Не знам дали ви остана козунак от Великден, но аз лично не чакам да остане, а задължително приготвям всяка година един, за да имам за козуначен десерт. Прибирам го в шкафа да поотлежи за три-четири дни, задължително. Не всеки път десерта, който приготвям е един и същ, но този път е любимият ми, който си заслужава всеки да опита поне веднъж в живота си.
Задължително пригответе този десерт, изключителна вкусотия!
2 белтъка
4 жълтъка
400 грама маскарпоне
4 жълтъка
400 грама маскарпоне
2 чаени
лъжички ванилов екстракт
2 супени
лъжици пудра захар
3 супени
лъжици Марсала, на стайна температура
около 300 грама стар козунак, нарязан на филии
120 грама фина захар
3 чаши еспресо
около 300 грама стар козунак, нарязан на филии
120 грама фина захар
3 чаши еспресо
3 супени
лъжици вино Марсала
3 супени
лъжици кафява захар
натурално какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо пригответе кафето и го оставете да се охлади напълно, преди да го използвате. Овкусете го с кафявата захар и 3 супени лъжици Марсала.
Нарежете
козунака на филийки не прекалено дебело, около два сантиметра всяка.
Разбъркайте мекото маскарпоне с пудрата захар, ванилията и 3 супени лъжици Марсала.
Разбъркайте мекото маскарпоне с пудрата захар, ванилията и 3 супени лъжици Марсала.
Разбийте с миксер
два белтъка с 50 грама захар, докато станат твърди.
В малка купа,
разбийте с миксер 4 жълтъка с 60 грама захар, докато сместа побелее и стане
пухкава.
Смесете
маскарпонето с разбитите жълтъци до гладък крем. Прибавете на три пъти
разбитите белтъци към крема. Разбърквате внимателно със силиконова шпатула, за
да не се загуби обема на разбитите белтъци и крема да стане пухкав и ефирен.
Поставете плътно филиите козунак в удобна форма.
С помощта на четка, напоете
козуначения блат обилно с изстиналото кафе, овкусено с вино Марсала и захар.
Поставете
половината от крема. Отгоре подредете останалия козунак, като преди това го
накисвате в кафето. Отгоре изсипете останалия крем и заравнете повърхността.
Приберете
десерта в хладилника за 3-4 часа.
Преди да сервирате, поръсете десерта с какао.
Христос Воскресе Танче ! Чудесни сладкиши и козунаци за Великден .Весели и благословени, мирни и благодатни празнични дни .
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Христос Воскресе Танче !
ОтговорИзтриванеНеустоимо тирамису ,браво!
Поздрави!