Необходими продукти
За блата:
2 яйца
60 грама захар
1 супена лъжица ванилова захар
60 грама брашно
¼ чаена лъжичка бакпулвер
15 грама разтопено и охладено масло
За
белия крем:
200
грама бял шоколад200 грама млечна сметана за разбиване
250 грама маскарпоне, стайна температура
1 супена лъжица ванилов екстракт
200 грама млечна сметана за разбиване, добре изстудена
1 супена лъжица пудра захар
За
боровинковия крем:
1
чаша боровинки3 супени лъжици вода
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици сладко от боровинки
250 грама маскарпоне, стайна температура
100 грама заквасена сметана, стайна температура
200 грама млечна сметана за разбиване, добре изстудена
3 супени лъжици пудра захар
1
чаша боровинки за декорация
Общо
за двата крема е необходим 1 и ½ пакета желатин, който се залива със 150
милитра студена вода и се оставя да набъбне. След това се загрява на
микровълнова за 20 секунди и се разбърква. Ако не се е разтворил напълно се
загрява за още малко, но не бива да се оставя да завира. Трябва да стане
абсолютно прозрачен.
Приготвяне:
Започнете
с приготвянето на белия шоколадов ганаш за белия крем, защото ще
му трябва време да престой в хладилника, за да може да се разбие на крем след
това.
Начупете
белия шоколад в малка купа.Затоплете до кипене 200 милилитра сметана в малка тенджера и изсипете върху шоколада.
Оставете за две минути да се разтопи и разбъркайте добре.
Приберете в хладилника, докато ви потрябва.
Включете
фурната на 170⁰С.
Пригответе
блата, като разбиете с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар за 5-6 минути
или докато получите светъл, пухкав и запазващ формата си крем. Пресейте
брашното, в което сте разбъркали бакпулвера върху яйцата на два-три пъти и смесете със силиконова шпатула.
Накрая прибавете маслото, разбъркайте внимателно.
Печете
блата 20-25 минути или докато при проверка с дървен шиш, той излиза чист.След като е готов го оставете да се охлади за 10 минути във формата, а след това го поставете върху решетка, докато изстине напълно.
Пригответе
боровинковия крем, като поставите боровинките в малка тенджера, заедно с водата
и захарта. Варете ги 6-8 минути или докато омекнат. Към края прибавете и
боровинковото сладко. Махнете от огъня и пасирайте до гладка смес. Ако е
прекалено гъста, добавете още една-две супени лъжици вода. Прецедете през цедка
и оставете боровинковото пюре да изстине напълно.
Към
боровинковото пюре прибавете маскарпонето, заквасената сметана и 2 лъжици от
пудрата захар. Разбъркайте с кухнеска тел, докато се смеси добре.Добавете половината от предварително приготвения желатин, разбъркайте.
200 милилитра сметана разбийте на средно твърд крем и я добавете на части към боровинковата смес. Внимателно смесете със силиконова шпатула.
Поставете
блата директно върху тортена чиния и около него пристегнете ринг за сглобяване на
торти. Поставете и ацетатно фолио, за да стане тортата добре оформена.
Изсипете
боровинковия крем и заравнете добре. Приберете тортата във фризера за два часа.
Пригответе
белия крем, като първо разбъркате маскарпонето с ваниловия екстракт, докато
получите гладък крем.
В друга купа разбийте и 200 милилитра сметана с една супена лъжица пудра захар на мек крем.
След това добавите към крема на части разбитата сметана и крема от шоколадовия ганаш, като ги редувате и разбърквате със силинова шпатула, докато получите гладък крем.
Готовия бял крем, изсипете върху боровинковия и изравнете добре.
Приберете в хладилника за миниум три часа.Когато тортата е добре охладена, премахнете тортения ринг и ацетатното фолио и декорирайте с боровинките.
Невероятно
ефирна, свежа и ароматна торта, лятна и разкошна…, дано не съм пропуснала някой
епитет J
Ех, че прелест! Как ви даде сърце да я разрежете?
ОтговорИзтриванеХич, не се и замислих, Йоли :) Нали трябва да приготвя следващата :)
ОтговорИзтриванеТортичката е наистина разкошна! Благодаря ти, мила!
