Необходими
продукти:
100
милилитра прясно мляко
1 пакет суха
мая2 яйца ( жълтъка на едно се отделя за намазване на кифличките преди печене)
120 грама фина захар
1 супена лъжица настъргана портокалока кора
около 600 грама брашно Утвърден Стандарт България „Бяло”
½ чаена лъжичка сол
50 грама много меко масло
Нутела за
намазване
Млечен шоколад
за пълнежШоколадови капки и захар за декориране
Начин на приготвяне:
Пресейте 400
грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта.
Затоплете
прясното мляко и разтворете в него маята с две супени лъжици от захарта в
рецептата. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.Разбийте яйцата и захарта, докато захарта почти се стопи.
Прибавете към яйцата Маскарпонето, ваниловата есенция и портокаловите корички, разбийте отново.
Разбъркайте, докато тестото започне да се оформя на топка. След това набрашнете леко работния плот и го изсипете. Омесете меко, нелепнещо тесто, като прибавяте брашно, докато е необходимо. Прибавете на няколко пъти много мекото масло, като след всяко добавяне, омесвате много добре, докато маслото се поеме напълно от тестото.
Готовото тесто, поставете в голяма купа и го покрийте с найлонов плик или фолио. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.
След това разделете тесто на части по 180 грама всяка. Разточете всяка част тесто в кръг с дебелина ½ сантиметър. Разрежете, с помощта на нож за пица или друг на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник, намажете с ½ чаена лъжичка течен шоколад Нутела и в долния широк край по средата, поставете по едно парченце млечен или друг шоколад. Завийте кифличките и ги поставете в голяма тава, постлана с хартия за печене.
Оставете кифличките в топло помещение да втасат за 30 минути, покрити с чиста памучна кърпа.
Преди да изпечете, намажете повърхността на кифличките с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко и поръсете с шоколадовите капки, устойчиви на топлина, за да не се разтопят при печенето.
Да ви е
сладко!
Прекрасни са тези кифлички, Танче! Великден чука на вратата и е хубаво от рано да се подготвим с идеи като тази, за което ти благодаря, мила!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тази кифличка от първата снимка ми проговори! Страшна работа! Размазващи снимки, Таничка. Честита Първа Пролет!
ОтговорИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриванечудесни, много интересни пролетни предложения - шоколадови брауни, печена риба, крем и кифлички.Великолепно разнообразие на трапезата, как успяваш да приготвиш всичко това ? Завиждам ти за търпението и за желанието, с което приготвяш всичко.
Поздрави !
Страхотни са, Танче!
ОтговорИзтриване