Необходими
продукти:
150
милилитра хладка вода
2 чаени
лъжички захар1 пакет суха мая
300 милилитра кефир, на стайна температура
½ чаена лъжичка сода
2 яйца, на стайна температура
4 супени лъжици слънчогледово олио
1 и ½ чаени лъжички сол
700 грама брашно Екстра София Мел+допълнително за доомесване
Пригответе
две тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
Поставете
част от брашното в дълбока купа и направете по средата кладенче.Разтворете маята и захарта в хладката вода и оставете за 10 минути, докато се активира.
Разбъркайте содата с кефира, докато се угаси.
Разбийте яйцата със слънчогледовото олио.
Изсипете в кладенчето при брашното кефира, яйцата и мазнината, както и сместа с маята. Разбъркайте първоначално с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре. Прибавете брашно колкото е необходимо и омесете меко и нелепнещо тесто. Поставете готовото тесто в дълбока купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата в топло помещение и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
Когато тестото втаса добре го разделете на две части. Размесете тестото и оформете два хляба. Поставете ги върху тавите за печене. Оставете хлаба да втаса отново за 30-40 минути. Преди да опечете хляба го нарежете по повърхността с остър нож или бръснарско ножче.
Включете фурната да загрява на 180⁰С, 5 минути преди да сложите хляба да се пече.
Печете 30-40 минути, докато коричката отгоре и отдолу стане кафеникава. Трябва когато почукате по кората, да се чува кух звук, това значи, че хляба е изпечен добре.
Да ви е
сладко!
Кое налага кефира да се гаси със сода?
ОтговорИзтриванеСодата се гаси в кефира, не обратното, за да се избегне неприятния соден вкус и аромат. В същото време се използват нейните чудесни качества да прави тестото пухкаво и обемно.
ИзтриванеХляба ми стана перфектен. Следвах точно рецептата и е с домашен кефир. Благодаря за чудесната рецепта. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Антония