Huffkins са
били доста популярни преди време и са от класическите британски рецепти, с
произход от Кент. Традиционно се консумират с чай и с пресни череши. Могат да
се намерят в малко пекарни рано сутрин в този район на Великобритания, защото
пекарите и изобщо англичаните смятат, че те трябва да се консумират топли на закуска като
кифлички. Изключително пухкави и въздушни, те са характерни с вдлъбнатина в
центъра, направена от палеца на хлебаря.
Препоръчвам
ви да ги опитате.
Пригответе голяма тава и я покрийте с хартия за печене.
Необходими продукти:
500 грама обикновено бяло брашно
1 чаена лъжичка сол
7 грама суха мая
2 чаени лъжички захар
150 милилитра хладко прясно мляко
150 милилитра хладка вода (или малко повече)
50 грама меко масло или свинска мас
Приготвяне:
Сложете всички съставки, с изключение на мазнината в подходяща купа и омесете с ръка, докато получите еднородно тесто, ако прецените, добавете още малки вода. Оформеното тесто, поставете върху работния плот и поставете на няколко места част от мекото масло или свинска мас, ако използвате такава. Започнете да месите, докато маслото се разпредели равномерно в тестото. Омесването ще отнеме малко време, но това ще направи тестото много меко и в последствие много пухкави питките.
Готовото
тесто сложете в намазана с мазнина купа и го покрийте с фолио.
Вземете тестото от купата и го разделете на 8-10 части.
Оформете от
всяко парче овална питка и използвате палеца си, за да направите дупка в
центъра, разширете леко. Поставете така оформените питки върху широката тава
постлана с хартия за печене и ги покрийте с кърпа.
Оставете ги
да втасат за 45 минути до 1 час.
Загрейте фурната до 220°С, а след това печете Huffkins в продължение на 20 минути или докато питките станат леки и с кафеникава коричка. Извадете ги от фурната и ги покрийте с кърпа, така кората ще остана много мека.
Загрейте фурната до 220°С, а след това печете Huffkins в продължение на 20 минути или докато питките станат леки и с кафеникава коричка. Извадете ги от фурната и ги покрийте с кърпа, така кората ще остана много мека.
Е, аз не сервирах питките както повелява традицията с череши и чай, но повярвайте ми, бяха вкусно допълнение към бавно готвеното ми свинско от врат с горчица, пресни домати от градината и дафинов лист, мащерка и магданоз.
Рецептата е
адаптирана от книга с рецепти на Paul Hollywood’s British Baking.
Танче,
ОтговорИзтриванечудесни хлебчета.Много интересна рецепта с масло или мас.Наистина става много хубаво , меко тесто по този начин.
Поздрави !
Ох, посред лято как ме изкушаваш с тези тестениииии...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета :)
ОтговорИзтриване