Необходими продукти:
За крема:
500 грама сирене рикота
80 грама захар на пясък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
настъргана кора от един малък портокал
За прасковите:
540 грама брашно
1 супена лъжица бакпулвер
3 големи яйца
155 грама захар на пясък
120 милилитра прясно мляко
115 грама масло, разтопено и охладено
настъргана кора от един лимон или портокал
Допълнително ще са необходими:
захар на пясък за овалване на бисквитките
течна хранителна боя за оцветяване в червено или розово
ром (по желание), можете да добавите от него към боята
листа от маточина или други листенца за декорация
течна хранителна боя за оцветяване в червено или розово
ром (по желание), можете да добавите от него към боята
листа от маточина или други листенца за декорация
Приготвяне:
Първо пригответе крема.
В средно голяма купа, разбъркайте рикота със захарта до гладка и кремообразна смес.
Добавете портокаловите кори и ванилията, разбъркайте докато всичко се смеси добре
Покрийте крема с найлон и го поставете в хладилника, докато правите бисквитките.
Приготвяне на бисквитите:
Пригответе
две големи тави, като ги покриете с хартия за печене.
Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа.
В друга купа разбийте яйцата и захарта, докато се смесят. Прибавете млякото, разтопеното и охладено масло и лимоновите или портокалови кори, разбъркайте до гладка консистенция.
Прибавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте с вилица, докато започне да се оформя тесто.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Направете тестото на 44-48 малки топчета, като ги оформяте с ръцете си, докато станат гладки.
Поставяйте готовите топчета от тесто върху предварително приготвените тави.
Топчетата подреждайте на около 2,5 сантиметра едно от друго, тъй като те ще увеличат обема си по време на печене.
Можете да притиснете леко надолу всяка топче, така след изпичане ще имате малко по-плоски бисквити. Аз не го направих.
Печете всяка тава за около 15 минути, докато долната част на бисквитите стане златисто кафява (върховете ще останат светли).
Издълбайте бисквитите с малко ножче, докато са все още топли. Бъдете внимателни да не прекалявате с издълбаването, ако е прекалено дълбоко, рискувате да се счупят.
Комбинирайте бисквитките две по две, като намерите най-подходящите половинки.
Сглобяване:
Във дупката на всяка бисквитка, поставете достатъчно от крема с рикота и залепете всички
бисквити две по две.
Разтворете
хранителната боя във вода и добавете ром, ако предпочитате.
С помощта на четка, намазвайте всяка праскова с боя и я овалвайте в ситната захар. Продължете до изчерпване на количеството.
С помощта на четка, намазвайте всяка праскова с боя и я овалвайте в ситната захар. Продължете до изчерпване на количеството.
Покрийте бисквитите с найлон за няколко часа преди сервиране. Това ще спомогне за овлажняването и омекването им.
Декорирайте бисквитките с малки листа от маточина или мента преди сервиране.
Влизам тук и очите ми винаги остават в блога... Един от малкото красиви и докосващи душата, блог!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Танче!
Много ти благодаря, Габи :)
ИзтриванеГоляма прегръдка!
Много красиво и нежно, Танче! Обичам рецептите от старите тефтери, затова е хубаво, че ни напомняш за тези сладки. Пълнежът е интересен и различен и ми харесва.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Голяма красота са тези твой творения! Толкова нежни и красиви са! Това са ми може би, най-любимите сладки от детството. Не съм пробвала с такъв пълнеж, но съм сигурна, че са също толкова вкусни. Поздрави и усмихната неделя! :)
ОтговорИзтриванеКрасиво,вкусно, както винаги, с интересен и приятен крем!
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица, Танче!
Любимите сладки от детството!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са Таня!
Благодаря ви момичета :)
ОтговорИзтриванеЖелая ви цветен и слънчев месец юни!
Танче, направо са прелестни, освен, че ме върнаха в детството...а снимките ти са все по-добри!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че успях да събудя спомените ви с тези сладки праскови :)
ОтговорИзтриванеАз обичам класиката и старите рецепти от тефтерите на нашите майки и баби, затова честичко надничам в тях и повтарям някой любими стари рецепти, но не пропускам да ги допълвам с някои нови мои идеи :)
Благодаря ви!