Необходими продукти за палачинките:
450 милилитра пълномаслено прясно мляко
300
милилитра вода330 грама брашно
4 яйца
80 грама масло
30 грама пудра захар
1 щипка сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Приготвяне:
Продуктите за палачинките трябва да бъдат със стайна температура.
В голяма купа смесете всички продукти и разбийте с миксер, докато получите
гладко тесто. При мен количеството беше абсолютно точно и не се наложи да
добавям нищо към тестото, за да го направя подходящо за хубави палачинки. Ако
ви се стори гъсто, добавете още малко мляко или още брашно, ако е прекалено
рядко.
Поставете
тиган за палачинки с диаметър 20-22 сантиметра да загрява на средна топлина на
котлона. Много е важно температурата на котлона да бъде перфектна нито много
силна, нито прекалено слаба.
Изпържете палачинките и от двете страни до златисто. Оставете ги да изстинат напълно преди да подредите тортата.
Необходими продукти за крема от Маскарпоне:
Изпържете палачинките и от двете страни до златисто. Оставете ги да изстинат напълно преди да подредите тортата.
Необходими продукти за крема от Маскарпоне:
900 грама маскарпоне, на стайна температура
500 милилитра неподсладена сметана за разбиване, студена
200 грама пудра захар
80 милилитра силно кафе
1 супена лъжица кафява захар
2 супени лъжици вино Марсала
Шоколадов крем:
150 грама натурален шоколад
150 милилитра сметана
50 грама Нутела
Пригответе
шоколадовия крем, като начупите шоколада в малка купа и го залеете с горещата
сметана. Разбъркайте, докото получите гладък шоколадов крем. Прибавете и
Нутелата, разбъркайте отоново.
Приготвяне на крема от маскарпоне:
Направете кафето и го овкусете със захарта. Оставете го да изстине напълно преди да го използвате.
В голяма купа разбъркайте маскарпонето, докато стане пухкаво и гладко.
Прибавете
100 грама пудра захар, студеното кафе и виното Марсала, разбъркайте внимателно,
докато всичко се смеси добре.Приготвяне на крема от маскарпоне:
Направете кафето и го овкусете със захарта. Оставете го да изстине напълно преди да го използвате.
В голяма купа разбъркайте маскарпонето, докато стане пухкаво и гладко.
Разбийте студената сметана с останалата захар и я добавете на части към маскарпонето, като смесвате леко от долу на горе, за да не се разводни крема.
Сглобете тортата директно в чинията за сервиране, като за по добър резултат използвайте регулиращ се ринг за оформяне на торти.
Поставете първата палачинка, намажете по цялата повърхност тънък слой от шоколадовия крем (около две чаени лъжички с връх).
Отгоре поставете 4-5 супени лъжици от крема с маскарпоне, разпределете го добре. Продължете до изчерпване на количеството палачинки, като завършите с крем.
Заделете част от крема, за да шпакловате тортата от външната страна, след като премахнете ринга.
Приберете тортата в хладилника за минимум 6 часа.
След като тортата е стегнала, премахнете металния ринг и намажете със заделения крем тортата отвън.
Трюфели Тирамису
Необходими продукти за тирамису трюфелите:
100
грама бишкоти
150 грама маскарпоне
100 грама шоколад
30 грама бял
шоколад150 грама маскарпоне
100 грама шоколад
1 ½ супени лъжици пудра захар пресяват
1 супена лъжица разтворимо кафе
1 и ½ супени лъжици вино Марсала
3 супени лъжици пресято какао за овалване на трюфелите
Приготвяне:
Смелете
бишкотите в блендер.
Разтопете
шоколада на водна пара и го оставете да се охлади.Смесете маскарпонето с пудрата захар, кафето и виното Марсала на кладък крем.
Изсипете леко охладения шоколад към смлените бишкоти и разбъркайте енергично с лъжица. Прибавете крема от маскарпоне и отново разбъркайте добре.
Покрийте купата с найлон и я поставете в хладилника за 1-2 часа.
Направете малки топчета и оваляйте всяко в какао.
Съхранявайте бонбоните на хладно в добре затворена кутия.
Препоръчвам
ви да използвате тази рецепта за палачинки всеки път, когато приготвяте
палачинкова торта и не само. Стават много крехки и тортата е наистина нежна и много
вкусна. Всеки, който е приготвял палачинкова торта, знае как може крайния
резултата да не е задоволителен, защото палачинките остават жилави.
Да ви е
сладко!
Страхотно бижу, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе :)
ИзтриванеПрекрасна е, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани :)
ИзтриванеПрелестна е!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Габи :)
ИзтриванеТук вече останах без думи... Страхотна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Светле :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прелест!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване................
ОтговорИзтриванеНаистина не знам какво да кажа... Как се приготвя това чудо, как се хапва после.... Танче, Берто наистина е късметлия! Сигурно е най-щастливият почитател на тирамису (и не само, разбира се). :)
Прегръдки и искрени възхищения от мен!
Приготвя се с голямо удоволствие, старание и любов :)
ИзтриванеНе бях приготвяла торта скоро, направо ръцете ме сърбяха, а и отдавна си бях наумила този Тирамису вариант и речено-сторено :)
Най-щастлив беше, Алберт разбира се :)
Благодаря ти за милите думи, Гери!
Прегръдки, мила!
Трупам в главата си идеи за торта за рождения ден на Бебси и твоята сериозно ми събра очите :) Страхотна!! Но ще я "побебся", т.е. ще махна кафето и отгоре ще й направя фигурки от бадемов марципан :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от нас, Танче :) Всеки ден разхождаме шапката ти <3
Ох, толкова мило ми става като ви видя и чуя, идея си нямаш :) снимай нарисуваното съкровище често, да му се радваме макар и отдалече!
ИзтриванеДа, мисля че ще стане чудесна торта, а крема и без кафе и Марсала е един от най-любимите, така че вече си представих вкуса, много наситен ванилов аромат (семената от ванилова шушулка) и шоколад мммм, разкош :)
Прегръдки от мен!
Доста време си изисква тази торта, но пък затова резултатът е много добър. Страхотна е!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зависи от гледната точка.., аз за торта време винаги ще намеря, виж за разни други неща, които не са ми любими, изобщо не намирам :)
ИзтриванеБлагодаря, Стамене!
Поздрави!
Съвършенство ... както винаги при теб Танче! Не мога да откъсна поглед от тортата ти! Обожавам вкуса на тирамису и с удоволствие бих пробвала предложението ти с палачинки :)
ОтговорИзтриванеИмаш златни ръце и всичките ти торти са като бижута!
Как ме похвали, Дани, изчервих се :) Благодаря ти много мила!
ИзтриванеРадвам се, че харесваш нещата които приготвям!
Прегръдки!
Прекрасна е :)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеПрелестна торта, като тебе самата, Танче! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!!!
Много ти благодаря, Хриси :)
ИзтриванеПрегръдки!
Боже, Боже....
ОтговорИзтриванеТи си нечовек, Танче!
Е стига дее :)
ИзтриванеПрегръдки, Марте!
Красота! Толкова да обичам палачинкови торти пък! Грабвам си парченце :) Усмивки, мила и спокойни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси :)
ИзтриванеХубави почивни дни ти желая!
Невероятна е тортата, Танче! Отдавна съм й "хвърлила око", време е да я направя. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесва, Еви :) Представям си каква красота ще сътвориш, вече нямам търпение!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!