300 грама брашно
2 чаени
лъжички бакпулвер
125 грама масло
225 грама
ситна захар
ситно
настъргана кора от 1 лимон
2 супени
лъжици лимонов сок
1 чаена
лъжичка екстракт от ванилия
3 яйца, на
стайна температура
250 грама кисело
мляко
120 грама малини
120 грама
черен касис
1 шепа
печени лешници
За пълнеж:
8 маслени
бисквити Еверест
1 голяма
чаша ягоди
4 супени
лъжици ягодово сладко
За глазурата:
150 грама
ситна захар
2 супени
лъжици лимонов сок
Плодове за
декорация
Загрейте
фурната до 180°C.
Намажете
голяма форма за кекс с меко масло и поръсете навсякъде старателно с брашно.
Пресейте
брашното с щипка сол и бакпулвера.
Разбийте
маслото и захарта, докато сместа стане изсветлее и се превърне в пухкав крем.
След това
добавете лимоновите кори, сока от лимона и ванилията. Започнете да добавяте
яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате до гладкост. Прибавете брашното,
като редувате с киселото мляко.
Накрая
прибавете касиса, малините и начупените лешници.
Разбъркайте
леко, само за да се разпределят в тестото.
Сложете и
изравнете половината от тестото във формата.
Поръсете
навсякъде начупените на дребно маслени бисквити. Те няма да позволят на сока от
ягодите да пропие в тестото и да остане сурово след изпичането.
Отгоре изсипете
равномерно ягодите предварително разбъркани със сладкото. Отгоре
разпределете останалото тесто.
Печете кейка
1 час и 15 минути.
Накрая
проверете с дървен шиш, който поставен в центъра на тортата трябва да излезе
чист. Ако отгоре ви изглежда твърде препечен по време на печенето, покрийте го
с фолио.
Оставете
кейка във формата за 10 до 15 минути, след това го обърнете върху решетка, за да се охлади напълно.
Направете
глазурата.
Смесете захарта
с лимоновия сок.
Разпределете
глазурата по повърхността.
Подредете заделените
плодовете за декорация отгоре, както ви харесва.
Цветен и уханен.........За всичките сетива по нещо.....
ОтговорИзтриванеПрекрасен е Таня!
Танита, изглежда magnifique, както казват по света и у нас!
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки, поздрави! :)
Танче, чудесен е! Ухае на лято!!!
ОтговорИзтриванеМного цветен и красив е! Не съм опитвала френско грозде, но изглежда много вкусно и красиво за декориране. Кексът има една пухкавина, която се чете от снимките!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Танче! И усмихнат ден!
Страхотен е,много красив!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря момичета :)
ОтговорИзтриванеЖелая ви цветен, усмихнат и слънчев уикенд!
Истинско изкушение - и като вид, и като вкус!
ОтговорИзтриванеРазкошен кекс и снимки,Танче!И хлебчето с лимец по-нагоре е безкрайно съблазнително,а рибката-фантастична!Отново гурме изживяване е за човек да обходи при теб публикациите,които е пропуснал!Щастлив август!
ОтговорИзтриване