Сигурно всички знаете, че брашното от еднозърнест лимец е много полезно и съдаржа съвсем малко количество глутен, който е и по-различен от този в останалите продукти с нормално съдържание на глутен. Аз лично откакто го открих, вече не веднъж приготвям хляб от него без да добавям други видове брашно, но този път, за да хапват и децата от него прибавих и бяло брашно. Знам, че е най-полезен без допълнителни добавки, но със сигурност малчуганите щяха да се мръщят. Трябва да призная, че хляба беше невероятно вкусен пухкав и ароматен, затова реших да го споделя.
Необходими продукти:
1 пакет суха
мая
400
милилитра хладка вода300 грама кисело мляко със стайна температура
2 и ½ супени лъжици кафява захар
1 супена лъжица морска сол
500 грама брашно от еднозърнест лимец
600 грама бяло брашно, допълнително за доомесване
5 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици сушена мащерка
В малка купа
изсипете половината от хладката вода и към нея прибавете маята и захарта.
Разбъркайте и оставете докато маята се активира.
Смесете
цялото количество брашно от лимец с половината от бялото брашно и мащерката. Прибавете солта и разбъркайте много добре.
Разбийте киселото мляко с хладката вода и зехтина.
По средата в брашното направете кладенче и изсипете в него активираната мая и сместа от кисело мляко, вода и зехтин.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане сравнително гладка.
Започнете да добавяте от заделеното бяло брашно и омесете меко, нелепнещо тесто.
Намажете голяма купа със зехтин и поставете готовото тесто в нея.
Покрийте с найлоново фолио и оставете тестото да втасва, докато удвои обема си.
Намажете две тавички подходящи за печене със зехтин.
Готовото тесто разделете на две.
Оформете две питки и ги поставете в подготвените тавички.
Покрийте хляба с найлоново фолио и го оставете да втаса за 30 минути.
Сложете хляба в студена фурна и пуснете температурата на 200°С. Печете така първите 15 минути, а след това намалете температурата на 180°С и печете още 15-20 минути, докато хляба стане с изкусителна кафява коричка.
Едната питка, докато беше още леко топла свърши за нула време, под формата на намазани филийки според вкуса на всеки. Страшна вкусотия, ще знаете!!!
Таня,
ОтговорИзтриваненапоследък лимецът стана широко употребяван както под формата на брашно , така и под формата на кълнове.Вече на много места се предлагат и хлябове с квас и брашно от лимец.Така,че разнообразието започва да става голямо.Но кълновете от лимец също са много вкусни и стават за т.нар. суров хляб.За тази рецепта сърдечно ти благодаря, хубав хляб се е получил.
Поздрави !
С удоволствие ще опитам такъв суров хляб, Ели, само да си намеря хубава рецепта :) Запасила съм се с прилично количество брашно и зърна от еднозърнест лимец и съм отворена за всякакви експерименти.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и хубав уикенд!
Изглежда прекрасен Тани!
ОтговорИзтриванеОбожавам хляб от лимец и квас, но ще опитам с удоволствие и интерес и този вариант, защото снимките ме грабнаха. Но, може ли снимки при теб да не грабнат някого?
Просто няма такъв вариант!
Прегръдки и хубава събота!
Много ти благодаря, мила Габи :)
ИзтриванеИскено се радвам, че мислиш така!
Прегръдки!
Харесвам вкуса на лимеца, а питката ти е неустоима!
ОтговорИзтриванеИ аз съм се наканила да правя хляб с лимец, тъкмо ще ползвам рецептата ти за този великолепен хляб!
ОтговорИзтриванеПоздрави!