2 чаени чаши брашно
½ чаена чаша захар – 3 супени лъжици
50 грама течен мед
½ чаена чаша слънчогледово олио
2 пакетчета ванилова захар
1 пакет канелена захар
1 и ½ чаена лъжичка бакпулвер
Загрейте фурната на 180⁰С.
Пригответе две тави за печене, като ги застелете с хартия за печене.Отмерете брашното в малка купа и прибавете към него канелата, ако решите да използвате допълнително.
С помощта на кухненска тел, разбийте яйцата със захарта и меда. След това прибавете слънчогледовото олио, ваниловата захар, канелената захар и бакпулвера. Разбивайте, докато захарта почти се стопи. Прибавете брашното и омесете меко тесто.
Откъсвайте от тестото парченца по 10 грама всяко. От всяко парче направете хубаво топче с длани и ги поставете върху предварително приготвените тави на разстояние 5 сантиметра едно от друго.
Печете меденките за 9-10 минути, докато леко порозовеят.
Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят в тавата за 5 минути преди да ги преместите в голям поднос, там ги оставете да изстинат напълно.
Можете да слепите меденките с мармалад или домашно сладко, което харесвате,
както и с много известната плънка от смлени меденки, орехи, масло и пудра захар. Аз предпочетох домашен мармалад от малини заради леко киселия му вкус, който
според мен подхожда превъзходно на сладките меденки.
След като ги слепите, опаковайте с найлоново фолио или ги поставете в добре затворена кутия. След два-три
часа омекват.
Може да ви се стори странно, че бакпулвера прибавям при мокрите продукти,
но установих преди време, че го усещам, когато изпека меденките и ми е неприятен.
Така той се разтваря при разбиването и за мен вкусът е много по-хубав, без
странните солено-кисели частици в меденките, а в същото време бухват и стават също толкова
крехки, както и когато е прибавен бакпулвера при брашното. Аз мисля, че причината е в това, че след прибавянето на брашното, омесването е много кратко и бакпулвера няма време да се разтвори.
Готовите меденки според мен са най-хубави на следващия ден, но вкъщи са на
мнение, че трябва да свършат веднага J
Както се казва, топят се в устата!
Да ви е сладко!
Чудесно изглеждат меденките.
ОтговорИзтриванеПри мен е така със сода бикарбонат, която се добавя при всеизвестния шоколадов блат.
И започнах да я пропускам :)
Много внимавам, защото има десерти, в които вкусът се натрапва на бакпулвера и содата и ги прави неприятни. Сода съвсем рядко използвам и винаги я угасявам с някаква киселина.
ИзтриванеБлагодаря ти, Дани :)
Досега ,най-хубавите меденки,които съм яла. Благодаря !
ОтговорИзтриванеАз благодаря :) Много се радвам, че ги опитахте!
Изтриване