петък, 22 септември 2017 г.

Солени понички с крема сирене


Необходими продукти за тестото:

50 милилитра хладка вода
10 грама прясна мая
1 супена лъжичка захар
100 грама гъсто кисело мляко
1 яйце
30 грама масло, разстопено и охладено
350 грама брашно
10 грама сухо мляко
1 чаена лъжичка сол

За пълнеж:

200 грама крема сирене тип Филаделфия, на стайна температура
4 супени лъжици заквасена сметана, на стайна температура

дълбок тиган или касерола с диаметър 18 сантиметра
300 милилитра олио за пържене

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в хладката вода.
Разбийте яйцето с киселото мляко.
Разтопете маслото.
Смесете в 200 грама от брашното солта и сухото мляко и направете по средата кладенче. В кладенчето изсипете всички продукти и разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гладка, гъста каша. Добавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в чиста леко намазана със зехтин купа и го покрийте с найлон. Оставете го за 1 час в топло помещение, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на парчета по 40 грама всяко. Направете топчета и ги приплеснете леко. Поставете ги върху тава постлана с хартия за печене и поръсена с малко брашно. Оставете ги да втасат за 40 минути.
Загрейте добре мазнината на среден огън. Изпържете поничките от двете страни до златисто кафяво.
Оставете готовите поничките да поизстинат и през това време разбъркайте крема сиренето със заквасената сметана.
Напълнете плънката в сладкарски пош със среден кръгъл накрайник. Напълнете поничките от две противоположни страни с крема.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Чудесни са поничките, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина чудесни понички. Отдавна ги бях набелязала тук и днес ги приготвих. Ако някой предпочита солени понички, трябва непременно да ги опита. И най- важното - много лесни за приготвяне. Супер е рецептата. Сърдечни благодарности за “съкровищата”, които ни поднасяте тук. Боряна

    ОтговорИзтриване