неделя, 5 юни 2016 г.

Merveilles – Чудеса



Това е една стара рецепта за традиционни френски бухти, които се приготвят от пържено тесто. Формата им може да бъде най-различна, според вкуса на домакинята, а също традиционно се посипват с фина или пудра захар, но според мен са невероятно вкусни и гарнирани с любимото домашно сладко или конфитюр, също така с течен шоколад или мед.

Традиционно Merveilles се приготвят и консумират по време на Mardi Gras, което буквално преведено от френски означава “Изобилен вторник”. Прочетох, че ги приготвят, за да дадат сила и кураж на християните и по този начин да се подготвят за предстоящите пости. Този ден (Mardi Grasе) e последният преди Великденските пости и на него и до ден днешен в много страни се организират големи карнавали с вкусна храна и маски.
Що се отнася до името на бухтите, то си остава загадка!? Възможно ли е да се дължи на емоцията и на чувството което изпитваме, след като опитаме тези вкусни понички? J
Не пропускайте да ги приготвите и да споделите рецептата с повече хора, заслужава си!

Необходими продукти:

250 грама брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
50 грама фина захар
1 супена лъжица ванилова захар или ванилов екстракт
1 чаена лъжичка ром
50 грама много меко масло
3 яйца със средна големина, на стайна температура
пудра захар за поръсване
олио за пържене

Приготвяне:

В средна купа, смесете брашното с бакпулвера и солта.
В малка купа, разбийте с кухненска тел яйцата, захарта, ванилията и рома, докато захарта почти се стопи. Прибавете маслото и разбийте отново, докато всичко се смеси добре.
Изсипете течната смес към брашното и омесете меко тесто.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да печене за 30 минути.
Поставете удобен съд за пържене на котлона и изсипете около два пръста олио. Затоплете олиото на средна температура, като внимавате да не е прекалено гореща мазнината, за да се изпържат равномерно бухтите.
След това разделете тестото на две части и разточете всяко на тънка кора с дебелина около ½ сантиметър. Нарежете бухтите във форми по желание и ги изпържете до златисто кафяво и от двете страни.
 
Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Много са апетитни тези сладурчета :)
    Хубава неделя, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Пркрасни чудеса си приготвила, Таня! И формата им много ми допада! :)
    Тук в Швеция, този ден се нарича Дебелия вторник и също похапват едни специални сладки.
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, те си имат техния Дебел вторник, ние пък си имаме нашити дебели съботи и недели, в които не минава поне единият ден без да има такава калорична закуска :) Българска му работа :)
      Благодаря ти, Алекс!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Честита поредна награда от Блоговодител, Таня! Абсолютно заслужено признание! Продължавай да твориш и не спирай да ни радваш с красотата, която създаваш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за хубавите думи, Петя :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. И от мен, честита награда, Таня - Поздравления и
    пожелания за още вдъхновение, признание и лично удовлетворение!
    Отново чудесна рецепта и неустоимо апетитна визия. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, мила Дианка :)
      За мен твоето одобрение означава много!
      Желая ти хубаво лято!

      Изтриване
  5. Прекрасности отново! Честита награда, напълно заслужена, голяма сладуранка си! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Грабвам си поне едничка:)

    ОтговорИзтриване