Необходими
продукти:
300 грама брашно Кекс София Мел
250 грама фина захар
10 грама ванилова захар
4 средни яйца
200 грама слънчогледово олио
500 грама ябълки, обелени и нарязани на кубчета
¼ чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена лъжичка канела
4 супени лъжици филирани бадеми за декорация на сладкиша
1 ябълка нарязана на тънки филийки за декорация на сладкиша
За крема:
200 грама
сирене Маскарпоне
200 грама
заквасена сметана100 грама фина рикота
100 грама млечна сметана за разбиване
семената от ½ ванилова шушулка
2 супени лъжици натурален сироп от фурми
2 супени лъжици пудра захар
Всички
продукти за крема, без течната сметана, трябва да са на стайна температура.
Загрейте фурната до 170⁰C.
Поставете хартия за печене на дъното на 2 тави с размери 20 сантиметра. Намажете хартията и стените с разтопено масло.
Поставете в средна купа брашното, канелата и индийското орехче. Разбъркайте добре.
Разбийте с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар. Накрая прибавете олиото на тънка струйка и смесете със силиконова шпатула. Прибавете сухите продукти и разбъркайте добре.
Разделете и подредете нарязаните на парченца ябълки на дъното на тавичките. Разделете тестото на две равни части и залейте ябълките в двете тавички. Върху единото тесто поръсете филираните бадеми. Поставете ги в предарително загрятата фурна.
Печете около 35-40 минути, като преди да извадите сладкиша, направете теста с дървена клечка.
За да
приготвите крема, смесете с помощта на кухненска тел сиренето Маскарпоне, рикотата,
заквасената сметана, семената от ванилия, сиропа от фурми и пудрата захар.
Накрая разбийте сметаната на средно твърд крем и го прибавете към останалите
продукти.
След като
ябълковите платки изстинат напълно, поставете тази която е без бадемите в
удобна чиния за сервиране. Отстрани поставете ринг за оформяне на торти. Върху
платката изсипете и заравнете крема. Отгоре поставете втората платка и
притиснете леко.
Прекрасен е, Танче! И с пленителни снимки! :)
ОтговорИзтриванеОткъде си си купила този сироп от фурми, любопитно ми звучи?
Поздрави!
Очень красиво и уверена вкусно! Мой муж любит яблочные пироги, обязательно приготовлю и отчитаюсь. Спасибо за прекрасный рецепт!
ОтговорИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриванестрахотен ябълков сладкиш с интересна и красива украса.През зимата тези сладкиши са любими в нашия дом.Чудесни снимки и представяне както винаги.
Поздрави и усмивки !