6 фино
точени кори за баклава на Белла
150 грама
печен кадаиф
100 грама
суров обелен шамфъстък
100 грама
орехи
100 грама
масло
Захарен
сироп:
4 чаши вода
3 чаши захар
сока от
половин лимон
Приготвяне:
Сварете захарния
сироп за 10 минути на среден огън и го оставете на страни да се охлажда, докато
приготвите кадаифа. След като се поохлади, прибавете лимоновия сок.
Разтопете
маслото и го оставете да се охлади преди да го използвате.
Намажете
тавичката, с помощта на четка с разтопено масло.
Запечете
ядките в сух тиган на котлона за кратко, само докато отпуснат аромата си. Нарежете ги на
дребни парченца. Можете да ги смелите в кухненски блендер, ако предпочитате.
Кадаифа
натрошете в шепа, но не прекалявайте. Прибавете половината от разтопеното масло
към него и разбъркайте, за да се разпредели добре в него.
Включете
фурната да загрява на 190⁰С.
Вземете една
от точените кори с дългата страна към вас и с помощта на четка я намажете добре
с масло. Прегънете кората на две ( сякаш прелиствате лист от книга ) и намажете отново с масло.
Разпределете
3 супени лъжици от кадаифа на половината на кората по ширина. По средата върху
него поставете две супени лъжици от ядките в една линия и завийте кората на
руло.Поставете кората в предварително намазаната тавичка.
Постъпете по същия начин и с останалите кори.
Така
приготвената Кадаиф-баклава , нарежете на малки парчета и намажете с останалото
масло отгоре.
Поставете тавата
в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути, докато корите станат
кафеникаво-златисти на цвят.
След като
извадите Кадаиф-баклава от фурната веднага залейте с хладкия захарен сироп.
Завийте
тавата с найлоново фолио и оставете за няколко часа, докато изстине напълно и
попие захарния сироп.Преди сервиране поръсете всяко парче Кадаиф-баклава с печен, начупен шамфъстък.
Много обичам баклава, Танче!
ОтговорИзтриванеИ тази рецепта много ми допадна. Благодаря ти за прекрасното предложение!
Аз ти благодаря, Илианка :)
ИзтриванеПрегръдки!
Много апетитни рулца, Танче!
ОтговорИзтриванеПоздравления!!! :)
Радвам се, че ти харесват, Хриси!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Хм, чудя се дали не си ги купила от елитна турска сладкарница в Истамбул. Признай си!
ОтговорИзтриванеКак може да си толкова сръчна! Просто великолепни баклавички! И турските майстори ще завидят!
Благодаря ти, мила Йоли :) Пак ме похвали и се изчервих, да знаеш!
ИзтриванеПрегръдки!
Това задължително ще го направя! Изглежда много, много вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Освен че е вкусно, е и много лесно, Габи, ще ви хареса!
ИзтриванеБлагодаря ти! Прегръдка!
Чудесен десерт, Танче! Имам малко останал кадаиф и ще го направя точно така! Изкусителка, такава! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам да опиташ, Люси, ти си ценител и съм сигурна, че ще ти хареса!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдка!
Ех .... те с ръка не докоснати! Какви снимки самооооо ... преглъщам си тука рано, рано :) Ако намеря кадаиф, ще си ги направя!
ОтговорИзтриванеЧудни се получиха, Дани, особено за хора като мен, дето си падат по сиропирани вкусотии, направо несравними :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Страхотно предложение и изкусителни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Много ти благодаря, Инче :)
ИзтриванеТолкова апетитно изглеждат тези баклавички, че ти се иска направо от снимката да си присегнеш! Браво, Танче, чудесно си се справила, както винаги, впрочем! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви, Валя и Ирина :) Много се радвам, че мислите така, поласках се :)
ИзтриванеПрегръдки!
Разкошна е, Танче!
ОтговорИзтриванеАбсолютно подкрепям всички коментари! Толкова прецизно си ги навила тези баклавички и така вкусно изглеждат. Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриване