500 грама бяло брашно Класик София Мел
30 грама прясна мая
50 грама + 2 супени лъжици захар
60 грама разтопено масло
5 жълтъка
250 милилитра мляко
щипка сол
гъсто сладко от ягоди
1 супена лъжица коняк или друг силен алкохол
За глазурата:
½ чаена чаша пудра захар
1 супена лъжица лимонов сок
1-2 супени лъжици гореща вода или прясно мляко
бял шоколад
за декорация1 супена лъжица лимонов сок
1-2 супени лъжици гореща вода или прясно мляко
растително олио за пържене
Натрошете маята и прибавете 2 супени лъжици захар към нея. Добавете и половината от топлото мляко и 2 супени лъжици брашно, разбъркайте добре. Нека престои около 10-15 минути, докато маята се активира.
Разбийте жълтъците и останалата захар с миксер.
Пресейте брашното със солта и направете в него кладенче. Изсипете в него всички продукти, жълтъците със захарта, маята, коняка и маслото. Замесете много меко тесто.
След това го оставете настрана в голяма купа, покрито с чиста кърпа на топло място, за да втаса за около 60-90 минути, докато удвои обема. В горещото време, втасването става за по кратко време.
Готовото тесто, разточете на кора с дебелина 1 сантиметър , върху набрашнена повърхност и оставете суровите понички да втасат за 30 минути.
Изпържете ги в нагорещена на среден огън мазнина от двете стани.
За
глазурата, разбъркайте добре, пудрата захар с лимоновия сок и прясното мляко и натопете всеки донат от горната страна в него.
Декорирайте донатите и с разтопен шоколад, ако ви харесва.
Да ви е сладко!
А сладкото шприцова ли се?
ОтговорИзтриванеДа, след като са готови и охладени донатите, сладкото се вкарва в тях с помощта на шпирц с тънък и дълъг накрайник.
ИзтриванеЛеле, как изкушаваш, Танче!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват, Веси :)
Изтриване