От това количество продукти се получават 3 големи багети.
600 грама Бяло брашно София Мел
¾ чаена лъжичка сол
200 грама хладко прясно мляко
70 грама хладка вода
25 грама меко масло
1 голямо яйце
1 равна супена лъжица кафява захар
20 грама прясна мая или 1 чаена лъжичка суха мая
50 грама леко разтопено масло за намазване на тесто
сусам за поръсване (по желание)
Приготвяне:
В малка купа, разтворете маята в хладката вода и прибавете 1 супена лъжица
кафява захар. Разбъркайте добре. Прибавете и 2-3 супени лъжици от брашното,
разбъркъйте на гладка каша и оставете сместа на топло покрита с памучна кърпа
да втаса.
В голяма
купа изсипете 500 грама брашно и разбъркайте в него ¾ чаена лъжичка сол. По
средата направете кладенче и изсипете в него разтопеното масло, яйцето,
хладкото прясно мляко и втасалата смес с маята. Разбъркайте с дървена лъжица,
докато започне да се оформя тестото на топка. След това го извадете върху добре
набрашнен работен плод и го омесете, като добавяте брашно, докато получите
меко, еластично и нелепнещо тесто.
Намажете същата купа, в която разбъркахте тестото и я намажете с малко растителна мазнина. Поставете тестото в нея, покрийте го с найлоново фолио и кухненска кърпа и го оставете да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти или докато купата се изпълни.
Намажете същата купа, в която разбъркахте тестото и я намажете с малко растителна мазнина. Поставете тестото в нея, покрийте го с найлоново фолио и кухненска кърпа и го оставете да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти или докато купата се изпълни.
Пригответе
голяма тава за печене, като я покриете с хартия за печене.
След това,
разделете тесто на три равни части и разточете всяка част на квадрат с размери
30Х30 сантиметра. Намажете всяко парче с разтопеното масло по цялата
повърхност. Сгънете тестото като прегънете всички краища навътре, докато
получите малък квадрат, както се сгъва
бутер тесто. Оставете го да престои за 15 минути в хладилника. След това
разточете всяка част на квадрат отново с размери 30Х30 сантиметра и намажете с
разтопено масло повърхността. Завийте тестото на руло и поставете и трите багети
върху хартията за печене в предварително подготвената тава.
Нарежете
повърхността на багетите напречно, покрийте ги с найлон и ги оставете да
втасват за 30-40 минути.10 минути преди да печете, включете фурната да загрява на 180⁰С.
Намажете повърхността на багетите с разбит белтък и поръсете със сусам.
Печете за 25-30 минути, докато повърхността им стане златисто-кафява и апетина.
Ама си ги навъртяла тия багети, чак кроасаните да им завидят :D
ОтговорИзтриванеМного фини и изкискани мадмоазелки :P
Танче,
ОтговорИзтриванетвоите багети са прекрасни.Не съм правила все още, чудесни са.
Поздрави и весело лято !
Прекрасни, апетитни и фотогенични багетки си спретнала, Танче!! Просто неустоими са!!
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубава седмица, миличка!!
Прекрасни са, Танче! Напоследък не ми остава време да навестявам бого-приятелите, но ти поне знаеш с какво съм затрупана ;) как ми се иска едно парченце поне от тази багетка сега за обяд! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриване