Не можах да напиша рецептата вчера и да Ви "почерпя" виртуално от страниците на блога ми по случай рождения си ден, но и на патерица не бихте ми отказали по парченце от тортата, нали J
Необходими продукти:
За Брауни блата:
Ще ви е необходима кръгла форма с диаметър 20-22 сантиметра
200 грама
черен шоколад (70% какао)
150 грама масло
1 супена лъжица неподсладено натурално какао
4 яйца
180 грама пудра захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
100 грама брашно
50 грама фини овесени ядки
Приготвяне:
150 грама масло
1 супена лъжица неподсладено натурално какао
4 яйца
180 грама пудра захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
100 грама брашно
50 грама фини овесени ядки
Приготвяне:
Температура
на печене е 175⁰C.
Поставете шоколада
и маслото на водна баня. След като се разтопят и съединят, махнете от огъня и
добавете какаото и захарта, разбъркайте добре.
Оставете сместа настрани, докато се охлади.
Когато е добре охладена, можете да добавите останалите съставки: яйцата, след които старателно разбъркайте, докато се съединят добре с шоколадовата смес. Следва да добавите ваниловия екстракт, брашното и овесените ядки. Всичко се смесва, с помощта на лъжица.
Сложете тестото във формата предварително намазана с малко масло и покрита с хартия за печене. Поставете тавата в предварително загрятата фурна за 35 минути.
Оставете сместа настрани, докато се охлади.
Когато е добре охладена, можете да добавите останалите съставки: яйцата, след които старателно разбъркайте, докато се съединят добре с шоколадовата смес. Следва да добавите ваниловия екстракт, брашното и овесените ядки. Всичко се смесва, с помощта на лъжица.
Сложете тестото във формата предварително намазана с малко масло и покрита с хартия за печене. Поставете тавата в предварително загрятата фурна за 35 минути.
За
къпиновите слоеве:
2 чаени чаши
къпини
¼ чаена чаша вода
¼ чаена чаша вода
½ чаена чаша
захар
300 милилитра
сок от къпини, може да се замести с друг със същия цвят, натурален или от
компот
1 и ½ чаени
лъжички желатин
Приготвяне:
Разтворете 1
и ½ чаени лъжички желатин в 50 милилитра студен сок от къпини. Оставете го да набъбне и
след това го загрейте на ниска температура в микровълнова фурна за 10 секунди.
Разбъркайте и отново поставете да 10 секунди в микровълновата. Повторете
докато течността стане прозрачна.
Поставете
къпините и захарта в малка касерола. Сварете, докато къпините омекнат и
прецедете сместа през цедка, като притискате.
Прибавете сока от къпини към пюрето и го загрейте на котлона за кратко. Прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре.
Прибавете сока от къпини към пюрето и го загрейте на котлона за кратко. Прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре.
1 пакет
желатин
250 грама
млечна сметана за разбиване
150 грама
маскарпоне, стайна температура
1 супена лъжица ванилов екстракт
1 супена лъжица ванилов екстракт
4 супени
лъжица пудра захар
Приготвяне:
Приготвяне:
Разтворете
желатина според указанията на опаковката.
Пригответе
крема, като разбъркате с лъжица мекото маскарпоне с две супени лъжици пудра
захар и екстракта от ванилия.
Разбийте
сметаната с останалата пудра захар с помощта на миксер, на много мек
крем.
Прибавете
сметаната към маскарпонето като разбърквате внимателно със силиконова шпатула. Вземете
една чаша от сместа и я загрейте в микровълнова фурна. Към нея прибавете
половината от разтворения желатин и разбъркайте.
Прибавете
затоплената смес с желатина към крема и разбъркайте бързо, за да се разпредели
равномерно.
За къпиновия
крем:
250 грама
млечна сметана за разбиване, добре изстудена
150 грама
маскарпоне, стайна температура
⅓ чаена чаша
от къпиновата смес
1 супена лъжица екстракт от ванилия
4 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица екстракт от ванилия
4 супени лъжици пудра захар
Пригответе
крема по същия начин както белия, като прибавите към сместа, другата половина от желатина и къпиновата
течност.
Сглобяване:
Сглобяване:
След като
блата се е охладил напълно го поставете директно върху чиния за сервиране.
Отстрани го пристегнете с подвижен ринг за торти, а вътре в ринга поставете ацетатно фолио, с което тортата ще се оформи по-красиво и равномерно отвън.
Блата напоете с помощта на четка с 50-60 милилитра сок от къпинов компот или друг какъвто имате.
Разпределете равномерно белият крем, като си помагате с лъжица и се стараете да не остават въздушни балончета.
Отстрани го пристегнете с подвижен ринг за торти, а вътре в ринга поставете ацетатно фолио, с което тортата ще се оформи по-красиво и равномерно отвън.
Блата напоете с помощта на четка с 50-60 милилитра сок от къпинов компот или друг какъвто имате.
Разпределете равномерно белият крем, като си помагате с лъжица и се стараете да не остават въздушни балончета.
Приберете тортата във фризера за 30-40 минути.
След като
крема е стегнал добре, изсипете половината от къпиновата смес.
Отново приберете
тортата във фризера 10-15 минути.
След като и
този слой е стегнал добре, поставете лилавият крем с къпини, като отново се
постараете да го разпределите внимателно и да го загладите равномерно.
Приберете тортата във фризера за 15-20 минути.
Следва да се постави последният слой от къпиновото желе.
Приберете тортата във фризера за 15-20 минути.
Следва да се постави последният слой от къпиновото желе.
Изсипете го върху крема и с разклащане на
тортата го разпределете равномерно по цялата повърхност.
Така оформената торта приберете в хладилник за 3-4 часа.
Така оформената торта приберете в хладилник за 3-4 часа.
След това време, можете да
премахнете тортения ринг и ацетното фолио и да декорирате с пресни или замразени
къпини и шам фъстък.
Моето прекрасно момиче! Бъди ми здрава, мила! Много те обичам!
ОтговорИзтриванеТаничка, честит рожден ден! Всеки ден да ти е празник, заслужаваш. И никакви "патерици". ;)
ОтговорИзтриванеДа си здрава, обичана, щастлива и все такъв прекрасен човек! Много те прегръщам, а тортата е самото съвършенство. :)
Усмивки ти изпращам!
Честит рожден ден и от мен, Танче!
ОтговорИзтриванеБъди здрава, щастлива, дарена с късмет и заобиколена от любимите ти хора!
Тортата е феноменална! Прекрасно съчетание от цветове и вкусове!
Прегръдка!
Съвършена е Танче!
ОтговорИзтриванеЖелая ти да си много здрава и щастлива!
Да съумяваш да се обграждаш само с искрени и добронамерени хора, да усещаш фалша и да не го допускаш в живота си!
Прекрасна си!
Танче,
ОтговорИзтриванечестит рожден ден на патерици с тази чудесна, много красива и вкусна торта.Желая ти здраве, без него нищо не е възможно да се постигне.И много интересни и впечатляващи рецепти занапред да ни представяш в този много вкусен блог.Благословение и мир в дома и семейството.
Поздрави !
Толкова нежна и красива торта! Да е честит празника!
ОтговорИзтриванеНе, не можем да откажем парче, а и не искаме. Обаче искаме да ти пожелаем здраве и щастливи мигове. Бъди благословена, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили момичета :) И вие бъдете здрави, много позитивни и вдъхновени!
ОтговорИзтриване