Направих тази чаровна, много детска и усмихната торта, за да почерпя за наградата, която получих в категорията „С аромат на ванилия” Най-добър блог с печива и десерти, в която бях номинирана за Годишните награди за кулинарни блогове за 2014 година. Инициативата, с която отпразнувахме и Рождения ден на Кулинарен Блоговодител.
За мен първоначалната изненада
беше, че изобщо съм номинирана и голямата ми радост, че ще мога да бъда под
един покрив с прекрасните Илиан и Иво, които събират нас блогърите в едно общо
голямо семейство под стрехата си и правят достъпни за широката аудитория хиляди
рецепти и идеи, които се раждат от много креативни и сърцати хора, блогърите.
Изгарях от нетърпение, че ще срещна и някой от хората, които обожавам, тези от
които се вдъхновявам и уча ежедневно от тяхното майсторство и креативност.
Голямо очакване и голяма изненада
беше за мен цялото това преживяване, изпълнено с много емоции, прекрасни срещи
и голямо щастие от получената награда, която по никакъв начин не очаквах!
Организацията и любезните
домакини Метро България, допълниха с гостоприемството си приятното преживяване на събитието!
Благодарности и за вкусната торта, която беше приготвила Ралица Стоева „Пекарнатана Рали“ и управител на сладкия магазин „Сладката къща“!
А това е тортата, която е
отражение на вътрешното ми състояние и която приготвих, за да почерпя за наградата! Надявам се разбирате какви чувства
бушуват в мен, след като я видяхте J Щастлива съм като малко момиче,
което иска да празнува с фоерверки и балони и иска да крещи от радост за това,
че си е сбъднало една мечта и е получило нещо много очаквано и бленувано, ПРИЗНАНИЕ!
Освен всичко, тази публикация ще бъде с номер 300 в блога ми, което е още един чудесен повод да почерпя J 300 рецепти, не е зле, нали...
Благодаря ви, че сте с мен!
Необходими продукти:
За Блата:
1 чаена чаша
брашно, тип 500
1 чаена чаша
фина захар1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
½ чаена чаша растително масло
¼ чаена чаша вода
4 яйчни жълтъци, при стайна температура
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
½ чаена лъжичка бадемов екстракт
6 белтъка, на стайна температура
¼ чаена лъжичка лимонтузу
За плънката:
300 грама
малинов конфитюр без семки
400
милилитра сметана за разбиване5 супени лъжици пудра захар
⅓ чаша нарязани белени или филирани бадеми
Бонбони маршмелоу за декорация
За захарния сироп:
½ чаена чаша
вода
⅓ чаена чаша
захар
За шоколадовия ганаш:
300 грама бял шоколад
180 милилитра течна неподсладена сметана
Отделно 200 милилитра неподсладена сметана за разбиване.
Пригответе
белия шоколадов ганаш, като начупите 300 грама бял шоколад (аз използвах на Милка) в удобна купа и затоплите
сметаната максимално на котлона, но не и позволявате да завира. Изсипете
горещата сметана върху белия шоколад, оставете за няколко минути, докато се
разтопи шоколада и разбъркайте с дървена лъжица на гладък крем. Оставете ганаша да се
охлади на стайна температура, а след това го приберете в хладилника за няколко
часа, докато изстине и стегне много добре.
Сварете
захарния сироп и го оставете да се охлади напълно, преди да го използвате.
Намажете
тавата от фурната или друга с размери 30X40 сантиметра с мазнина и застелете
с хартия за печене. Намажете и пергаментовата хартия с мазнина и я поръсете с
тънък слой брашно. Не пропуснете тази стъпка в противен случай рискувате блата
да се залепи за хартията и да не може да се отстрани лесно, а така платката ще
се развали!
Загрейте
фурната до 175°С.
В голяма
купа, пресейте брашното и прибавете към него, ¾ чаша от фината захар,
бакпулвера и солта.
В малка купа, смесете заедно олиото, водата, жълтъците, и
ароматните екстракти.
Поставете белтъците
в подходяща купа и ги разбийте с миксер на средна скорост. Когато се превърнат в пухкава бяла пяна, добавете
лимонтузуто и продължете да разбивате. След като белтъците започнат да се
втвърдяват и оформят меки върхове, когато извадите бъркалките на миксера, бавно
започнете да добавете останалата ¼ чаша
захар, лъжица по лъжица, като
междувременно разбивате и така, докато всичката е добавена. Белтъците трябва да станат лъскави и да
оформят твърди върхове, след изваждането на бъркалките
Прибавете
разбитата смес с жълтъците към сухите съставки и ги смесете, с помощта на
шпатула, докато получите напълно гладка смес.
Внимателно добавете белтъците на
няколко пъти, като се стараете да не прекаляватес разбъркването, за да не се загуби въздуха от
белтъците и тесто да остане максимално пухкаво.
Излейте готовото тесто в подготвената
тава и леко загладете в равномерен слой.
Печете блата
в предварително загрятата фурна в продължение на 18-20 минути, докато стане със
светло-златист, кафяв цвят и когато го
натиснете с пръст се връща обратно като дунапрен. Охладете блата върху решетка, докато изстине до стайна температура.
Докато чакате да се охлади, разбийте сметаната до пухкав лек крем с пудрата захар и екстракта от ванилия. Когато е готова, добавете начупените бадемови ядки и разбъркайте със силиконова шпатула внимателно, докато се разпределят добре в сметаната.
Когато блата
се охлади, премерете с линия и разрежете на четири еднакви ленти откъм
по-късата страна.
С помощта на
четка, напоете блата със захарния сироп, равномерно.
Намажете със
сладко цялата повърхност, а отгоре разпределете равномерно сметаната.Навийте внимателно първата лента на руло и я поставете директно върху чинията, върху която ще сервирате тортата. Вземете следващата лента и я поставете до навитата на руло първа лента, точно до там където и е края. Така продължете, докато увиете и последната.
Поставете ринг за оформяне на торти и го пристегнете добре. Приберете тортата в хладилника и я оставете да се охлажда поне два-три часа.
За да
шпакловате тортата, разбийте ¾ от шоколадовия ганаш с миксер и отделно сметаната.
Смесете внимателно двата крема. Намажете тортата от всички страни и заравнете. Отгоре
изсипете останалия неразбит шоколадов ганаш и украсете по ваш вкус.
Както се вижда от снимката, нямаше никакво време да чакаме тортата да престои, за да я разрежем и изядем, поразтече се, но беше мноооого вкусна, много J
Честита заслужена награда,Таня!Благодаря за чудесната ,весела торта!С удоволствие си вземам парченце:)
ОтговорИзтриванеЧестита награда, Танче! И аз се усмихвам заедно с теб за всички вълнуващи и емоционални моменти! :)
ОтговорИзтриванеНяма да пропусна да се почерпя от прекрасната ти торта :)
Прегръдки, мила!
Честита награда, Танче! Напълно заслужени са и номинацията, и наградата!
ОтговорИзтриванеРазкошна торта - като отражение на емоциите ти и като № 300 в блога ти!
Успех!
Още веднъж честито, Таня! Тортата е разкошна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд. :)
От сърце ви благодаря, затова че бяхте до мен през цялото това времe и ме окуражавахте! Оценявам вниманието ви и отделената минутка време за добра дума и подкрепа, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви!
Гласувахме за теб, Танче и много се радваме, че спечели!
ОтговорИзтриванеЧестита ти награда, заслужена е! И още много дълго да ни радваш с красотите, които твориш!
Много ви благодаря, Валя и Ирина :) За мен това означава много!
ИзтриванеПрегръдки!
Поздравления,Танче!
ОтговорИзтриванеНаградата ти е напълно заслужена-честито!
Много ти благодаря, Живе :) Радвам се, че мислиш така!
ИзтриванеПрегръдка!
Страхотна си, Танче! Наградата е напълно заслужена.
ОтговорИзтриванеМного съм щастлива, че се запознахме и много се радвам за теб.
А тортата... нямам думи! Прекрасна е.
Благодаря ти, Илианка :) И аз съм щастлива от срещата ни и се надявам на още много такива!
ИзтриванеПрегръдка!
Страхотна торта, Танче! Много любими вкусове си съчетала в тази разкошна торта!
ОтговорИзтриванеНе помня дали съм ти честитила наградата, ако не съм - честито, абсолютно заслужено! :)
И на мен би ми било любопитно да се запозная с всички блогъри, които обменяме идеи и мили думи помежду си.
Продължавай все така да ни радваш с красивите си кулинарни шедьоври!
Хубава неделя с прегръдка от мен! :)
Много ти благодаря, Светле :)
ИзтриванеЗа мен срещата с блогърите беше най-голямото удоволствие, което съм изпитвала напоследък! Много емоциоанално и удовлетворяващо!
Прегръдки и успешна нова седмица!
Тортата е разкошна! Чак запреглъщах пред монитора. Много красива, нежна и със сигурност вкусна :)
ОтговорИзтриванеЧестито, Таня!
Благодаря ти, Дарина :) Радвам се, че тортата ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Моето усмихнато щастливо момиче! Такава сладурска закачка си направила! Точно за "С аромат на ванилия". Ето, затова наградата ти е напълно заслужена. Защото го можеш!
ОтговорИзтриванеОт сърце ти благодаря, скъпа Йоли :) Благодаря ти, че повярва в мен и винаги ме окуражаваш, а това за мен е безценно!
ИзтриванеГоляма топла прегръдка за теб!
И ти и тортето сте големи сладури. Прегръдка и поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марте :)
ИзтриванеПрегръдки, мила!
Браво невероятна торта 😊😊😊
ОтговорИзтриванеСамо ако можете да ми поясните блата се реже на ленти нали така?
А горе доло колко см.да са тези ленти 🤔