Необходими продукти:
8-10
пилешки бутчета
1 лимон
2 супени
лъжици сироп от бъз
4-5 стръка
прясна маточина
3 стръка
пресен лук
2 стръка
пресен чесън
прясна
мащерка
1 супена
лъжица сладък червен пипер
4-5 супени
лъжици зехтин
4-5 картофа
4-5 малки
ябълки
150
милилитра вода
сол и черен
пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте и
почистете пилешките бутчета. Поставете ги в купа и ги овкусете с лимоновия сок (корите също добавете към пилето,
за да се овкуси още по-добре), едро нарязаната маточина, сиропа от бъз, ситно нарязания чесън,
лука, мащерката, зехтина, солта и черния пипер.
Разбъркайте добре. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете пилето
да се маринова за 2-3 часа в хладилник.
След като го
извадите от хладилника, преди да го изпечете, оставете пилето да се затопли до
стайна температура.
Към маринованото
пиле в купата, прибавете нарязаните картофи и ябълки и разбъркайте всичко, така
че и те да се овкусят с маринатата на пилето.
Подредете
всичко в тава за печене, прибавете още малко сол, черен пипер и водата и
поставете тавата във фурната. Печете на 200⁰С за около 1 час и 20 минути.
Сервирайте топло.
За да бъдат
всички максимално доволни, направих няколко тънки питки на тефлонов тиган с
едно тесто останало ми от предния ден. Така спретнах и тези импровизирани
дюнери за младежите. Намазах всяка топла питка с домашна лютеница, накъсах
месото от печените пилешки бутчета, начупих от картофите и добавих нарязани
чери домати и кисело мляко с чесън.
Семпло и невероятно вкусно, Танче!
ОтговорИзтриванеИ даже си ги готвила в селото над мен;) Фантазия, Танче! Фантазия....
ОтговорИзтриване