неделя, 16 юли 2017 г.

Френски багети с масло

Необходими продукти:

От това количество продукти се получават 3 големи багети.

600 грама Бяло брашно София Мел

¾ чаена лъжичка сол
200 грама хладко прясно мляко

70 грама хладка вода
25 грама меко масло
1 голямо яйце
1 равна супена лъжица кафява захар
20 грама прясна мая или 1 чаена лъжичка суха мая
50 грама леко разтопено масло за намазване на тесто
сусам за поръсване (по желание)




Приготвяне:
 
В малка купа, разтворете маята в хладката вода и прибавете 1 супена лъжица кафява захар. Разбъркайте добре. Прибавете и 2-3 супени лъжици от брашното, разбъркъйте на гладка каша и оставете сместа на топло покрита с памучна кърпа да втаса.

В голяма купа изсипете 500 грама брашно и разбъркайте в него ¾ чаена лъжичка сол. По средата направете кладенче и изсипете в него разтопеното масло, яйцето, хладкото прясно мляко и втасалата смес с маята. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тестото на топка. След това го извадете върху добре набрашнен работен плод и го омесете, като добавяте брашно, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.

Намажете същата купа, в която разбъркахте тестото и я намажете с малко растителна мазнина. Поставете тестото в нея, покрийте го с найлоново фолио и кухненска кърпа и го оставете да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти или докато купата се изпълни.

Пригответе голяма тава за печене, като я покриете с хартия за печене.

След това, разделете тесто на три равни части и разточете всяка част на квадрат с размери 30Х30 сантиметра. Намажете всяко парче с разтопеното масло по цялата повърхност. Сгънете тестото като прегънете всички краища навътре, докато получите малък квадрат,  както се сгъва бутер тесто. Оставете го да престои за 15 минути в хладилника. След това разточете всяка част на квадрат отново с размери 30Х30 сантиметра и намажете с разтопено масло повърхността. Завийте тестото на руло и поставете и трите багети върху хартията за печене в предварително подготвената тава.
Нарежете повърхността на багетите напречно, покрийте ги с найлон и ги оставете да втасват за 30-40 минути.
10 минути преди да печете, включете фурната да загрява на 180⁰С.
Намажете повърхността на багетите с разбит белтък и поръсете със сусам.
Печете за 25-30 минути, докато повърхността им стане златисто-кафява и апетина.

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ама си ги навъртяла тия багети, чак кроасаните да им завидят :D
    Много фини и изкискани мадмоазелки :P

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    твоите багети са прекрасни.Не съм правила все още, чудесни са.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни, апетитни и фотогенични багетки си спретнала, Танче!! Просто неустоими са!!
    Поздравления и хубава седмица, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са, Танче! Напоследък не ми остава време да навестявам бого-приятелите, но ти поне знаеш с какво съм затрупана ;) как ми се иска едно парченце поне от тази багетка сега за обяд! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване