Необходими продукти:
5 яйца, на стайна температура
6 супени
лъжици захар с връх
½ чаена
лъжичка ванилов екстракт
3 супени
лъжици масло, разтопено и охладено
6 супени
лъжици брашно
3 супени
лъжици натурално какао
1 чаена
лъжичка бакпулвер
¼ чаена
лъжичка сол
50 грама
черен шоколад
За плънката:
7-8 супени лъжици сладко от къпини и боровинки
За плънката:
7-8 супени лъжици сладко от къпини и боровинки
200
милилитра млечна сметана
1 супена
лъжица пудра захар
½ чаена
лъжичка ванилов екстракт
1 чаена чаша
пресни къпини
1 супена
лъжица пудра захар
За шоколадовия ганаш:
180 грама млечна сметана
За шоколадовия ганаш:
180 грама млечна сметана
200 грама
черен шоколад със 70% какао
Приготвяне:
Намажете с
олио повърхността на тавата от фурната и постелете хартия за печене. Намажете и
повърхността на хартията с олио или разтопено масло и поръсете равномерно с
брашно или натурално какао, за да не залепне блата и да не се повреди при отстраняването
и.
Включете
фурната да загрява на 175⁰С.
Добре е
яйцата да бъдат със стайна температура.
Пресейте
брашното и какаото в малка купа и прибавете бакпулвера и солта, разбъркайте.
Разтопете
маслото леко и го оставете да се охлади, докато ви потрябва.
Нарежете
шоколада на много ситно или го настържете на едрото ренде.
В голяма
купа, разбийте яйцата заедно със захарта с миксер на средна скорост.
Разбивайте, докато се превърнат в пухкав крем
и изсветлеят, а захарта се стопи
напълно, към края добавете и екстракта от ванилия. Разбиването на средна
скорост с миксера който ползвам аз ми отнема около 6-8 минути.
Прибавете
маслото към яйцата и разбийте с миксера само за няколко секунди, докато се
разпредели в сместа.
Прибавете
сухите съставки, като разбърквате със силиконова шпатула внимателно. Накрая добавете и настъргания шоколад.
Разбъркайте всичко много внимателно.
Изсипете
сместа в предварително подготвената форма за печене. Разпределете тестото
равномерно.
Сложете
тавата във фурната и печете около 18-20 минути.
Пригответе
подходяща кърпа, постелете я върху плота и поръсете повърхността и с какао.
След като
извадите готовия блат го обърнете върху поръсената кърпа с какао и го навийте
на руло заедно с кърпата. Оставете го настрана, докато се охлади.
Оформяне:
Разбийте
сметаната на пухкав крем, като прибавите една супена лъжица пудра захар.
Смачкайте част от къпините с другата супена лъжица пудра захар и ги прибавете към другите цели плодове.
Смачкайте част от къпините с другата супена лъжица пудра захар и ги прибавете към другите цели плодове.
Развийте
блата и го намажете със сладкото по цялата повърхност равномерно. Отгоре
разпределете сметаната, а върху нея къпините. Завийте и оформете стегнато руло,
но внимавайте, да не се спука блата.
Готовото
руло завийте в найлоново фолио или хартия за печене и го приберете в хладилника
за няколко часа.
Направете
шоколадовия ганаш, като загреете добре сметаната и прибавите начупения шоколад
в нея. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Оставете да се охлади напълно
на стайна температура.
Поставете
решетка за охлаждане на сладкиши в една тавичка. Извадете рулото от хладилника
и го поставете върху решетката.
Ако ви
харесва идеята, сложете десетина къпини във фризера да замръзнат и да ги
използвате за декорация на рулото.
Излейте
шоколадовия ганаш върху рулото и оставете излишното количество да се стече.
Поставете решетката с рулото в хладилника, за да стегне, един час е достатъчен.
Поканете
приятели на гости, слагайте кафето и се насладете на разкошния вкус на
къпиновото руло J
Ще чакам покана за кафето следващия път, когато го приготвяш :)
ОтговорИзтриванеСТрахотно е , Таня!
С най-голямо удоволсвие, бих споделила рулото с теб на сладки приказки, Пепи :)
ИзтриванеГоляма прегръдка!
Божествено творение,Танче!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Роси :) Развам се, че мислиш така!
ИзтриванеПрегръдки от мен и хубав петък ти желая!
Ум да ти зайде от прекрасните снимки. То да чете човек рецептата ли, да гледа ли :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно е!
Каква сметана ползваш за плънката, Таня?
Обичам да използвам млечна сметана, а в този случай я купих от Лидъл.
ИзтриванеЧесто купувам и от Метро свежа, млечна сметана в пластмасова бутилка, но сега не се сещам името и. Ще го напиша тези дни, защото ще купувам.
Задължителното условие за млечната сметана е, че трябва да е много добре изстудена преди разбиване и хубавото е, че никога не става прекалено твърда, а остава нежна и пухкава.
Много ти благодаря, Даре :)
Страхотно изглежда, а със сигурност е и много вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Пепита :)
ИзтриванеПоздрави!
Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Beni çok mutlu etti, Sefa :) Çok teşekkür ederim!!!
ИзтриванеSıcak selamlar!
Чудесно, прекрасно, умопомрачително и...загубих ума и дума, Танче. :) Много обичам точно така рулото със сладко и сметана.
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Еха :) Много, много ти благодаря, Светле!!!
ИзтриванеИ аз като теб, обичам да ми е сочно, пухкаво и богато рулото :)
Прегръдки!
Таничка, знаеш ли как реагира един господин на тази гледка: "Това го ям!" :) А този възглас е супер одобрителен! Е моят възглас е следният - прекраснотия пак си сътворила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни, мила Танче!
Ето че открихме още едно нещо, което става за ядене, без мръщене и недоверие :D
ИзтриванеТози твоя Митко, направо ми е любим :) Сякаш чувам за моя Алберт, но мааалко пораснал :)
Благодаря ти, скъпа Гери!
Прегръдки от мен!
Не ми стигна във Фейса и дойдох тук, за да видя още снимки на тази къпинова рапсодия. Просто разкош - всичките ми сетива са задоволени. Златни ръце имаш, мила моя, и приготвяш всичко с много любов. Толкова си вдъхновяваща! Радвам ти се от сърце!
ОтговорИзтриванеТака ме радваш, скъпа Нели :) От сърце ти благодаря!
ИзтриванеВиж сега! Цяла вечер не можах да спя от това руло! Няма да се разберем така с теб :)
ОтговорИзтриванеСъвършено е, не мога да опиша колко много, ама многооо ми хареса!
Прегръдка!
Много се радвам, че ти харесва, Габи! Много си мила :)
ИзтриванеПрегръдка!
Таничка, това руло ли е или някакъв сън...прекрасно е! Толкова шоколадово, а пък глазурата е направо безупречна! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, скъпа Люси!
ИзтриванеТвоите хубави думи означават много за мен :)
Съвършенство! Разбра ли сега защо спечели конкурса на Блоговодител?
ОтговорИзтриванеДобре де, изчирвих се :)
ИзтриванеОт сърце ти благодаря, скъпа Йоли!!!
Липсваш ми!
Първо ме спечели с цветовете, защото са ми любими, после със съставките на това разкошно руло!
ОтговорИзтриванеВръщам се обратно нагоре, пак да му се насладя! :)))
Прегръдки!
Благодаря ти, Инче :) Много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдки и хубав неделен ден ти желая!
Ама то пък ми омразна да те хваля:))
ОтговорИзтриванеПросто не знам какво да кажа - разкошно руло и снимки, че и лилава китка отгде изнамери:))
Весе, аз си падам малко от хората дето обичат, като е, да е :)
ИзтриванеА хризантемите, дето си купувам всяка година, когато нямат повече цвят ги засаждам на двора пред къщата на село и честно да ти кажа растат като луди и цъфтят по два пъти в годината и имам всички възможни цветове!
Благодаря ти, Весе!
Хм, ама кога ходиш на село китки да садиш и береш, кога готвиш, кога работиш и всичко останало, хей!
Изтриване