Необходими продукти за тестото:
2 чаени чаши
вода около 480-500 милилитра
110 грама
масло2 чаени чаши обикновено брашно
1/3 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички кафява захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 големи яйца или 3 по-малки
За овалване:
½ чаена чаша
фина захар
½ чаена лъжичка канела
За
шоколадовия сос:
100 грама тъмен шоколад
250 милилитра млечна сметана 30% масленост
1 супена лъжица, ситно настъргана портокалова кора
Допълнително:
500
милилитра слънчогледово олио за пържене
дълбок тиган
с диаметър 15-17 сантиметраголям найлонов сладкарски пош
звездовиден накрайник
На средна
температура в малка тенджерка се поставя водата, маслото, солта и захарта.
Разбърква
се, докато маслото се стопи и сместа заври леко. Прибавя се ваниловия екстракт.Наведнъж се изсипва брашното и се разбърква енергично. Тестото се вари и се бърка около 3-4 минути в тенжерката на ниска температура.
Готовото тесто се маха от котлона, премества се в порцеланова купа и се оставя да се поохлади за 8-10 минути.
След това се прибавят яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се поеме напълно от тестото.
Растителната мазнина се загрява в тигана до 180-200⁰С.
Готовото тесто се поставя в поша.
Оформят се дълги ленти от тестото, като се отрязват с ножица до размера, който предпочитаме директно в загрятата мазнина. Пържат се до златисто-кафяво.
Готовите чуроси се поставят върху чиния постлана с кухненска хартия. След това се овалват в смесените захар с канела.
Шоколадовия сос се приготвя, като се загрее сметаната до кипване и се изсипе върху начупения шоколад. Разбърква се до гладка консистенция и се прибавят портокаловите корички.
Да ти кажа, Таничка, когато правя толумбички, винаги си хапвам няколко сухи. От дете го правя. :) А твоите чуроси са много, много неустоими!
ОтговорИзтриванеВлюбих се в снимката ти! Поздравления, мила!
Танче,
ОтговорИзтриванеза първи път чувам за подобен десерт.Интересно и вкусно предложение.От много време не съм правила толумбички, а моята баба ги правеше чудесни.
Поздрави !