Тази торта направих, защото си бях купила един кокосов орех, от който имах намерение да приготвя нещо съвсем различно, но преседя няколко седмици в купата с плодове и в един прекрасен момент ми се яви видение, е не беше с много добре очертан образ, тоест нямах точна концепция за външния вид, но вкуса ми беше на върха на езика :) Представих си я..., и ето я и нея!
Майка ми много често сравнява моите моменти на вдъхновение с онзи виц за копчето, заради което трябвало да бъде ушита риза, защото много щяла да му отива :)
Необходими продукти:
За блата:
7 яйца на стайна температура
1 белтък
200 грама захар
145 грама брашно
50 грама царевично нишесте
За кокосовия крем:
400
милилитра кокосово мляко
90 грама кокосови стърготини ( аз използвах от пресен кокосов орех )
4 супени лъжици кокосов ликьор
90 грама кокосови стърготини ( аз използвах от пресен кокосов орех )
4 супени лъжици кокосов ликьор
200 грама бял шоколад
10 супени лъжици пудра захар500 грама маскарпоне, охладено
една консерва ананас
Приготвяне
на блата:
Дъното на форма с диаметър 22 cантиметра постелете с хартия за печене. Намажете
страните и дъното с разтопено масло. Загрейте фурната до 180°С.
Пресейте и смесете
добре брашното и нишестето в подходяща купа. Оставете настрана, докато ви
потрябва.Разбийте белтъците на пяна, а след това започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица, като продължавате да разбърквате с миксера. Разбийте за около 4-5 минути, докато белтъците станат на гъст и лъскав крем. Намалете миксера на най-ниска степен и добавете жълтъците, разбъркайте само, докато всичко се смеси. На три пъти добавете брашното, като го пресявате върху разбитите яйца и разбърквате със силиконова шпатула, докато тестото стане гладко.
Изсипете
тестото във формата и го изравнете.
Поставете във фурната и печете 30-35
минути.
След готовност оставете блата да изстине за пет минути във формата и
след това го отстранете. Поставете го върху решетка, докато се охлади напълно,
поне за три часа. Блата нарежете на три платки.
Приготвяне
на крема:
Можете да го приготвите в деня преди да сглобите тортата.
Сварете кокосово
мляко в тенджера и добавете към него настъргания кокос, намалете огъня и
оставете сместа да къкри, без да поставяте капак за около 30-45 минути. От
време на време разбърквайте. Кокоса трябва да поеме почти цялото кокосово
мляко. Към края, когато сместа се посгъсти добавете кокосовия ликьор,
разбъркайте. Отстранете от котлона и добавете начупения на дребно бял шоколад.
Разбъркайте, докато се стопи напълно и се разпредели добре. Оставете да изстине
и приберете в хладилника, докато се изстуди и сгъсти.
Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар, без да прекалявате. Добавете към него охладената кокосово-шоколадова маса и разбъркайте. Съхранявайте в хладилник, докато станете готови да използвате крема.
Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар, без да прекалявате. Добавете към него охладената кокосово-шоколадова маса и разбъркайте. Съхранявайте в хладилник, докато станете готови да използвате крема.
Сглобяване:
Поставете
първата платка върху чиния за сервиране и поставете стягащ ринг отстрани. Сока
от консервата използвайте, за да напоите блатовете, но съвсем леко, само колкото
да се навлажнят по цялата повърхност. След това изсипете 1/3 от крема и
разпределете равномерно. Подредете малките парчета ананас равномерно върху крема. Поставете втория блат и повторете, а след това и
третия, без да намазвате третата част от крема. Приберете тортата да стегне в хладилника за три-четири часа. След това
намажете цялата торта отвън с останалия крем.
Отстрани декорирах
тортата с леко запечени филирани бадеми. Отгоре направих шоколадови трюфели с
печени филирани бадеми и парченца тесто от същото като блата, което бях изпекла
в две формички за мъфини, специално за целта. Трюфелите декорирах с косови стърготини.
Танче, вълшебство си поднесла! Както обичам леко кремче с пухкав блат, няма да ми се размине да си хапна само едно парче :))
ОтговорИзтриванеБраво, поздравления, мила!
Хубави почивни дни!
Благодаря, Хриси :) Радвам се, че ти харесва тортичката, наистина се получи изключително лека и ефирна!
ИзтриванеПрегръдки!
Фантастична е! Изглежда толкова лека и свежа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори :)
ИзтриванеТаничка, за тази торта бих си взела и нова риза, та да съм достойна за дегустацията й! :)
ОтговорИзтриванеАма може ли такива творения да излизат от главицата ти... Прекрасна торта! И трюфелчетата отгоре... Абе, чудо! Взе ми ума...
Прегръдки и да ви е сладко вкъщи! :)
:) Хубаво е, че се намират разни обекти да ме вдъхновяват, защото напоследък нещо не съм на ръба на вълната. Може би ще се пробудя с настъпването на пролетта.
ИзтриванеБлагодаря ти, мила Гери!
Омая ме с тази кокосово-ананасова приказка,Танче!Прекрасни почивни дни!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошна сочна торта и прекрасни снимки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даре :)
ИзтриванеИзглежда фантастична! Не бих отказала едно парче, но да е по- големичко.
ОтговорИзтриванеПоздрави.
:) Радвам се, че ти харесва, Габи!
ИзтриванеПоздрави!
Ах, че свежа торта, Танче! Изглежда много вкусна и съм сигурна, че е така! Спокойни почивни дни от мен :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеПоздрави!
Те добрите идеи точно така се раждат- на върха на езика. Браво, Танче! Отново зашеметяващо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марте :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Много свежа и като идея, и като изпълнение, Танче е тази торта. Но въпреки, че съм шокоманиак, тези шоколадови трюфели ми развалят бялото:)) В никакъв случай не е забележка, просто споделих:) Прегръдка и хубав празник!
ОтговорИзтриванеЧудих се с какво да я декорирам и това беше първото, което ми дойде наум, Весе :) После си мислих колко по-добре щеше да е да и направя трюфели от бял шоколад, но нищо, следващия път...
ИзтриванеОставям на всеки възможността да я украси по свой вкус, хора разни, идей много :)
Честит празник, Весе!
Не знаех вица, но резултатът от видението ти е зашеметяващ! :)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
:) Е, моята майка не е много духовита, но си има своите моменти, особено когато става въпрос за мен и моите кулинарни вдъхновения :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва тортата, Инче, на мен ми стана любима!
Поздрави!