P.S. Отивам на лов за смокинови листа, че тоя сироп дето си направила, мира не ми дава, докато не го приготвя няма да мирясам. Но къде в София да намеря смокини :(
Разкош, свежест, аромат, елегантност!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, Танче, и в любимото лилаво. :)
Поздрави!
Много ти благодаря, Светле :)
ИзтриванеПрегръдка от мен и приятна съботна вечер ти желая!
Великолепно, Танче! Истинско изкушение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вале :) Радвам се, че мислиш така!
ИзтриванеПоздрави!
Таничка, казвай бързо сега... Къди си скрила художника в себе си? Друго каза, че вършиш, а май изкуство създаваш. Повече от очевидно! Такава нежна красота, страшно ми харесва тази бяло-лилава феерия! :) Както и новата визия на блога, толкова нежно и изчистено!
ОтговорИзтриванеЕх... Ама си те прегръщам много, хубав ден! :)
Винаги съм обичала изкуството, всъщност то е вътре в мен :) Много обичах да рисувам когато бях по-млада, Гери, но по някога в живота за съжаление не можем да се занимаваме с това, което обичаме най-много, щастливци са тези, който успяват и професионално да правят любимите си неща.
ИзтриванеАз също съм щастлива, защото имам това прекрасно хоби и времето прекарано в кухнята ми доставя удоволствие!
И от мен една голяма прегръдка и отивам бързо да пиша, защото съм пропуснала (не знам как) на моето любимо момиче да честитя успеха и завършената цел :)
Етооо, знаела съм аз, че отсреща е един художник! Рисуваш с природата, Танче, а това са уменията ти, талантът ти, усетът ти, самата природа в ръцете ти... Много ти се радвам, да знаеш! И... Ако искаш, предлагам скоро да се съберем пак дружно, много ще се радвам! И много те прегръщам! :)
ИзтриванеМного ти благодаря, Гери :)
ИзтриванеЧакам с нетърпение само някой да каже и съм първа за среща, с огромно удоволствие!
:)
Леле, истинско изкушение си приготвила, Танче!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих се насладила на парченце.
Много се радвам, че ти харесва Илианка :)
ИзтриванеПоздрави!
Прелестна торта, придружена с прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Танче! :)
Благодаря, Хриси :)
ИзтриванеПоздрави!
Красива....,съвършена торта!
ОтговорИзтриванеБраво,Таня!Прегръдки и благодарност за удоволствието!
Благодаря, Миленка, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдка!
Таничкаа:-), колко пъти преглъщах, докато четях рецептата! Когато готвиш с любов, творението ти се отплаща! Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПепи Деликостова
Благодаря ти, Пепи :) Наистина тортата е направена с много любов, както и всяка рецепта споделена в болога ми!
ИзтриванеПоздрави!
Права е Пепи - сготвеното с любов винаги се познава. Сготвеното с майсторство - също! Поредното вкусно съвършенство! Поздрави, мила! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Нели :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче, ти си така скромна в самооценката си, че факта, че си похвалила тортата направо ме кара да си представям посред нощ страхотния и вкус. За снемките няма да говоря, че ще се повторя, ама откъде намери в София тези бели цветенца, приличат ми на полски, горски, а не купени от пазара.
ОтговорИзтриванеМога само да съжалявам, че днес от пазара не си купих боровинки, нямах вече свободна ръка, натоварих се с цели 8 кг зеленчуци и плодове, но тези дни, като ходя, няма да ги пропусна...Дано намеря и повид и време да приготвя и аз това изкушение. Хубава седмица!
Да, цветята са от гората, където е останало малко сянка и още не е изсъхнало всичко :(
ИзтриванеКупи си боровинки, направо са божествени, на мен са много, ама много любими!
Много ти благодаря, Весе :)
Прегръдки!
Тортата изглежда невероятно. Бих искала да попитам колко точно грама е желатина.
ОтговорИзтриванеЖивея извън България и не съм наясно какъв е грамажът на 1 пакет желатин.
Непременно ще я направя, но моля Ви пояснете количеството на желатина.
Благодаря предварително.
Стела.
Здравей, Unknown!
ИзтриванеВ България едно пакетче желатин е 10 грама, значи за рецептата съм използвала 15 грама, които съм приготвила и разделила наполовина за двата крема по равно.
Много ще се радвам да приготвиш тортата и да споделиш резултата :)
Хубава вечер ти желая!