Опитах се да преведа името на тези вкусотии от турски език, но определено не ми звучи много добре преведено на български,
затова ще им дам име каквото им отива и ако ги приготвите, ще разберете защо.
Не сте опитвали по-пухкаво тесто и по ароматна, леко пикантна и мнооого вкусна
плънка!
Необходими продукти:
За тестото:
2 чаени чаши прясно мляко, хладко
½ чаена чаша масло, разтопено и охладено
1 чаена лъжичка
сол½ чаена чаша масло, разтопено и охладено
2 чаени лъжички захар
1 пакет суха мая
брашно, около 900 грама, до получаване на средно меко, нелепнещо тесто
За плънката:
3-4 картофа (варени и настъргани или добре натрошени с вилица)
2 стръка пресен лук
1 стрък
пресен чесън2 стръка пресен лук
магданоз
½ чаена лъжичка млян кимион
2 супени лъжици хубав зехтин
сол, черен пипер, лют червен пипер
За намазване:
1 малко
добре разбито яйце
сусам за поръсване
Приготвяне:
Пригответе две големи тави, като ги постелете с хартия за печене, оставете настрани, докато ви потрябват.
Първо пригответе тестото, като разбъркате в малко от прясното мляко маята със захарта и я оставите за 10 минути, докато се активира.
В голяма
купа смесете 600 грама от брашното със солта, маслото, прясното мляко и
активираната мая и разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси много
добре. Прибавяйте от брашното и омесвайте с ръка, докато получите средно твърдо, нелепнещо тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за един
час, или докато удвои обема си.
Пригответе
плънката, като сварите картофите в подсолена вода и ги настържете на едро ренде
или ги намачкате с вилица, докато са още топли. Нарежете и запържете нарязания пресен лук
и чесън в зехтина, докато омекнат. Прибавете ги към картофите. Овкусете плънката
със сол, черен пипер, лют червен пипер, ситно нарязан пресен магданоз и кимион. Разбъркайте и добавете още
една две супени лъжици зехтин, ако ви се стори суха. Оставете
настрани, докато изстине напълно, преда да я използвате.
Откъсвайте
от тестото малки парчета и ги оформяйте на малки топчета с размера на топки за
тенис или малко по-големи. Разточете всяко топче много тънко в елипсовидна форма, поставете в единия край една чаена лъжичка от плънката и оформете като малка
пуричка. Поставяйте баничките на разстояние една от друга в предварително
подготвената тава. Оставете кифличките да втасат
за 15-20 минути.
Намажете всяка кифличка с разбито яйце и поръсете със сусам.
Изпечете баничките във фурна на 175⁰С до златисто кафяво.
Намажете всяка кифличка с разбито яйце и поръсете със сусам.
Изпечете баничките във фурна на 175⁰С до златисто кафяво.
Танче,
ОтговорИзтриванемного вкусни кифлички с мая ; много интересна плънка, типична за турската кухня.А магданозът и лютият пипер ще придадат прекрасен аромат.
Поздрави !
Танче, много изкушаващо изглеждат! Интересна плънка, по-скоро съчетанието ѝ с тестото. Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Чудесни са!
ОтговорИзтриванеКолко г е маята, че аз използвам турската, която е 11 г?
Хубав ден, Таничка!
Права си, Дани, добре е да спомена грамовете, защото има различни пакети и производители. 7 грама е маята, в този случай съм използвала маята на д-р Йоткер.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Танче, доверявам ти се напълно! Сигурна съм, че са много вкусни, но за да се убедя, си грабвам едничка :) Поздрави, мила и много приятни, летни емоции ти пожелавам.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че харесахте баничките, мили дами! Имам намерение да приготвя този уикенд нещо различно със същото тесто, защото спомена от него не избледнява, напротив, провокира ме да го приготвям отново и отново :)
ОтговорИзтриванеМного усмихнат, слънчев и релаксиращ уикенд ви желая!
Прекрасни банички, Танче! Плънката е много интересна и непозната за мен, записвам си ги в дългия списък за проба. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Фантастични са просто, Танче!
ОтговорИзтриване