петък, 13 март 2015 г.

Претцелови мини кренвиршки




Необходими продукти за тестото:

350 милилитра  топла вода
1 чаена лъжица суха мая
¾  чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
50 грама стопено масло
Около 600 грама брашно

6-7 тънки кренвирши, аз предпочитам варено-пушени франкфуртери, нарязани

За содения разтвор:

800 милилитра вода
80 грама сода

1 яйчен жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко, разбъркани за намазване на мини кренвиршките преди печене за кафеникаво златист загар

Начин на приготвяне:

Подходяща тавичка се постила с хартия за печене и се поставя настрана, докато ни потрябва.
В част от водата се разтваря маята и захарта, разбърква се, докато всичко се разтвори.
В голяма купа се смесват по-голямата част от брашното и солта.
Маслото се разтопява и се оставя да изстине до стайна температура.

Към брашното се добавя разтворената и шупнала мая, маслото и останалата топла вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица, докато започне да се оформя тестото на топка. Изсипва се върху добре набрашнена повърхност и се омесва, с помощта на останалото брашно, докато спре да се лепи по ръцете и стане еластично, но все още е меко. Тестото се поставя в голяма купа, покрива се с найлоново фолио. Оставя се да втаса за 50-60 минути.

За да се приготви содения разтвор, водата и содата се поставят да заврат на котлона. Сместа се разбърква, докато содата се разтвори. Котлона се намалява на много ниска температура.

Фурната се включва да загрява на 200°С.

Когато тестото е готово, се разточва на кора, а от нея се нарязват ленти по около два сантиметра. Всяка лента се навива плътно около парче кренвирш и се поставя върху леко набрашнена повърхност. Когато всички кренвиршки са оформени, се потапят в горещия соден разтвор за около 30 секунди от всяка страна. Изваждат се от водата с помощта на решетъчна лъжица, като се оцеждат много добре. Кренвиршките се поставят върху тавичката приготвена за печене. Преди да се поставят във фурната се намазват с разбития с прясно мляко жълтък. Пекат се, докато придобият златисто кафеникав загар, около 25-30 минути.

21 коментара:

  1. Ох, Танче - не те знам къде и с какво снимаш, ама все едно са пред мен тези изкушения и аха - да си грабна. Четох в предния пост, че си банков служител, е вечер ли правиш тези чудни слънчеви снимки?:)), пък и явно търпението ви у дома е огромно, ние нападаме в движение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготвям нещата когато имам време, Весе. Най-често събота и неделя особено през земните месеци, когато деня е по-къс. И в къщи нещата се консумират веднага, рядко имат търпение моите хора да изчакат снимките :)
      Благодаря, Весе!

      Изтриване
  2. Уау! Как са се зачервили и бухнали! Толкова обичам тестеничко, ох. Танче, страшно изкусителни брецели. Всъщност какво е претцел? Май не знам. Знам само немските брецели. Явно има разлика с Brezel.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш разбира се, Йоли, същите са, онези варени гевреци дето ги сервират на дървен шиш нанизани по много, заедно с големи халби бира :) Pretzel, така се изписва на английски, а на немски Brezel или Breze, но става дума за едно и също.
      Другият път ще ги оформя в класическия им вид, но както и да е оформено тестото е много вкусно.
      Благодаря ти мила!

      Изтриване
    2. А, ясно. Мерси за пояснението, Танче. Мислех, че това тестено изделие си е само и единствено немско. Де да ги знам англичаните, че и те имали. Тюх, все да науча нещо. Права си, вкусно е и то много. А твоите брецели наистина са изумително примамливи!

      Изтриване
  3. Ооо, уникални са!
    Струва ми се, че няма да излязат от главата ми, докато не ги направя.
    А колко ще се харесат у дома... :)
    Благодаря, Таня!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Илианка! Като имам предвид ти какъв майстор на тестените изделия (и не само) си, чувствам се много доволна, че ти харесват кренвиршките ми :)
      Желая ти приятен и ползотворен ден!

      Изтриване
  4. Каква красота! Като нарисувани са, Таничка! Още не съм яла днес, затова си грабвам едничко и бягам преди да си ме видяла ;) Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накара ме да се усмихна широко, Люси :)
      Кое време, че още не си хапвала, ей момиче, така не може...
      Радвам се, че ти харесват, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Танче, изглеждат толкова неустоими! Технологията на приготвяне ми наподобява тази за приготвянето на гевречета. Станали са изящни и толкова красиви- като нарисувани са.
    И на мен като на Илианка, няма да ми излязат от главата докато не ги направя. Ех, каква изкусителка си!
    Усмихнат, слънчев и красив ден!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготви ги, Габи, сигурна съм, че ще ви се усладят много, поне колкото на нас :)
      Благодаря ти!
      Хубав ден и прегръдка!

      Изтриване
  6. Танче,каква е тази препечена коричка-направо да ги излапа човек всичките-прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изглежда препечена, но е толкова мека и вкусна..., това тесто е вълшебно, вкуса му е невероятен, но както цвета, така и вкуса са следствие от потапянето в содения горещ разтвор.
      Благодаря, Живе, радвам се, че ти харесват :)

      Изтриване
  7. Ау, че са апетитни! Изглеждат божествено вкусни, Таня. Ами, сега като не купувам кренвирши и като ми се доядоха какво да правя?! :)) Хм, ще се прежалим май веднъж и ще направя и аз. Благодаря ти за рецептата, Таня!
    Хубава вечер и усмихнат уикенд!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз не купувам редовно, Ирме, но моето момче харесва едни франкфуртери от Лидъл и този път реших да ги оползотворя по малко по-различен начин :) Станаха вкусни и с опушен аромат, какъвто е и на франкфуртерите.
    Благодаря ти за коментара!
    Желая ти хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Танче, за пореден път ми потичат лигите по тези твои неустоими снимки. А как обичам такива тестени нещица... Много много много ми харесват тези миньончета, а и технологията е интересна, не съм опитвала досега. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех Светле, толкова си мила както винаги с мен :) Благодаря ти много!
      Аз съм приготвяла и питки Pretzel, резултата винаги е превъзходен. Опитай, Светле, сигурна съм, че ще ти харесат!
      Желая ти приятни почивни дни!

      Изтриване
  10. На закуска съм у вас, може ли?:) Чудни чуднички си ги направила, прецизна изработка, както се казва. Поздрави, Таничка и прекрасни почивни дни! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде скъпа, идвай, но тази сутрин за закуска има домашна ювка с варен крем, дано да ти хареса :)
      Благодаря ти, Кате!
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  11. Ей, ама големи сте сладури - и претцелчетата и ти! Поздрав най-сърдечен! :)

    ОтговорИзтриване