Необходими
продукти за тестото:
250 грама
брашно
150 грама
студено масло нарязано на кубчета
100 грама
пудра захар
½ чаена
лъжичка сол
1 яйце, леко разбито
2 супени
лъжици студена вода
1 супена
лъжица ванилова захар
кората от
един лимон
кората от
един портокал (по желание)
2 супени
лъжици сусам
Необходими
продукти за пълнежа:
170
милилитра прясно изцеден лимонов сок
4 яйца, (малка част от единия белтък се отделя за намазване на блата)
220 грама
захар
2 супени
лъжици царевично нишесте
200 грама
заквасена сметана
1 супена
лъжица ванилова захар
За
глазурата:
4 белтъка
4 белтъка
120 грама
пудра захар
1 супена
лъжица ванилова захар
Брашното се
пресява в подходяща купа и към него се добавя сусама и маслото нарязано на кубчета. С
помощта на пръстите се смесват, докато сместа стане на едри трохи. Прибавя
се пудрата захар, леко разбитото яйце, настърганата лимонова кора и всичко се разбърква с дървена
лъжица, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, се
добавят една или две супени лъжици студена вода. Тестото се изсипва върху леко
набрашнен плод и се омесва бързо, само докато спре да се рони. Увива се в
найлоново фолио и се прибира в хладилника за 20 минути.
През това
време се приготвя лимоновия пълнеж за тарта.
Изстисква се
сока от лимоните и към него се прибавя нишестето. Яйцата се разбиват със
захарта и ванилията. Хубаво е захарта да се стопи. Накрая се добавя заквасената сметана и всичко се смесва до гладка консистенция.
Студеното
тесто се разточва върху набрашнена повърхност и се поставя във форма за тарт,
най-добре с подвижно дъно, ако имате такава. Блата се надупчва с вилица на
няколко места и се поставя в предварително загрята фурна на 180⁰С. Пече се,
докато леко порозовее за около 15-20 минути. Изважда се от фурната и с помощта
на силиконова четка се намазва с отделения за целта белтък. Поставя се отново
във фурната за 7-10 минути. Втвърдения белтък ще направи нещо като изолация, така блата ще остане хрупкав, няма да може да се овлажни от плънката.
След това
има два варианта, единия е да се затопли леко пълнежа на водна пара, преди да
се изсипе върху топлия блат или да се изчака блата да поизстине и тогава да се
изсипе студената плънка. Аз изчаках да се поохлади. Сместа се прецежда през
цедка, за да бъде абсолютно гладка. Изсипва се въху запечения блат и тарта се поставя в предварително загрята фурна на
150⁰С за 40-45 минути.
Готовия тарт
се оставя да изстине напълно.
Приготвя се целувчената глазура или
така наречения меренг.
За да се
приготви е необходимо белтъците да бъдат на стайна температура и първоначално да се разбият на пухкава пяна с помоща на миксер с щипка сол. След това съда, в който
се разбиват се поставя на водна пара и постепенно при непрекъснато разбиване към тях се добавя по една-две супени лъжици от пудрата захар и
ваниловата захар, докато белтъците станат гъсти и лъскави.
След това
готовата целувчена смес се нанася по повърхността на тарта и с готварска
горелка се обгаря за разкош, ако нямате такава, можете да поставите тарта във
фурната на грила за няколко минути, само докато добие златист загар.
Страшна
вкусотия…, и мога да ви кажа, че само звучи много завъртяно, всъщност се
приготвя много лесно.
Страхотно изглежда! Професионална работа.Поздравления!
ОтговорИзтриванеОбичам сладкиши с лимон!
ОтговорИзтриванеТвоето предложение е страхотно!
А каква компания направи на сутрешното ми кафе...
Поздрави, Таничка и хубава сряда :)
Още един от най-любимите ми десерти!
ОтговорИзтриванеГоляма красота и още по великопелен вкус притежава този тарт; знам, защото съм изяла, хайде не чак стотици, ама доста десетици парчета от него :) Прекрасен е твоя вариант, Танче, с тази дебела пухкава целувчена коричка отгоре.
Прегръдки и прекрасна сряда! :)
Миризмата и вкуса на пая сигурно са превъзходни, Танче!
ОтговорИзтриванеПо снимките си проличава всичко! Както винаги си се справила чудесно и с приготвянето и със снимането.
Поздрави и усмихната сряда!
Таничка, изглежда перфектен! Аз много обичам десерти с лимон, заради тръпчивия и леко кисел вкус! А и чинийката е страхотна! Много ми хареса всичко :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Много обичам лимонови сладкиши, за разлика от мъжа ми, който само като чуе лимон и се потриса...
ОтговорИзтриванеПри теб, както винаги всичко е изпипано до съвършенство, Танче, много ти се радвам!
Абсолютна класика! Много красиво направн и поднесет тарт! Страхотен десерт си направила майсторице такава!
ОтговорИзтриванеПрекрасен и съвършен! Поздравления да прецизното изпълнение и красивата презентация! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБрях? и нищо не каза? Нито показа? Да не говорим, че не донесе?;)
ОтговорИзтриванеМи другият път си затвори устата, Марта, и може да разбереш какво съвършенство си пропуснала да обсъдиш;)
Прегръдка, Танче!
Много, много апетитен тарт си измайсторила, Танче, с любимия ми лимонов аромат!
ОтговорИзтриванеПоздравления и прегръдки за прекрасен утрешен ден! :)
Много ви благодаря момичета :) явно всички сме почитатели на свежия лимонов вкус и приятния свеж аромат на сладкишите с този вкусен цитросов плод.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва!
Здравейте! Имам въпрос относно рецептата. Когато престои десерта да кажем 2-3 дни, целувчената глазура няма ли да се разтече?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че ще омекне и ще се увлажни целувчената глазура, тя в този случай дори не е печена, а само е леко карамелизирана по повърхността с горелка. Това е десерт за бърза косумация, дори в сладкарници и заведения, където присъства в менюто се приготвя всеки ден, защото е най-хубав пресен. Ако искате сладкиш, който да издържи няколко дни, изберете друг :)
ОтговорИзтриванеПосдрави!
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеБлагодаря за отговора. Всъщност аз направих десерта, но изпекох целувчената глазура на много слаба фурна с вентилатор. Реших да го изпека, тъй като неуспях да направя целувчената глазура както трябва- гъста и лъскава. Моята се пресече. Явно температурата на водната баня е била висока...незнам. И в крайна сметка я изхвърлих. Затова разбих за втори път целувчената глазура (но не на водна баня), която реших да изпека. Мислех, че нищо няма да се получи и десертът ще завърши в коша (все пак и пълнежа се пече още близо 2 ч.), но всъщност стана вкусно. Незнам дали вкусът е бил същия, както с оригиналната рецепта, но е факт, че си го хапнахме. Благодаря ви!
ОтговорИзтриване