събота, 9 декември 2017 г.

Чурос (Churros)

Това е традиционен пържен десерт от испанската кухня. Прилича на тулумбички и се приготвя по идентичен начин, но тестото не се напоява със сладък сироп. Десерта е много известен в Испания, въпреки че повечето от пържените храни и теста, има достоверни източници, които сочат, че са приготвяни за първи път в Китай. Отдавна във времето са достигнали до земите на Европа и с добавянето на различни аромати и съставки много от тях са усъвършенствани и в момента се считат за традиционни в страните, в които се приготвят от дълги години.

Необходими продукти за тестото:

2 чаени чаши вода около 480-500 милилитра
110 грама масло
2 чаени чаши обикновено брашно
1/3 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички кафява захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 големи яйца или 3 по-малки

За овалване:

½ чаена чаша фина захар
½  чаена лъжичка канела

За шоколадовия сос:

100 грама тъмен шоколад
250 милилитра млечна сметана 30% масленост
1 супена лъжица, ситно настъргана портокалова кора

Допълнително:

500 милилитра слънчогледово олио за пържене
дълбок тиган с диаметър 15-17 сантиметра
голям найлонов сладкарски пош
звездовиден накрайник

Приготвяне:

На средна температура в малка тенджерка се поставя водата, маслото, солта и захарта.
Разбърква се, докато маслото се стопи и сместа заври леко. Прибавя се ваниловия екстракт.
Наведнъж се изсипва брашното и се разбърква енергично. Тестото се вари и се бърка около 3-4 минути в тенжерката на ниска температура.
Готовото тесто се маха от котлона, премества се в порцеланова купа и се оставя да се поохлади за 8-10 минути.
След това се прибавят яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се поеме напълно от тестото.
Растителната мазнина се загрява в тигана до 180-200С.
Готовото тесто се поставя в поша. 
Оформят се дълги ленти от тестото, като се отрязват с ножица до размера, който предпочитаме директно в загрятата мазнина. Пържат се до златисто-кафяво.
Готовите чуроси се поставят върху чиния постлана с кухненска хартия.  След това се овалват в смесените захар с канела.
Шоколадовия сос се приготвя, като се загрее сметаната до кипване и се изсипе върху начупения шоколад. Разбърква се до гладка консистенция и се прибавят портокаловите корички.
 
Вкусно!

2 коментара:

  1. Да ти кажа, Таничка, когато правя толумбички, винаги си хапвам няколко сухи. От дете го правя. :) А твоите чуроси са много, много неустоими!
    Влюбих се в снимката ти! Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    за първи път чувам за подобен десерт.Интересно и вкусно предложение.От много време не съм правила толумбички, а моята баба ги правеше чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване