понеделник, 6 ноември 2017 г.

Пай с крем карамел, тиква и райска ябълка

Необходими продукти:
 
250 грама Био бисквити
60 грама краве масло
3 чаени лъжички кафява захар
3 чаени чаши тиква цигулка, нарязана на малки кубчета
3 чаени лъжички кафява захар
1 райска ябълка, нарязана на малки кубчета

За крема:

350 милилитра домашно прясно мляко
100 милилитра течна сметана 30% масленост
3 големи домашни яйца
4 супени лъжици захар
1 пакет ванилова захар
 
Приготвяне:
 
Поставете хартия за печене върху подходяща тавичка. Подредете тиквата на един ред и я поръсете с кафявата захар. Изпечете на 200С за 30 минути, докато тиквата омекне.
Смелете бисквитите в блендер заедно със захарта. Изсипете ги в купа и прибавете към тях разтопеното масло. Разбъркайте много добре, докато маслото се разпредели равномерно.
Разпределете бисквитената смес по дъното и стените на керамична или стъклена форма за пай. Изпечете така оформения бисквитен блат във фурна загрята на 180С за 15 минути, докато леко покафенее. Оставете основата да изстине преди да поставите пълнежа.
 
Загрейте 200 милилитра прясно мляко и разбъркайте в него захарта и ваниловата захар. Когато се стопи, прибавете останалото мляко и сметаната. Разбийте яйцата и ги прибавете към млякото.
Подредете върху блата от бисквити изпечената тиква и нарязаната райска ябълка и залейте със сместа за крема. Поставете във фурната загрята на 180С и печете 35-40 минути.
След готовност оставете пая да се охлади напълно. Можете да поръсите захар по повърхността и да направите с кухненска горелка карамелена коричка, като на крем Брюле.
 
За блата на пая използвах Био бисквити от Биосектора на Метро.

4 коментара:

  1. Много интересен пай Танче,
    ще го пробвам, крем - карамела е любим в нашия дом, а с тиква и райска ябълка ще е разкошен.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Това е рецептата и на cладкарница `Неделя`, нали?

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам, не съм опитвала техния пай. Ще се поинтересувам повече :)

    ОтговорИзтриване
  4. А, домашно мляко и яйца нямам, но пък имам тиква и райска ябълка, някакви бисквити сигурно също ми се намират, макар и не био, та направо ще го правя, то се видя...:)

    ОтговорИзтриване