите и ги изхвърлите трябва да прибавите допълнително фино бадемово брашно, докато имате точното количество посочено в рецептата.
Разбийте белтъците с електрически миксер, докато се превърнат в пухкава пяна. Започнете да прибавяте фино гранулираната захар лъжица по лъжица, като не спирате да бъркате, докато сместа стане бяла и леко лъскава. Не прекалявайте с разбиването, не бива белтъците да пресъхват. 
Добавете сместа от бадеми и пудра захар и разбъркайте леко, като внимавате да не попада прекалено много въздух в тестото. Прибавете и боята, докато постигнете цвета, който желаете. Бъркайте, докато сместа стане равномерна, блестяща и може леко да пада от шпатулата, с която бъркате.
Постелете върху две големи тави хартия за печене.
Поставете в голям сладкарски пош кръгъл накрайник. Прибавете сместа в поша, като внимавате да не попадат въздушни балончета. Щприцовайте макароните по около чаена лъжичка от сместа за всеки на разстояние по около 5-6 сантиметра. Почукайте тавата в плота, за да отстраните въздушните балончета, ако има такива в тестото. Така черупките за макароните ще станат идеално гладки. 
Оставете така приготвените макарони да престоят на стайна температура за 30-60 минути, докато изсъхне повърхността им. Трябва при допир с пръст, макароните да бъдат сухи и тестото да не залепва по пръста ви.
Загрейте фурната до средно ниска температура, 150 градуса и изпечете макароните за около 10-12 минути. Охладете напълно готовите макарони в тавата преди да ги премахнете. 

Разбийте с миксер маскарпонето и сметаната до еднороден пухкав крем. Прибавете с шпатула малиновия конфитюр и една капка червена боя.
Поставете крема в пош с тънък накрайник и шприцовайте върху една черупка в кръг, като по средата оставите дупка. В дупката поставете половин кафена лъжичка боровинково сладко. Поставете отгоре втората черупка.



Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Здравейте,отдавна искам да направя фр.макарони,но не съм се престрашила.Искам да попитам,може ли да се ползва купешко бадемово брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може, но отново смесете идеално бадемовото брашно с пудрата захар и ги пресейте. Едрите частици премахнете и внимавайте да бъдат спазвате количествата. Няма нищо чак толкова трудно, опитайте :)

      Изтриване
  2. Прекрасно изглеждат, със сигурност са уникални на вкус!!!
    Може ли да споделите какъв е диаметъра на накрайника за пош с който работите!? Решила съм, да си закупя защото често правя еклери, а сега и за макароните ще ми трябва, та се чудя с какъв отвор да е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват, Рони!
      Накрайника на поша е с размер 1,5 сантиметра. Използвам найлонови пошове за еднократна употреба. Такъв размер накрайник ползвам и за макароните и за еклерите, но за еклерите е назъбен.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за информацията! Направих макароните, на вкъс са УНИКАЛНИ, но по-голямата част от тях се напукаха, накар че намалих фурната и пак ... но това няма да е последния път в който ги правя!

      Изтриване