неделя, 19 март 2017 г.

Кифлички с шоколад от тесто с Маскарпоне


Необходими продукти:

100 милилитра прясно мляко
1 пакет суха мая
2 яйца ( жълтъка на едно се отделя за намазване на кифличките преди печене)
120 грама фина захар
200 грама Маскарпоне
½ ванилова есенция
1 супена лъжица настъргана портокалока кора
около 600 грама брашно Утвърден Стандарт България „Бяло”
½ чаена лъжичка сол
50 грама много меко масло

Нутела за намазване
Млечен шоколад за пълнеж
Шоколадови капки и захар за декориране



Начин на приготвяне:

Пресейте 400 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята с две супени лъжици от захарта в рецептата. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Разбийте яйцата и захарта, докато захарта почти се стопи.
Прибавете към яйцата Маскарпонето, ваниловата есенция и портокаловите корички, разбийте отново.

 
По средата на брашното направете кладенче и изсипете в него течните съставки, без маслото.
Разбъркайте, докато тестото започне да се оформя на топка. След това набрашнете леко работния плот и го изсипете. Омесете меко, нелепнещо тесто, като прибавяте брашно, докато е необходимо. Прибавете на няколко пъти много мекото масло, като след всяко добавяне, омесвате много добре, докато маслото се поеме напълно от тестото.

Готовото тесто, поставете в голяма купа и го покрийте с найлонов плик или фолио. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.

След това разделете тесто на части по 180 грама всяка. Разточете всяка част тесто в кръг с дебелина ½ сантиметър. Разрежете, с помощта на нож за пица или друг на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник, намажете с ½ чаена лъжичка течен шоколад Нутела и в долния широк  край по средата, поставете по едно парченце млечен или друг шоколад. Завийте кифличките и ги поставете в голяма тава, постлана с хартия за печене.
Оставете кифличките в топло помещение да втасат за 30 минути, покрити с чиста памучна кърпа.

Преди да изпечете, намажете повърхността на кифличките с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко и поръсете с шоколадовите капки, устойчиви на топлина, за да не се разтопят при печенето.

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Прекрасни са тези кифлички, Танче! Великден чука на вратата и е хубаво от рано да се подготвим с идеи като тази, за което ти благодаря, мила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази кифличка от първата снимка ми проговори! Страшна работа! Размазващи снимки, Таничка. Честита Първа Пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,
    чудесни, много интересни пролетни предложения - шоколадови брауни, печена риба, крем и кифлички.Великолепно разнообразие на трапезата, как успяваш да приготвиш всичко това ? Завиждам ти за търпението и за желанието, с което приготвяш всичко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване