петък, 24 юли 2015 г.

Лимонов кейк



Необходими продукти:
1 и ½ чаена чаша брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар
3 много големи яйца
Настърганата кора на един лимон
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия или ванилова захар
1/2 чаена чаша растително масло
1/3 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Намажете продълговата тавичка с масло и поръсете с брашно или постелете хартия за печене.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта в купа.
В друг съд, разбъркайте заедно кисело мляко, чашата захар, олиото, яйцата, лимоновите кори, сока от лимон и ванилията.
Бавно разбъркайте сухите съставки в мокрите, с помощта на силиконова шпатула. Не прекалявайте с разбъркването, просто се уверете, че няма сухи частици. Изсипете тестото в подготвената форма и печете в продължение на около 50-55 минути, или докато кейка стане с приятно кафеникаво- златист загар.

Оставете кейка да изстине за 15 минути във формата преди да го извадите.
Можете да поръсите кейка с пудра захар преди сервиране или да направите глазура от лимонов сок и пудра захар, с която да го залеете.

6 коментара:

  1. Ох,как апетитно се е разпукал :) Страхотно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красив и пленителен! Много красиви, изчистени и подканящи ни да опитаме, снимки! Обожавам лимони и си представям какъв аромат се е разнесъл из кухнята ти... шеметен!
    Формата в която си пекла с какъв размер е?
    Поздрави и усмихнати почивни дни, изпълнени с добро настроение.

    ОтговорИзтриване
  3. Достойна почерпка за любими хора......Великолепен кекс!

    ОтговорИзтриване
  4. Много фин кейк с нежен аромат,Танче!И прекрасни кадри!Взимам си парченце за кафето след обяд!Щастлива неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета :)
    Овековечих най-често правения за сезона кейк, да не би случайно да забравя, че съм го приготвяла веднъж седмично :D
    Хубаво лятно настроение ви желая!

    ОтговорИзтриване