събота, 4 ноември 2017 г.

Торта Болонезе с ригатони


Необходими продукти:

500 грама паста ригатони, аз използвах на марката Barilla
500 грама телешка кайма
700 грама доматен сос по тази рецепта
200 грама кашкавал, едро настърган
сол, черен пипер, сушен риган
пресен босилек

Приготвяне:

Запържете каймата и я овкусете с черен пипер. Прибавете към нея готовия доматения сос и варете 5 минути всичко заедно. Накрая прибавете 1 шепа едро нарязан пресен босилек.
Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма със свалящ се ринг с диаметър 25 сантиметра.
Включете фурната да загрява на 190С.
Сварете ригатоните в подсолена вода за 6-7 минути. Подредете ги плътно във формата изправени. Налейте соса Болонезе върху тях, като се стараете да навлезе във всички дупки на пастата. Почуквайте леко формата, така той се намества равномерно. Отгоре разпределете настъргания кашкавал. Поръсете с голяма щипка сушен риган и поставете формата в предварително загрятата фурна. Печете 30 минути. Оставете тортата да се охлади за 20 минути във формата и я преместете върху чиния удобна за сервиране.

Поднесете като поръсите всяка порция с пресен босилек и допълнително сос Болонезе, по желание.

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Танче,
    в едно кулинарно предаване от италианската кухня бях гледала как приготвят подобна торта.В твое изпълнение е разкошна, много красива, а и вкусна надявам се.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Виждала съм нещо подобно в нета, но така и не направих, пре теб изглежда много ефектно.

    ОтговорИзтриване