вторник, 26 май 2015 г.

Лимонов тарт с целувчена глазура


Необходими продукти за тестото:
 
250 грама брашно
150 грама студено масло нарязано на кубчета
100 грама пудра захар
½ чаена лъжичка сол
1 яйце, леко разбито
2 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица ванилова захар
кората от един лимон
кората от един портокал (по желание)
2 супени лъжици сусам
 
Необходими продукти за пълнежа:
 
170 милилитра прясно изцеден лимонов сок
4 яйца, (малка част от единия белтък се отделя за намазване на блата)
220 грама захар
2 супени лъжици царевично нишесте
200 грама заквасена сметана
1 супена лъжица ванилова захар
 
За глазурата:

4 белтъка
120 грама пудра захар
1 супена лъжица ванилова захар
 
Приготвяне:
 
Брашното се пресява в подходяща купа и към него се добавя сусама и маслото нарязано на кубчета. С помощта на пръстите се смесват, докато сместа стане на едри трохи. Прибавя се пудрата захар, леко разбитото яйце, настърганата лимонова кора и всичко се разбърква с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, се добавят една или две супени лъжици студена вода. Тестото се изсипва върху леко набрашнен плод и се омесва бързо, само докато спре да се рони. Увива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника за 20 минути.
 
През това време се приготвя лимоновия пълнеж за тарта.
Изстисква се сока от лимоните и към него се прибавя нишестето. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Хубаво е захарта да се стопи. Накрая се добавя заквасената сметана и всичко се смесва до гладка консистенция.
 
Студеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и се поставя във форма за тарт, най-добре с подвижно дъно, ако имате такава. Блата се надупчва с вилица на няколко места и се поставя в предварително загрята фурна на 180⁰С. Пече се, докато леко порозовее за около 15-20 минути. Изважда се от фурната и с помощта на силиконова четка се намазва с отделения за целта белтък. Поставя се отново във фурната за 7-10 минути. Втвърдения белтък ще направи нещо като изолация, така блата ще остане хрупкав, няма да може да се овлажни от плънката.
След това има два варианта, единия е да се затопли леко пълнежа на водна пара, преди да се изсипе върху топлия блат или да се изчака блата да поизстине и тогава да се изсипе студената плънка. Аз изчаках да се поохлади. Сместа се прецежда през цедка, за да бъде абсолютно гладка. Изсипва се въху запечения блат и тарта се поставя в предварително загрята фурна на 150⁰С за 40-45 минути.
Готовия тарт се оставя да изстине напълно.
 
Приготвя се целувчената глазура или така наречения меренг.
За да се приготви е необходимо белтъците да бъдат на стайна температура и първоначално да се разбият на пухкава пяна с помоща на миксер с щипка сол. След това съда, в който се разбиват се поставя на водна пара и постепенно при непрекъснато разбиване към тях се добавя по една-две супени лъжици от пудрата захар и ваниловата захар, докато белтъците станат гъсти и лъскави.

След това готовата целувчена смес се нанася по повърхността на тарта и с готварска горелка се обгаря за разкош, ако нямате такава, можете да поставите тарта във фурната на грила за няколко минути, само докато добие златист загар.
 
Страшна вкусотия…, и мога да ви кажа, че само звучи много завъртяно, всъщност се приготвя много лесно.



15 коментара:

  1. Страхотно изглежда! Професионална работа.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам сладкиши с лимон!
    Твоето предложение е страхотно!
    А каква компания направи на сутрешното ми кафе...
    Поздрави, Таничка и хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  3. Още един от най-любимите ми десерти!
    Голяма красота и още по великопелен вкус притежава този тарт; знам, защото съм изяла, хайде не чак стотици, ама доста десетици парчета от него :) Прекрасен е твоя вариант, Танче, с тази дебела пухкава целувчена коричка отгоре.
    Прегръдки и прекрасна сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Миризмата и вкуса на пая сигурно са превъзходни, Танче!
    По снимките си проличава всичко! Както винаги си се справила чудесно и с приготвянето и със снимането.
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  5. Таничка, изглежда перфектен! Аз много обичам десерти с лимон, заради тръпчивия и леко кисел вкус! А и чинийката е страхотна! Много ми хареса всичко :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам лимонови сладкиши, за разлика от мъжа ми, който само като чуе лимон и се потриса...
    При теб, както винаги всичко е изпипано до съвършенство, Танче, много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  7. Абсолютна класика! Много красиво направн и поднесет тарт! Страхотен десерт си направила майсторице такава!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен и съвършен! Поздравления да прецизното изпълнение и красивата презентация! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Брях? и нищо не каза? Нито показа? Да не говорим, че не донесе?;)
    Ми другият път си затвори устата, Марта, и може да разбереш какво съвършенство си пропуснала да обсъдиш;)
    Прегръдка, Танче!

    ОтговорИзтриване
  10. Много, много апетитен тарт си измайсторила, Танче, с любимия ми лимонов аромат!
    Поздравления и прегръдки за прекрасен утрешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря момичета :) явно всички сме почитатели на свежия лимонов вкус и приятния свеж аромат на сладкишите с този вкусен цитросов плод.
    Радвам се, че ви харесва!

    ОтговорИзтриване
  12. Илияна Маркова11 декември 2016 г. в 13:00

    Здравейте! Имам въпрос относно рецептата. Когато престои десерта да кажем 2-3 дни, целувчената глазура няма ли да се разтече?

    ОтговорИзтриване
  13. Разбира се, че ще омекне и ще се увлажни целувчената глазура, тя в този случай дори не е печена, а само е леко карамелизирана по повърхността с горелка. Това е десерт за бърза косумация, дори в сладкарници и заведения, където присъства в менюто се приготвя всеки ден, защото е най-хубав пресен. Ако искате сладкиш, който да издържи няколко дни, изберете друг :)
    Посдрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за отговора. Всъщност аз направих десерта, но изпекох целувчената глазура на много слаба фурна с вентилатор. Реших да го изпека, тъй като неуспях да направя целувчената глазура както трябва- гъста и лъскава. Моята се пресече. Явно температурата на водната баня е била висока...незнам. И в крайна сметка я изхвърлих. Затова разбих за втори път целувчената глазура (но не на водна баня), която реших да изпека. Мислех, че нищо няма да се получи и десертът ще завърши в коша (все пак и пълнежа се пече още близо 2 ч.), но всъщност стана вкусно. Незнам дали вкусът е бил същия, както с оригиналната рецепта, но е факт, че си го хапнахме. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване