събота, 18 юни 2016 г.

Шоколадов кейк с тъмна бира




Ето и втората ми рецепта, този път с тъмната бира, с която Метро ни предизвика да приготвим нещо интересно и да покажем, че бирата може да има и други приложения, освен студена в чаша в жегите :)
Приготвих този неустоим шоколадов кейк, който не само изглежда така привлекателно, наистина е такъв!

Необходими продукти:

1 яйце, на стайна температура
1 чаша захар на пясък
170 грама кисело мляко

¼ чаена чаша слънчогледово олио
1 супена лъжица екстракт от ванилия
½ чаена чаша тъмна бира
Stolichno BOCK
½ чаена чаша натурално какао
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол

За ганаша:


250 грама черен шоколад
¾ чаша сметана

2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка ванилия

Приготвяне:

Загрейте фурната до
180⁰C. Намажете с растително олио и поръсете с брашно удобна форма за кекс.

В голяма купа сложете яйцата, захарта, киселото мляко, слънчогледовото олио и ванилията, разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Добавете бирата и какаото, отново разбъркайте енергично, докато сместа е гладка и без бучки.

В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте със силиконова шпатула, не прекалявайте, бъркайте внимателно.

Изсипете сместа в подготвената тава и печете в продължение на около 50 минути или проверете с дървен шиш след 40 минути, ако по него не остава от сместа значи кейка е готов. Оставете кейка да се охлади в тигана напълно, най-малко 30 минути, преди да добавите ганаша.

За ганаша, начупете шоколада на парчета в средно голяма купа. Поставете сметаната в малка тенджера и оставете да се затопли, докато започнат по крайчетата да се появяват малки балончета. Ако използвате неподсладена сметана или черен шоколад с по-голям процент какао, добавете две супени лъжици захар за повече сладост. Излейте горещата сметана върху шоколада и ги оставете за 1 минута. След това разбъркайте енергично, докато шоколада се разтопи и сместа е гладка и кадифена. Добавете и ванилията, разбъркайте отново. Оставете да изстине до стайна температура.
Разрежете кейка по средата и изсипете половината ганаш. Поставете отрязаната половина отгоре и намажете с останалия ганаш повърхността на кейка.



Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Леле, неустоимо изглежда! Като видях снимката и залепнах за монитора! Разкош!

    ОтговорИзтриване
  2. Това не е кейк, то си е като торта, Таничка! Чудесно предложение и задължително ще го пробвам при първа възможност. Отива в to do листа...
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Танче, като се развихриш с шоколада, равна нямаш! Много интересен и направо неустоим кейк! Поздрави от мен и спокойна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно шоколадово изкушение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче, не бива така да правиш, бе, жена! такива кадри, късно вечерта, предизвикват в мен желание за дълги среднощни разходки до кухня, хладилник и готвене до късно! но на тези снимки не може да се устои! Точка по въпроса!Прекрасен десерт!!!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. О, толкова шоколадово е тук!

    ОтговорИзтриване