Необходими
продукти:
125 грама
масло
125 грама
прясно мляко
125 грама
вода
5 грама
захар
5 грама сол
140 грама
брашно
210 грама
яйца
Приготвяне:
Пресейте
брашното и го оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка
тенджера поставете маслото, млякото, водата, захарта и солта. Загрейте на средно-висока
температура на котлона. Разбъркайте и се уверете, че цялото масло се е стопило
преди сместа да заври. Когато сместа започне да ври, бързо махнете тенджерата
от котлона и веднага добавете брашното към течните продукти.
Разбъркайте енергично с дървена лъжица, докато се образува еднородна смес,
наподобяваща картофено пюре. Вече имате вареното тесто. Върнете го на котлона и
го изсушете за кратко, около една минута на слаб огън,
като бъркате непрекъснато с дървената лъжица, докато сместа започне да се полепва
по стените на тенджерата и да образува фина коричка.
Поставете
тестото в удобна купа за смесване и разбъркайте с миксер с бъркалки за тесто на
ниска скорост за около минута, две, само за да се охлади малко. В малка купа
разбийте яйцата с вилица, докато се смесят леко. Започнете да добавяте яйцата малко по
малко и след всяко добавяне, разбивайте перфектно, докато яйцето се усвои напълно от тестото. Смесвайте при ниска до средна скорост на миксера. Тестото е готово,
когато е гладко, блестящо и стабилно-стегнатко, така да се каже. Не трябва да е
течно.
Как да
проверите дали е готово тестото: вземете малка част от него с палец и показалец
и го разтегнете между тях. Трябва да получите
еластична нишка, който не се разкъсва лесно.
Понякога
тестото е готово преди да добавите цялото количество яйца, затова опитвайте
това, към края на добавянето, за да не прекалите. Не забравяйте да обърнете
внимание на този момент, в противен случай тестото ще бъде прекалено течно и
лигаво и няма да запази формата си,
след като го шприцовате.
Загрейте
фурната до 250°С.
Покрийте
голяма тава с лист хартия за печене или я намажете с тънък слой масло.
Поставете половината от тестото в голям сладкарски пош с фин звездовиден накрайник 1.5 см. При поставянето на тестото в поша, внимавайте да не попадат въздушни балончета, от които зависи хубавата, цялостна-неразпокъсана форма на еклерите. Направете
внимателно ленти с дължина 12 см. върху листа в тавата за печене. Отрежете с
ножица тестото накрая или с рязко движение върнете леко обратно поша, така че да се
откъсне. Малкото връхче, което ще се появи в края на еклерите, може да
бъде фиксирано, като с леко намокрен
пръст притиснете внимателно. Поставете останалата част от тестото в друг пош
или го покрийте с найлон плътно, за да не се образува коричка по повърхността
му, докато привършите с първата част от него.
Когато
фурната достигне желаната температура, я изключете и поставете тавата вътре. Това
е времето, в което еклерите ще бухнат. Не отваряйте вратичката на фурната около 15 минути (може и по-малко, зависи от силата
на вашата фурна, наблюдавайте).
След това отворете вратата с около 1 см. и оставете парата да излезе за няколко
секунди, така че еклерите да не се пукнат от влажността. Затворете фурната и я
включете на 170°C. Печете в продължение на 20-25 минути, докато станат
златисто-кафяви.
Повторете
същия процес с останалата част от тестото.
Готовите
еклери оставете да се охладят напълно и след това ги напълнете с крем по ваш избор. Използвайте пош с
дълъг и тънък накрайник. Аз използвах един от любимите ми кремове приготвен по тази рецепта.
За
глазурата:
2 белтъка
¾ чаена чаша
захар
семената от ½ ванилова шушулка
Приготвяне на глазурата:
Разбийте
белтъците на пухкав крем и започнете да прибавяте по една супена лъжица захар от
време на време, като след всяко добавяне разбивайте добре. Продължете с
прибавянето и разбиването, до изчерпване на количеството захар.
Сместа трябва да стане гъста, ефирна и лъскава. Вземете малка част от
разбитите белтъци и ги притиснете между палеца и показалеца си. Не трябва да усещате кристалчетата
на захарта, тогава белтъците са разбити добре.
Поставете белтъчния
крем в пош с продълговат накрайник, с който се правят рози.
Украсете еклерите и
с помощта на готварска горелка карамелизирайте леко глазурата.
Да ви е сладко!
Таничка, много благодаря за рецептата. Отдавна искам и аз да направя такива еклери като във Франция - с такава форма, но каквото и да съм пробвала, все не ставаха точно така. Обезателно ще ползвам твоята рецепта! Ако може да ми пратиш линк на този накрайник, ще съм ти много благодарня <3 Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛюси, опитай да ги направиш по този начин еклерите, стават като истински :) Това е линк на такъв накрайник от aliexpress и моят от там съм го купувала.
Изтриванеhttps://www.aliexpress.com/item/128-Large-Rose-Metal-Ream-Tips-Pastry-Tools-Stainless-Steel-Icing-Piping-Nozzles-Cupcake-Cake/32738859885.html?ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10343_10340_10341_10084_10083_10618_10304_10307_10302_5711211_10313_10059_10534_100031_10103_10627_10626_10624_10623_10622_5722411_10621_10620_5711311,searchweb201603_1,ppcSwitch_2&algo_expid=f4ed6dfb-73d0-445f-8966-45a598a322c3-25&algo_pvid=f4ed6dfb-73d0-445f-8966-45a598a322c3&transAbTest=ae803_3&priceBeautifyAB=0
Благодаря, мила :) Имах предвид за самите еклери накрайника обаче ;)
Изтриване