Необходими
продукти:
250 милилитра топло
прясно мляко
40 грама прясна мая2 и ½ супени лъжици захар
250 грама заквасена сметана
150 милилитра топла вода
2 яйца, единия жълтък се отделя за намазване на питките
120 милилитра олио
1 и ½ супени лъжици сол
около 1200 грама брашно тип 650
150 грама краве
сирене
1 топче моцарела1 щипка сол
1 супена лъжица сушен босилек
Приготвяне:
За да приготвите плънката начупете сиренето на дребно и нарежете моцарелата на малки парченца. Поръсете със сушения босилек и солта и разбъркайте всичко равномерно.
Оформете с длан притискайки, продълговати фитилчета от плънката, които да поставите в тестото по късно. По този начин се оформят по-лесно питките.За да приготвите плънката начупете сиренето на дребно и нарежете моцарелата на малки парченца. Поръсете със сушения босилек и солта и разбъркайте всичко равномерно.
В малка купа изсипете хладкото прясно
мляко, прибавете маята и захарта и разбъркайте, докато захарта се стопи и маята
се разтвори. Прибавете една чаша от брашното и разбъркайте с кухненска тел на
гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа докато втаса и купата се
изпълни.
В малка купа смесете заквасената сметана
с топлата вода и разбъркайте на айран. Прибавете и олиото.Отделно разбийте яйцето и единия белтък.
В голяма купа пресейте около 800 грама от брашното и добавете към него солта, разбъркайте.
В брашното направете кладенче и изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото и яйцата.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси и започне да се образува тесто, което се оформя на топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Поставете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато се оформи и спре да лепне.
Поставете го обратно в купата и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата на топло за 1 и ½ часа или докато увеличи обема си двойно.
Пригответе две големи тави, като ги покриете с хартия за печене.
След като тестото е втасало, го поставете върху набрашнена повърхност и го разделете на малки топчета по 50 грама всяко.
Оформете питките, като поставяте по едно фитилче със сирене и моцарела във всяко парче тесто и прищипете крайчетата му. Поставете питките върху тавата с хартия за печене. Оставете ги да втасат за 30 минути.
Преди да ги изпечете намажете питките с жълтък разбит с една супена лъжица прясно мляко.
Поставете тавата в студена фурна и включете температурата на 200⁰С.
Печете 10 минути, а след това намалете топлината на 180⁰С и печете още 20 минути, докато питките станат със златисто-кафеникава коричка.
Тези питки за бургери са направени от същото тесто. Съвършени пухчета!
Ех... Ама как исках да видя отхапана питка и отхапан бургер! Нямаше ли го Берто наоколо, сигурна съм, че щеше да съдейства за това. :)))
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Таничка, и двата варианта! Пухкави, пухкави, та чак пуФФФкави! :)
Прегръдки!
Нали знаеш, че всичко е заради Берто :) Аз бях планувала само тези нагиздените питки :) другите заради него ги направих. Всички добре похапнаха, но не се сетих да снимам отгризан хамбургер :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Гери!
Прегръдки от мен, мила!
С удоволствие ще изпробвам рецептата, Танче! А бургерите са прекрасни, не мога и да си представя колко са вкусни, най-вече, защото са домашни. : )
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Сигурна съм, че ще ти харесат, Светле :)
ИзтриванеБургерите са с телешка кайма и домашно приготвена салата Колсло, много вкусни станаха.
Благодаря ти, мила!
Разкошни са Танче!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вили :)
ИзтриванеПоздрави!
Права си, Таничка за тестото.
ОтговорИзтриванеВсичко с него е чудесно!
Вкусни и красиви питки!
Прегръдка!
Радвам се, че ти харeсват, Дани :)
ИзтриванеПрегръдка!
Прелестни са,особено тези с плетеницата.....Поздравления и за чудните фотографии,както винаги,Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче :)
ИзтриванеНевероятни питчета! Наскоро преоткрих босилека и ще се възползвам от рецептата:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще се радвам да опиташ :)
ИзтриванеЗа мен вкуса от живота без босилек не е същия :) Винаги имам в саксия вкъщи.
Поздрави!
Прелестни изпълнения, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Игличе :)
ИзтриванеПрекрасни са хлебчетата, Таничка! От всичко искам да опитам...дано да си направила повечко, че нападам:) Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеНяма да ме уплашиш, не ти личи да си от най-ящните :)
ИзтриванеМного ти благодаря, Люси!
Хубава седмица и на теб, мила!
И питки и бургери, всичко ще ти отмъкна! Каква прелест са само! Таничка, как ги създаваш тези красоти!? Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесват, Кате :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Здравейте, тук, където съм, няма прясна мая. Мога ли да ползвам суха и тестото трябва ли да се оставя да втасва в такъв случай? Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоже да използвате суха мая. Пригответе я по същият начин, както съм описала за прясната и разбира се оставете тестото да втасва, преди да оформите питките и преди да ги изпечете.
ИзтриванеПоздрави!