За крема:
500 грама
пълномаслено прясно мляко
3 жълтъка
3 супени лъжици нишесте
5 супени лъжици захар
шушулка ванилия
3 жълтъка
3 супени лъжици нишесте
5 супени лъжици захар
шушулка ванилия
канелена
пръчка
За тестото:
350 грама Био Пшенично Брашно София мел
100 грама захар
100 грама меко масло
2 големи яйца
1 пакет ванилова захар
1 пакет бакпулвер
настърганата кора от 1 лимон
За плънката:
3 ябълки
3 супени лъжици захар
¼ чаена лъжичка канела
3 супени лъжици захар
¼ чаена лъжичка канела
Започнете с
приготвянето на варения крем, като смесите много добре 3 яйчни жълтъка със
захарта, нишестето и 4 супени лъжици от студеното прясно мляко.
В малка
тенджера, поставете останалото мляко и го затоплете на средна температура,
заедно със семената от ваниловата шушулка и канелената пръчка. Веднага след
като млякото се загрее, изсипете при него жълтъците и нишестето и разбъркайте
непрекъснато, с помощта на тел за
разбиване. Махнете канелената пръчка и варете крема, докато се сгъсти.
Махнете
готовия крем от котлона и веднага поставете найлоново фолио по повърхността на
крема, за да не хваща коричка. Оставете го на студено, докато изстине напълно.
Обелете и
нарежете ябълките на филийки и ги поставете в малка тенджера, заедно със
захарта. Задушете ги на слаб огън, докато омекнат.
Приготвяне на тестото:
Приготвяне на тестото:
Вземете една
купа и изсипете вътре всички сухи съставки: брашното, бакпулвера, ваниловата
захар и захарта, разбъркайте добре. След това прибавете мекото масло, лимоновата
кора и разбъркайте добре с ръцете си, докато маслото се разпредели. Добавете 2
големи яйца и отново, с помощта на ръцете си разтрийте сместа, докато получите едри трохи.
Заделете една трета от получените трохи. Останалото тесто омесете, докато започне да се оформя на топка.
Заделете една трета от получените трохи. Останалото тесто омесете, докато започне да се оформя на топка.
Постелете хартия за печене върху тавичка със свалящ се ринг. Намажете с малко мазнина хартията. Разпределете тестото с ръцете си по дъното и стените на формата, като по стените трябва да бъде около 3 сантиметра.
Изсипете студения крем върху оформената основа и наредете върху него задушените ябълки. Разпределете отделените трохи по цялата повърхност на сладкиша. Те ще направят десерта сладък и хрупкав отвън и мек и разкошен отвътре.
Изсипете студения крем върху оформената основа и наредете върху него задушените ябълки. Разпределете отделените трохи по цялата повърхност на сладкиша. Те ще направят десерта сладък и хрупкав отвън и мек и разкошен отвътре.
Печете в предварително загрята фурна в продължение
на 45 минути или докато повърхността стане златиста.
Охладете и извадете сладкиша от формата, преди да го нарежете и сервирате. Можете да гарнирате с пудра захар, ако така ви харесва.
Охладете и извадете сладкиша от формата, преди да го нарежете и сервирате. Можете да гарнирате с пудра захар, ако така ви харесва.
Танче,
ОтговорИзтриванесладкишите с ябълки са любими в нашия дом.Разкошно изглежда твоето предложение.Чудесно, много красиво и вкусно.
Поздрави и прегръдки !
Благодаря ти, Ели! Много есенен сладкиш, ухае чудесно и е много богат и разкошен!
ИзтриванеПрегръдки!
Чудесен сладкиш, Танче! Хем хрупкав, хем ароматен, хем сочен. Наистина чуден!
ОтговорИзтриванеНаистина съчетава всичко, което обичам и вече ми е от любимите.
ИзтриванеМного се радвам, че ти харесва, Йоли :)
Прегръщам те!
Здравейте,слдкиша изглежда чудесен и не се съмнявам за квуса. Имам въпрос за големината на формата.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Размера на моята формата е с диаметър 23 сантиметра. Не съм уточнила, защото стандартно формите са 27, 25, 23 сантиметра и във всичките ще се получи, просто тестото ще бъде по-тънко в малко по-големите.
ИзтриванеМного се радвам, че ви харесва рецептата :)
Всичко което правите ми харесва. Благодаря за отговора и да знаете че сте елексир за душата ми.
ОтговорИзтриванеКатя
Кате, много ме зарадва и ти благодаря от ❤️
Изтриване