петък, 6 март 2015 г.

Свежа Кокосово-Ананасова торта


Тази торта направих, защото си бях купила един кокосов орех, от който имах намерение да приготвя нещо съвсем различно, но преседя няколко седмици в купата с плодове и в един прекрасен момент ми се яви видение, е не беше с много добре очертан образ, тоест нямах точна концепция за външния вид, но вкуса ми беше на върха на езика :) Представих си я..., и ето я и нея!
Майка ми много често сравнява моите моменти на вдъхновение с онзи виц за копчето, заради което трябвало да бъде ушита риза, защото много щяла да му отива :)
 
Необходими продукти:
За блата:

7 яйца на стайна температура
1 белтък
200 грама захар
145 грама брашно

50 грама царевично нишесте



За кокосовия крем:


400 милилитра кокосово мляко
90 грама кокосови стърготини ( аз използвах от пресен кокосов орех )
4 супени лъжици кокосов ликьор

200 грама бял шоколад
10 супени лъжици пудра захар
500 грама маскарпоне, охладено

една  консерва ананас
 

Приготвяне на блата:

Дъното на форма с диаметър 22 cантиметра постелете с хартия за печене.   Намажете страните и дъното с разтопено масло. Загрейте фурната до 180°С.
Пресейте и смесете добре брашното и нишестето в подходяща купа. Оставете настрана, докато ви потрябва.
Разбийте белтъците на пяна, а след това започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица, като продължавате да разбърквате с миксера. Разбийте за около 4-5 минути, докато белтъците станат на гъст и лъскав крем. Намалете миксера на най-ниска степен и добавете жълтъците, разбъркайте само, докато всичко се смеси. На три пъти добавете брашното, като го пресявате върху разбитите яйца и разбърквате със силиконова шпатула, докато тестото стане гладко.

Изсипете тестото във формата и го изравнете.
Поставете във фурната и печете 30-35 минути.
След готовност оставете блата да изстине за пет минути във формата и след това го отстранете. Поставете го върху решетка, докато се охлади напълно, поне за три часа. Блата нарежете на три платки.
 

Приготвяне на крема:

Можете да го приготвите в деня преди да сглобите тортата.
Сварете кокосово мляко в тенджера и добавете към него настъргания кокос, намалете огъня и оставете сместа да къкри, без да поставяте капак за около 30-45 минути. От време на време разбърквайте. Кокоса трябва да поеме почти цялото кокосово мляко. Към края, когато сместа се посгъсти добавете кокосовия ликьор, разбъркайте. Отстранете от котлона и добавете начупения на дребно бял шоколад. Разбъркайте, докато се стопи напълно и се разпредели добре. Оставете да изстине и приберете в хладилника, докато се изстуди и сгъсти.
Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар, без да прекалявате. Добавете към него охладената кокосово-шоколадова маса и разбъркайте. Съхранявайте в хладилник, докато станете готови да използвате крема.
 

Сглобяване:
 
Поставете първата платка върху чиния за сервиране и поставете стягащ ринг отстрани. Сока от консервата използвайте, за да напоите блатовете, но съвсем леко, само колкото да се навлажнят по цялата повърхност. След това изсипете 1/3 от крема и разпределете равномерно. Подредете  малките парчета ананас равномерно върху крема. Поставете втория блат и повторете, а след това и третия, без да намазвате третата част от крема. Приберете тортата да стегне в хладилника за три-четири часа. След това намажете цялата торта отвън с останалия крем.

Отстрани декорирах тортата с леко запечени филирани бадеми. Отгоре направих шоколадови трюфели с печени филирани бадеми и парченца тесто от същото като блата, което бях изпекла в две формички за мъфини, специално за целта. Трюфелите декорирах с косови стърготини.

Невероятно лека и свежа, мекичка и сочна, много ароматна торта!

20 коментара:

  1. Танче, вълшебство си поднесла! Както обичам леко кремче с пухкав блат, няма да ми се размине да си хапна само едно парче :))
    Браво, поздравления, мила!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси :) Радвам се, че ти харесва тортичката, наистина се получи изключително лека и ефирна!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Фантастична е! Изглежда толкова лека и свежа!

    ОтговорИзтриване
  3. Таничка, за тази торта бих си взела и нова риза, та да съм достойна за дегустацията й! :)
    Ама може ли такива творения да излизат от главицата ти... Прекрасна торта! И трюфелчетата отгоре... Абе, чудо! Взе ми ума...
    Прегръдки и да ви е сладко вкъщи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Хубаво е, че се намират разни обекти да ме вдъхновяват, защото напоследък нещо не съм на ръба на вълната. Може би ще се пробудя с настъпването на пролетта.
      Благодаря ти, мила Гери!

      Изтриване
  4. Омая ме с тази кокосово-ананасова приказка,Танче!Прекрасни почивни дни!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошна сочна торта и прекрасни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда фантастична! Не бих отказала едно парче, но да е по- големичко.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, че свежа торта, Танче! Изглежда много вкусна и съм сигурна, че е така! Спокойни почивни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Те добрите идеи точно така се раждат- на върха на езика. Браво, Танче! Отново зашеметяващо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марте :) Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Много свежа и като идея, и като изпълнение, Танче е тази торта. Но въпреки, че съм шокоманиак, тези шоколадови трюфели ми развалят бялото:)) В никакъв случай не е забележка, просто споделих:) Прегръдка и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудих се с какво да я декорирам и това беше първото, което ми дойде наум, Весе :) После си мислих колко по-добре щеше да е да и направя трюфели от бял шоколад, но нищо, следващия път...
      Оставям на всеки възможността да я украси по свой вкус, хора разни, идей много :)
      Честит празник, Весе!

      Изтриване
  10. Не знаех вица, но резултатът от видението ти е зашеметяващ! :)
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Е, моята майка не е много духовита, но си има своите моменти, особено когато става въпрос за мен и моите кулинарни вдъхновения :)
      Радвам се, че ти харесва тортата, Инче, на мен ми стана любима!
      Поздрави!

      Изтриване