800 грама телешко месо за готвене
2 супени лъжици масло
4 супени лъжици зехтин
5 глави червен лук
5 малки моркова
3 скилидки чесън
2 супени лъжици гъсто доматено пюре
1 литър телешки бульон
200 милилитра червено вино
250 грама кафяви печурки
3 супени лъжици брашно
3 дафинови листа
2 зърна бахар
2 супени лъжици сушена мащерка
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер
200 грама вода
Приготвяне:2 супени лъжици масло
4 супени лъжици зехтин
5 глави червен лук
5 малки моркова
3 скилидки чесън
2 супени лъжици гъсто доматено пюре
1 литър телешки бульон
200 милилитра червено вино
250 грама кафяви печурки
3 супени лъжици брашно
3 дафинови листа
2 зърна бахар
2 супени лъжици сушена мащерка
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер
200 грама вода
Нарежете месото на парчета по 4 сантиметра всяко. Подсушете го и го овкусете със сол и черен пипер.
Почистете
и нарежете лука и морковите на кръгчета, чесъна на ситно.
Почистете
и нарежете гъбите на филийки.
Загрейте
една супена лъжица масло и три супени лъжици зехтин в широк тиган. Изпържете
парчетата месо до зачервяване и от двете страни. Извадете ги от тигана.
В
същата мазнина, задушете лука и морковите, докато омекнат. Към края добавете
чесъна. Извадете от тигана запържените зеленчуци.
В
мазнината, която е останала в тигана прибавете брашното и го запържете за
кратко, добавете 200 грама от бульона. Прибавете доматеното пюре и останалия бульон, овкусете
със сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да
не станат бучки.
Включете
фурната да загрява на 220⁰С.
Прибавете
в тигана останалата лъжица масло и зехтин. Оставете мазнината да загрее добре и
изпържете гъбите до златисто от двете страни.
В
дълбок съд с капак удобен за употреба във фурна, смесете месото, лука,
брашното и доматеното пюре, морковите и гъбите.
Залейте
с бульона и червеното вино. Прибавете дафиновия лист, мащерката, бахара и
ригана. Разбъркайте, за да се смеси всичко добре.
Поставете
тенджерата във фурната и печете 30 минути. След това намалете температурата на
170⁰С и печете още 2 часа.
След
тези два часа и половина, при мен водата беше поизвряла и долях още 200 грама. Долейте и
вие, ако ви се стори, че сосът е понамалял.
Оставете
месото да се готви още 1 и ½ часа във фурната на 160⁰С.
Сервирайте задушеното телешко с пухкав ориз овкусен с мащерка и чаша хубаво червено вино!
Таня,не знам дали съм виждала по-изкусително задушено телешко.....,нямам спомен:)!
ОтговорИзтриванеМного ме радваш, Миленка :) В следващите дни, планувам да си приготвя от твоя вариант! Благодаря ти!
ИзтриванеЕто го задушеното. :) Танче, какви са тези снимки, какво е това чудо в чинията... Ти нараво ме изумяваш, чудесно е всичко! :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и те поздравявам най-сърдечно, да знаеш! :)
Много ти благодаря, скъпа моя :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Танче,това веднага си го записах. Телешко много обичаме. И с този сос..ммммм...за мен с картофено пюренце моля :)))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Аура! И ние вкъщи сме фенове на телешкото и доста често приготвям от него.
ИзтриванеТози път е с ориз, но с пюре също е перфектно, права си :)
Ммм, обичам го! Страхотно апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли :)
ИзтриванеПрегръдки!
Такова ще си направя, като се снабдя с истинско телешко:)
ОтговорИзтриванеТаня, здравей :-) рецептата ме грабна и смятам да я направя. Имам само едно питане, защото почти не съм готвила телешко. Може ли да ми обясниш по-подробно коя част по-точно имаш предвид? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Дафи ;-)
Толкова отдавна съм правила тази рецепта..., но бих те посъветвала, местото да е прясно, от младо телешко, тогава при всички положения ще бъди крехко и сочно, както и да го приготвиш. Мисля, че в този случай използвах телешко от тарелка, на която пишеше за готвене, затова и така съм го описала. Можеш винаги да го опиташ, за да видиш дали е добре сварено и ако не е да продължиш.
ИзтриванеУспех и поздрави!
Много благодаря, Таня :-))). В най-скоро време ще го пробвам. И аз съм забелязала, че в България малко бъркат говеждо и телешко.
ОтговорИзтриванеДафи