Необходими
продукти за тестото:
350
милилитра топла вода
1 чаена
лъжица суха мая¾ чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
50 грама стопено масло
Около 600 грама брашно
6-7 тънки
кренвирши, аз предпочитам варено-пушени франкфуртери, нарязани
За содения
разтвор:
800
милилитра вода
80 грама сода
1 яйчен
жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко, разбъркани за намазване на мини кренвиршките преди печене за кафеникаво златист загар
Подходяща
тавичка се постила с хартия за печене и се поставя настрана, докато ни потрябва.
В част от
водата се разтваря маята и захарта, разбърква се, докато всичко се разтвори.В голяма купа се смесват по-голямата част от брашното и солта.
Маслото се разтопява и се оставя да изстине до стайна температура.
Към брашното
се добавя разтворената и шупнала мая, маслото и останалата топла вода. Всичко
се разбърква с дървена лъжица, докато започне да се оформя тестото на топка. Изсипва
се върху добре набрашнена повърхност и се омесва, с помощта на останалото
брашно, докато спре да се лепи по ръцете и стане еластично, но все още е меко.
Тестото се поставя в голяма купа, покрива се с найлоново фолио. Оставя се да
втаса за 50-60 минути.
За да се приготви
содения разтвор, водата и содата се поставят да заврат на котлона. Сместа се
разбърква, докато содата се разтвори. Котлона се намалява на много ниска температура.
Фурната се
включва да загрява на 200°С.
Когато
тестото е готово, се разточва на кора, а от нея се нарязват ленти по около два
сантиметра. Всяка лента се навива плътно около парче кренвирш и се поставя върху
леко набрашнена повърхност. Когато всички кренвиршки са оформени, се потапят в
горещия соден разтвор за около 30 секунди от всяка страна. Изваждат се от водата с помощта
на решетъчна лъжица, като се оцеждат много добре. Кренвиршките се поставят
върху тавичката приготвена за печене. Преди да се поставят във фурната се
намазват с разбития с прясно мляко жълтък. Пекат се, докато придобият златисто
кафеникав загар, около 25-30 минути.
Ох, Танче - не те знам къде и с какво снимаш, ама все едно са пред мен тези изкушения и аха - да си грабна. Четох в предния пост, че си банков служител, е вечер ли правиш тези чудни слънчеви снимки?:)), пък и явно търпението ви у дома е огромно, ние нападаме в движение:)
ОтговорИзтриванеПриготвям нещата когато имам време, Весе. Най-често събота и неделя особено през земните месеци, когато деня е по-къс. И в къщи нещата се консумират веднага, рядко имат търпение моите хора да изчакат снимките :)
ИзтриванеБлагодаря, Весе!
Уау! Как са се зачервили и бухнали! Толкова обичам тестеничко, ох. Танче, страшно изкусителни брецели. Всъщност какво е претцел? Май не знам. Знам само немските брецели. Явно има разлика с Brezel.
ОтговорИзтриванеЗнаеш разбира се, Йоли, същите са, онези варени гевреци дето ги сервират на дървен шиш нанизани по много, заедно с големи халби бира :) Pretzel, така се изписва на английски, а на немски Brezel или Breze, но става дума за едно и също.
ИзтриванеДругият път ще ги оформя в класическия им вид, но както и да е оформено тестото е много вкусно.
Благодаря ти мила!
А, ясно. Мерси за пояснението, Танче. Мислех, че това тестено изделие си е само и единствено немско. Де да ги знам англичаните, че и те имали. Тюх, все да науча нещо. Права си, вкусно е и то много. А твоите брецели наистина са изумително примамливи!
ИзтриванеОоо, уникални са!
ОтговорИзтриванеСтрува ми се, че няма да излязат от главата ми, докато не ги направя.
А колко ще се харесат у дома... :)
Благодаря, Таня!
Благодаря!
Аз ти благодаря, Илианка! Като имам предвид ти какъв майстор на тестените изделия (и не само) си, чувствам се много доволна, че ти харесват кренвиршките ми :)
ИзтриванеЖелая ти приятен и ползотворен ден!
Каква красота! Като нарисувани са, Таничка! Още не съм яла днес, затова си грабвам едничко и бягам преди да си ме видяла ;) Усмихнат ден, мила!
ОтговорИзтриванеНакара ме да се усмихна широко, Люси :)
ИзтриванеКое време, че още не си хапвала, ей момиче, така не може...
Радвам се, че ти харесват, мила! Прегръдка!
Танче, изглеждат толкова неустоими! Технологията на приготвяне ми наподобява тази за приготвянето на гевречета. Станали са изящни и толкова красиви- като нарисувани са.
ОтговорИзтриванеИ на мен като на Илианка, няма да ми излязат от главата докато не ги направя. Ех, каква изкусителка си!
Усмихнат, слънчев и красив ден!
Прегръдки!
Приготви ги, Габи, сигурна съм, че ще ви се усладят много, поне колкото на нас :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубав ден и прегръдка!
Танче,каква е тази препечена коричка-направо да ги излапа човек всичките-прекрасни са!
ОтговорИзтриванеИзглежда препечена, но е толкова мека и вкусна..., това тесто е вълшебно, вкуса му е невероятен, но както цвета, така и вкуса са следствие от потапянето в содения горещ разтвор.
ИзтриванеБлагодаря, Живе, радвам се, че ти харесват :)
Ау, че са апетитни! Изглеждат божествено вкусни, Таня. Ами, сега като не купувам кренвирши и като ми се доядоха какво да правя?! :)) Хм, ще се прежалим май веднъж и ще направя и аз. Благодаря ти за рецептата, Таня!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмихнат уикенд!
Поздрави!
И аз не купувам редовно, Ирме, но моето момче харесва едни франкфуртери от Лидъл и този път реших да ги оползотворя по малко по-различен начин :) Станаха вкусни и с опушен аромат, какъвто е и на франкфуртерите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за коментара!
Желая ти хубав уикенд!
Танче, за пореден път ми потичат лигите по тези твои неустоими снимки. А как обичам такива тестени нещица... Много много много ми харесват тези миньончета, а и технологията е интересна, не съм опитвала досега. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ех Светле, толкова си мила както винаги с мен :) Благодаря ти много!
ИзтриванеАз съм приготвяла и питки Pretzel, резултата винаги е превъзходен. Опитай, Светле, сигурна съм, че ще ти харесат!
Желая ти приятни почивни дни!
На закуска съм у вас, може ли?:) Чудни чуднички си ги направила, прецизна изработка, както се казва. Поздрави, Таничка и прекрасни почивни дни! ツ
ОтговорИзтриванеХайде скъпа, идвай, но тази сутрин за закуска има домашна ювка с варен крем, дано да ти хареса :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
Хубав уикенд и на теб!
Ей, ама големи сте сладури - и претцелчетата и ти! Поздрав най-сърдечен! :)
ОтговорИзтриване:) Благодаря ти скъпа!
ОтговорИзтриване