понеделник, 18 януари 2016 г.

Телешко задушено (Beef stew)

Необходими продукти:

800 грама телешко месо за готвене
2 супени лъжици масло
4 супени лъжици зехтин
5 глави червен лук
5 малки моркова
3 скилидки чесън
2 супени лъжици гъсто доматено пюре
1 литър телешки бульон
200 милилитра червено вино
250 грама кафяви печурки
3 супени лъжици брашно
3 дафинови листа
2 зърна бахар
2 супени лъжици сушена мащерка
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер
200 грама вода
Приготвяне:

Нарежете месото на парчета по 4 сантиметра всяко. Подсушете го и го овкусете със сол и черен пипер.
Почистете и нарежете лука и морковите на кръгчета, чесъна на ситно.
Почистете и нарежете гъбите на филийки.
Загрейте една супена лъжица масло и три супени лъжици зехтин в широк тиган. Изпържете парчетата месо до зачервяване и от двете страни. Извадете ги от тигана.
В същата мазнина, задушете лука и морковите, докато омекнат. Към края добавете чесъна. Извадете от тигана запържените зеленчуци.
В мазнината, която е останала в тигана прибавете брашното и го запържете за кратко, добавете 200 грама от бульона. Прибавете доматеното пюре и останалия бульон, овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да не станат бучки.
Включете фурната да загрява на 220⁰С.
Прибавете в тигана останалата лъжица масло и зехтин. Оставете мазнината да загрее добре и изпържете гъбите до златисто от двете страни.
В дълбок съд с капак удобен за употреба във фурна, смесете месото, лука, брашното и доматеното пюре, морковите и гъбите.
Залейте с бульона и червеното вино. Прибавете дафиновия лист, мащерката, бахара и ригана. Разбъркайте, за да се смеси всичко добре.
Поставете тенджерата във фурната и печете 30 минути. След това намалете температурата на 170⁰С и печете още 2 часа.
След тези два часа и половина, при мен водата беше поизвряла и долях още 200 грама. Долейте и вие, ако ви се стори, че сосът е понамалял.
Оставете месото да се готви още 1 и ½ часа във фурната на 160⁰С.
Сервирайте задушеното телешко с пухкав ориз овкусен с мащерка и чаша хубаво червено вино!

12 коментара:

  1. Таня,не знам дали съм виждала по-изкусително задушено телешко.....,нямам спомен:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме радваш, Миленка :) В следващите дни, планувам да си приготвя от твоя вариант! Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Ето го задушеното. :) Танче, какви са тези снимки, какво е това чудо в чинията... Ти нараво ме изумяваш, чудесно е всичко! :)
    Прегръщам те и те поздравявам най-сърдечно, да знаеш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, скъпа моя :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Танче,това веднага си го записах. Телешко много обичаме. И с този сос..ммммм...за мен с картофено пюренце моля :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Аура! И ние вкъщи сме фенове на телешкото и доста често приготвям от него.
      Този път е с ориз, но с пюре също е перфектно, права си :)

      Изтриване
  4. Ммм, обичам го! Страхотно апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  5. Такова ще си направя, като се снабдя с истинско телешко:)

    ОтговорИзтриване
  6. Таня, здравей :-) рецептата ме грабна и смятам да я направя. Имам само едно питане, защото почти не съм готвила телешко. Може ли да ми обясниш по-подробно коя част по-точно имаш предвид? Благодаря предварително!

    Поздрави

    Дафи ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова отдавна съм правила тази рецепта..., но бих те посъветвала, местото да е прясно, от младо телешко, тогава при всички положения ще бъди крехко и сочно, както и да го приготвиш. Мисля, че в този случай използвах телешко от тарелка, на която пишеше за готвене, затова и така съм го описала. Можеш винаги да го опиташ, за да видиш дали е добре сварено и ако не е да продължиш.
      Успех и поздрави!

      Изтриване
  7. Много благодаря, Таня :-))). В най-скоро време ще го пробвам. И аз съм забелязала, че в България малко бъркат говеждо и телешко.

    Дафи

    ОтговорИзтриване