Това е една стара рецепта за традиционни френски бухти, които се приготвят от пържено тесто. Формата им може да бъде най-различна, според вкуса на домакинята, а също традиционно се посипват с фина или пудра захар, но според мен са невероятно вкусни и гарнирани с любимото домашно сладко или конфитюр, също така с течен шоколад или мед.
Традиционно Merveilles
се приготвят и консумират по време на Mardi Gras, което буквално преведено от френски означава
“Изобилен вторник”. Прочетох, че ги приготвят, за да дадат сила и кураж на християните и по този начин да
се подготвят за предстоящите пости. Този ден (Mardi Grasе) e последният преди Великденските
пости и на него и до ден днешен в много страни се организират големи карнавали с вкусна храна и маски.
Що се
отнася до името на бухтите, то си остава загадка!? Възможно ли е да се дължи на
емоцията и на чувството което изпитваме, след като опитаме тези вкусни понички?
J
Не
пропускайте да ги приготвите и да споделите рецептата с повече хора, заслужава
си!
Необходими продукти:
250 грама брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
50 грама фина захар
1 супена лъжица ванилова захар или ванилов екстракт
1 чаена лъжичка ром
50 грама много меко масло
3 яйца със средна големина, на стайна температура
пудра захар за поръсване
олио за
пържене250 грама брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
50 грама фина захар
1 супена лъжица ванилова захар или ванилов екстракт
1 чаена лъжичка ром
50 грама много меко масло
3 яйца със средна големина, на стайна температура
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В средна
купа, смесете брашното с бакпулвера и солта.
В малка купа,
разбийте с кухненска тел яйцата, захарта, ванилията и рома, докато захарта
почти се стопи. Прибавете маслото и разбийте отново, докато всичко се смеси
добре.Изсипете течната смес към брашното и омесете меко тесто.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да печене за 30 минути.
Поставете удобен съд за пържене на котлона и изсипете около два пръста олио. Затоплете олиото на средна температура, като внимавате да не е прекалено гореща мазнината, за да се изпържат равномерно бухтите.
След това разделете тестото на две части и разточете всяко на тънка кора с дебелина около ½ сантиметър. Нарежете бухтите във форми по желание и ги изпържете до златисто кафяво и от двете страни.
Много са апетитни тези сладурчета :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Таничка!
Благодаря, Дани :)
ИзтриванеПркрасни чудеса си приготвила, Таня! И формата им много ми допада! :)
ОтговорИзтриванеТук в Швеция, този ден се нарича Дебелия вторник и също похапват едни специални сладки.
Поздрави и усмихната неделя!
Е, те си имат техния Дебел вторник, ние пък си имаме нашити дебели съботи и недели, в които не минава поне единият ден без да има такава калорична закуска :) Българска му работа :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Алекс!
Поздрави!
Честита поредна награда от Блоговодител, Таня! Абсолютно заслужено признание! Продължавай да твориш и не спирай да ни радваш с красотата, която създаваш:)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавите думи, Петя :)
ИзтриванеПоздрави!
И от мен, честита награда, Таня - Поздравления и
ОтговорИзтриванепожелания за още вдъхновение, признание и лично удовлетворение!
Отново чудесна рецепта и неустоимо апетитна визия. Благодаря!
Аз ти благодаря, мила Дианка :)
ИзтриванеЗа мен твоето одобрение означава много!
Желая ти хубаво лято!
Прекрасности отново! Честита награда, напълно заслужена, голяма сладуранка си! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеГрабвам си поне едничка:)
ОтговорИзтриване