вторник, 13 февруари 2018 г.

Черешова торта Сърце


Необходими продукти за блата:
2 чаени чаши захар
1 и ¾ чаени чаши брашно
¾ чаена чаша неподсладено какао на прах
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер

½ чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаена чаша гъст айран
1 чаена чаша сока от черешов компот

½ чаена чаша растително масло
2 чаени лъжички ванилов екстракт


Приготвяне:

Загряваме фурната на 180˚С. Намазваме равномерно с масло кръгла тава с диаметър 23 см. Оставяме настрана.
В подходяща купа с помощта на тел за разбиване смесваме захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Всички съставки трябва да са много добре смесени. В друга дълбока купа смесваме яйцата, олиото, айрана и сока от компот. Разбъркваме добре. Прибавяме сухите към течните съставки и разбъркваме до хомогенизиране. Изсипваме ⅓ част от сместа в предварително приготвената тавичка. По този начин изпичаме и останалите два блата. (Ако имате три еднакви по размер тавички, можете да изпечете блатовете в тях.)
Печем в предварително загрятата фурна за 30 до 35 минути и правим теста с клечка за зъби поставена в центъра да излезе чиста. Охлаждаме 10 минути в тавичката преди да премахнем блата. Охлаждаме блатовете върху телена скара, докато са напълно изстинали.


Изрязваме подутината, която евентуално се е появила при печенето и така блатовете са готови за използване.

За захарния сироп:
150 милилитра сок от черешов компот
50 грама захар

Приготвяне:
Сваряваме захарния сироп на среден огън в малка тенджерка и го оставяме да се охлади напълно преди да го използваме.

За розовия ванилов крем:
120 грама захар
2 пакета ванилов пудинг
1 яйчен жълтък

1 яйце
1 литър прясно мляко

10 грама желатин, приготвен според описанието на опаковката
2-3 капки червена боя за сладкиши


250 грама сладко от цели череши

Приготвяне:
Смесваме захарта и пудинга. Добавяме яйчните жълтъци, яйцето и разбъркваме добре с миксера, за да не останат бучки. Добавяме 100 милилитра прясно мляко.
Останалото количество мляко, поставяме на котлона в тенджера. След като млякото кипне го изсипваме бавно на тънка струйка в сместа от яйца и нишесте, като разбъркваме непрекъснато. Връщаме на котлона и варим, докато крема се сгъсти, като разбъркваме непрекъснато през цялото време. Махаме готовия крем от котлона и веднага прибавяме желатина и боята, разбъркваме много добре.
Не забравяме да го разбъркваме хубаво от време на време, за да не хваща коричка.
Използваме крема веднага, докато е още топъл.

Сглобяване:
За да изглежда тортата по този начин, като моята, ни трябва силиконова форма, но ако не разполагате с такава, можете да използвате ринг за оформяне.
Поставяме първия блат директно върху чиния за сервиране. Сиропираме и поставяме една трета от крема. След това разпределяме половината от сладкото. Следва отново блат, сироп, крем и череши. Върху последния блат поставяме само крем.
Така приготвената форма, покриваме с найлон, но без да се опира до крема и поставяме в хладилника, докато стегне напълно.

На следващия ден, панираме тортата с трохи от изрязания блат или с начупени бисквити Орео.

Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ах, Божеееееееее страхотна торта!Вие сте самото съвършенство!Златни Ви ръце, да сте жива и здрава!Има хора като Вас, които ви оценят защота се стремят към същото.Колко малко неща в живота са съвършени, а Ви е успявате.Браво! Дари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, искрено ме задава коментара ти :) Благодаря ти и наистина съм щастлива, когато някой като теб е впечатлен и оценява старанието ми!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте, Таня! Прекрасно торта! Поздравления!
    Бихте ли ми казали от къде сте купили силиконовата форма?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че харесваш тортата, Sweety :)
      Формата съм купувала преди години от Икея, но мисля, че все още е продаван артикул, трябва да провериш.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Танче, изумяваш, наистина!
    Но освен перфектно създадени торти, сладкиши и ястия, ти бълваш всекидневно...вече се питам - спиш ли?:))
    Желая ти и вътре в душата ти да цари такава красота и уют, каквито показваш тук!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусът е неповторим. Високо оценяваме твоето старание и желание за творение на хапливи изкушения. Бих се радвал много, ако си направиш собствен сайт. Тука се затруднявам много да ти намеря рецептите. Подредбата на сайта е... Благодаря. Всичко най- хубаво.

    ОтговорИзтриване