сряда, 22 ноември 2017 г.

Ябълков сладкиш с нежен крем


Необходими продукти:

300 грама брашно Кекс София Мел
250 грама фина захар
10 грама ванилова захар
4 средни яйца
200 грама слънчогледово олио
500 грама ябълки, обелени и нарязани на кубчета

¼ чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена лъжичка канела

4 супени лъжици филирани бадеми за декорация на сладкиша

1 ябълка нарязана на тънки филийки за декорация на сладкиша

За крема:

200 грама сирене Маскарпоне
200 грама заквасена сметана
100 грама фина рикота
100 грама млечна сметана за разбиване
семената от ½ ванилова шушулка
2 супени лъжици натурален сироп от фурми
2 супени лъжици пудра захар

Всички продукти за крема, без течната сметана, трябва да са на стайна температура.
 

Приготвяне:
 
Наредете нарязаната ябълка върху хартия за печене и поставете във фурната на 150⁰С. Печете резените, докато изсъхнат и се накъдрят по краищата.

Загрейте фурната до 170⁰C.
Поставете хартия за печене на дъното на 2 тави с размери 20 сантиметра. Намажете хартията и стените с разтопено масло.
Поставете в средна купа брашното, канелата и индийското орехче. Разбъркайте добре.

Разбийте с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар. Накрая прибавете олиото на тънка струйка и смесете със силиконова шпатула. Прибавете сухите продукти и разбъркайте добре.
Разделете и подредете нарязаните на парченца ябълки на дъното на тавичките. Разделете тестото на две равни части и залейте ябълките в двете тавички. Върху единото тесто поръсете филираните бадеми. Поставете ги в предарително загрятата фурна.
Печете около 35-40 минути, като преди да извадите сладкиша, направете теста с дървена клечка.


За да приготвите крема, смесете с помощта на кухненска тел сиренето Маскарпоне, рикотата, заквасената сметана, семената от ванилия, сиропа от фурми и пудрата захар. Накрая разбийте сметаната на средно твърд крем и го прибавете към останалите продукти.

След като ябълковите платки изстинат напълно, поставете тази която е без бадемите в удобна чиния за сервиране. Отстрани поставете ринг за оформяне на торти. Върху платката изсипете и заравнете крема. Отгоре поставете втората платка и притиснете леко.
 
Приберете така оформения сладкиш за 6-8 часа в хладилник.

3 коментара:

  1. Прекрасен е, Танче! И с пленителни снимки! :)
    Откъде си си купила този сироп от фурми, любопитно ми звучи?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Очень красиво и уверена вкусно! Мой муж любит яблочные пироги, обязательно приготовлю и отчитаюсь. Спасибо за прекрасный рецепт!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,
    страхотен ябълков сладкиш с интересна и красива украса.През зимата тези сладкиши са любими в нашия дом.Чудесни снимки и представяне както винаги.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване