350 грама телешка кайма
1 малка глава кромид
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка мащерка
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
Черен пипер и сол
400 грама млечен зелен грах от консерва на Крина
1 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка сушен джоджен
½ чаена лъжичка мащерка
Черен пипер и щипка сол
130 грама ориз Ризон на Крина
1 малка глава кромид лук
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка мащерка
1 щипка куркума
Черен пипер и сол
300 грама зеленчуков бульон
1 малка глава кромид
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка мащерка
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
Черен пипер и сол
400 грама млечен зелен грах от консерва на Крина
1 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка сушен джоджен
½ чаена лъжичка мащерка
Черен пипер и щипка сол
130 грама ориз Ризон на Крина
1 малка глава кромид лук
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка мащерка
1 щипка куркума
Черен пипер и сол
300 грама зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Първо се приготвят зеленчуците и каймата, като се запържват и подправят с
изброените подправки в подходящ тиган.
Изваждат се от тигана и в него се задушава граха с маслото и подправките, само докато се изпари водата.
Изважда се от тигана и в него се запържва лука и ориза, докато ориза стане прозрачен. Подправя се с изброените подправки и се оставя настрани.
Фурната се включва на 180⁰С.
Подходяща форма за кекс или друга, се намазва добре с масло и най-отдолу се поставя каймата, като се притиска към дъното. Върху нея се изсипва граха и отново се притиска леко. Най отгоре се разпределя ориза равномерно и отново се притиска. Ястието се залива внимателно с горещия бульон и се поставя в загрятата фурна.
Солената торта се пече 30 минути. След това фурната се изключва и тортата се оставя за още 10 минути в топлата фурна.
След това се изважда и се оставя да изстине за 15 минути във формата, след което се обръща в подходяща чиния за сервиране.
Ако ви се иска да поднесете ориза по малко по-различен начин, опитайте този вариант.
Да ви е сладко!
Изваждат се от тигана и в него се задушава граха с маслото и подправките, само докато се изпари водата.
Изважда се от тигана и в него се запържва лука и ориза, докато ориза стане прозрачен. Подправя се с изброените подправки и се оставя настрани.
Фурната се включва на 180⁰С.
Подходяща форма за кекс или друга, се намазва добре с масло и най-отдолу се поставя каймата, като се притиска към дъното. Върху нея се изсипва граха и отново се притиска леко. Най отгоре се разпределя ориза равномерно и отново се притиска. Ястието се залива внимателно с горещия бульон и се поставя в загрятата фурна.
Солената торта се пече 30 минути. След това фурната се изключва и тортата се оставя за още 10 минути в топлата фурна.
След това се изважда и се оставя да изстине за 15 минути във формата, след което се обръща в подходяща чиния за сервиране.
Ако ви се иска да поднесете ориза по малко по-различен начин, опитайте този вариант.
Да ви е сладко!
Идеята, а и изпълнението са великолепни, Танче! Много апетитно... Поздрави и весел празник!
ОтговорИзтриванеОлее, колко вкусно изглежда, Танче! Така ми се иска да загреба измежду всички пластове! Поздравления, мила!
ОтговорИзтриване