неделя, 29 ноември 2015 г.

Кадаиф-баклава

Необходими продукти за тава с размери 25х20 сантиметра:

6 фино точени кори за баклава на Белла

150 грама печен кадаиф

100 грама суров обелен шамфъстък

100 грама орехи

100 грама масло

Захарен сироп:

4 чаши вода

3 чаши захар

сока от половин лимон

Приготвяне:

Сварете захарния сироп за 10 минути на среден огън и го оставете на страни да се охлажда, докато приготвите кадаифа. След като се поохлади, прибавете лимоновия сок.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади преди да го използвате.

Намажете тавичката, с помощта на четка с разтопено масло.

Запечете ядките в сух тиган на котлона за кратко, само докато отпуснат аромата си. Нарежете ги на дребни парченца. Можете да ги смелите в кухненски блендер, ако предпочитате.

Кадаифа натрошете в шепа, но не прекалявайте. Прибавете половината от разтопеното масло към него и разбъркайте, за да се разпредели добре в него.

Включете фурната да загрява на 190⁰С.

Вземете една от точените кори с дългата страна към вас и с помощта на четка я намажете добре с масло. Прегънете кората на две ( сякаш прелиствате лист от книга ) и намажете отново с масло.
Разпределете 3 супени лъжици от кадаифа на половината на кората по ширина. По средата върху него поставете две супени лъжици от ядките в една линия и завийте кората на руло.
Поставете кората в предварително намазаната тавичка.
Постъпете по същия начин и с останалите кори.

Така приготвената Кадаиф-баклава , нарежете на малки парчета и намажете с останалото масло отгоре.
Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути, докато корите станат кафеникаво-златисти на цвят.

След като извадите Кадаиф-баклава от фурната веднага залейте с хладкия захарен сироп.
Завийте тавата с найлоново фолио и оставете за няколко часа, докато изстине напълно и попие захарния сироп.

Преди сервиране поръсете всяко парче Кадаиф-баклава с печен, начупен шамфъстък.

Да ви е сладко!

18 коментара:

  1. Много обичам баклава, Танче!
    И тази рецепта много ми допадна. Благодаря ти за прекрасното предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни рулца, Танче!
    Поздравления!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват, Хриси!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Хм, чудя се дали не си ги купила от елитна турска сладкарница в Истамбул. Признай си!

    Как може да си толкова сръчна! Просто великолепни баклавички! И турските майстори ще завидят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Йоли :) Пак ме похвали и се изчервих, да знаеш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Това задължително ще го направя! Изглежда много, много вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен че е вкусно, е и много лесно, Габи, ще ви хареса!
      Благодаря ти! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Чудесен десерт, Танче! Имам малко останал кадаиф и ще го направя точно така! Изкусителка, такава! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да опиташ, Люси, ти си ценител и съм сигурна, че ще ти хареса!
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Ех .... те с ръка не докоснати! Какви снимки самооооо ... преглъщам си тука рано, рано :) Ако намеря кадаиф, ще си ги направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудни се получиха, Дани, особено за хора като мен, дето си падат по сиропирани вкусотии, направо несравними :)
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  7. Страхотно предложение и изкусителни снимки!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова апетитно изглеждат тези баклавички, че ти се иска направо от снимката да си присегнеш! Браво, Танче, чудесно си се справила, както винаги, впрочем! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, Валя и Ирина :) Много се радвам, че мислите така, поласках се :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Абсолютно подкрепям всички коментари! Толкова прецизно си ги навила тези баклавички и така вкусно изглеждат. Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване