Необходими продукти за около 15-17 палачинки, в
зависимост от дебелината и с диаметър 22 сантиметра:
10 супени лъжици захар
2 супени лъжици течен мед
1 голяма щипка сол
2 чаши газирана минерална вода (може да се замени с нормална)
2 чаши мляко
4 яйца
2 супени лъжица разтопено и охладено масло
течна червена сладкарска боя според предпочитанията ви за наситеност на цвета
Приготвяне:
Смесете
всички съставки и ги разбъркайте с миксер до гладка смес ( постарайте се тестото да бъде
напълно гладко без никакви бучки, ако ви се стори че има такива, минете сместа
приз сито). Ако
тестото е прекалено гъсто добавете още малко мляко, ако пък е по течно от
палачинково тесто прибавете брашно. Пържете палачинките стандартно в средно
горещ тиган, като преди всяка палачинка добавяте по малко олио.
За крема:
3 жълтъка
1 пакет крем
за варене на д-р Йоткер500 милилитра пълномаслено прясно млако
6 супени лъжици захар
2 супени лъжици бурбонска ванилова захар
100 грама бял шоколад
3 листа желатин или половин пакет
300 грама маскарпоне, на стайна температура
Накиснете желатина в 50 милилитра студена вода и го оставете настрани да набъбне.
Млякото
сложете на котлона, заедно със захарта в удобна тенджера.
Жълтъците и
нишестето разбъркайте на гладка каша в средна купа.Когато млякото стане горещо, но преди да заври, го изсипете на тънка струйка при жълтъците и нишестето, като разбърквате непрекъснато. След това върнете сместа отново в тенджерата и варете на среден огън, докато се сгъсти, разбърквайте непрекъснато.
Когато крема
изстине, започнете да прибавяте на части от него към предварително разбитото на
пухкав крем маскарпоне и разбърквайте, докато всичко се смеси добре.
Стегнете
ринг за сглобяване на торти или използвайте този от форма за печене на блатове
за да подредите и стегнете тортата. Сглобете, като в подходяща равна чиния,
поставяте палачинка и намазвате с три пълни супени лъжици от крема, като го
разпределяте равномерно по цялата повърхност на палачинката. Повторете до
изчерпване на палачинките и крема, като оставите последната палачинка ненамазана.
Една палачинка отделете, от нея ще изрежете сърцата за декорация на тортата. Покрийте
с найлоново фолио и приберете тортата в хладилника за 4-5 часа или за една нощ.
200 грама
маскарпоне, на стайна температура
300
грама сладкарска сметана5 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжица ванилов екстракт
Разбъркайте
маскарпонето с пудрата захар и ванилията.
Разбийте
сметаната на средно твърд крем и я прибавете към маскарпонето на части,
разбъркайте до гладкост внимателно, с помощта на силиконова шпатула.Поставете крема в хладилника за 30 минути и след това намажете с него тортата от всички страни. Оставете отново в хладилника, докато стегне.
Декорирайте тортата със сърчица изрязани от палачинката, която сте заделили за целта.
Отрежете големи парчета за всички и се насладете на вкуса и!
Таничка, знаеш ли какво веднага ми изникна в ума...
ОтговорИзтриване"Горчиво, горчивооо!" :)
Защо пък да не, нали? Ама толкова да ти е хубава тортата - като за хубави поводи. :)
Прегръдки!
Благодаря ти, Гери :) Винаги съм харесвала сърцето като символ и посланието което носи със себе си, така че никога не е излишна такава торта, а поводите да се приготви могат да бъдат много :)
ИзтриванеПрегръдки!
Много нежен вид има тази ангелска торта.....Поздрави,Таня:)!
ОтговорИзтриванеКак само я нарече " ангелска " много ми хареса, Миленче :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Ами ще ми се да я опитам, още повече ми се ще да кажа, че ще я направя, но познавайки се, няма да е преди пенсия. Танче, ти си съкровище@! Хубав февруари!
ОтговорИзтриванеТолкова е лесна за изпълниние, че не си рекла - не си я приготвила, Марте :) Но честно казано те разбирам, защото и моят списък с рецепти, които ще приготвя някой ден става все по-дълъг, а дали ще ги направя някога, кой знае :)
ИзтриванеПрегръдка и усмихнат ден ти желая!
Какво прекрасно момиче си ти! Истинско природно бедствие! Каквото и да кажа ще е малко и ще звучи като поредно клише. Затова, ти си знаеш какво е отношението ми към теб! Съвсем от сърце при това!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, за искреното и безкористно отношение, което имаш не само към мен, но и към всички хора! Всъщност ти си бедствието, което се надявам да връхлети повече хора, защото така света ще стане по-добър :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Много е хубава, Танче! А сърчицата имат ли си символика в случая...?:)))Поздрави!
ОтговорИзтриванеВесе, много ти благодаря!
ИзтриванеЗа всички, които го усещат в гърдите си и с любовта си успяват да стоплят и сърцата на другите :)
Поздрави!
:))
ИзтриванеЕх... Като видя твоите шедьоври, Танче, и си въздишам по красотата, която си сътворила! Абсолютно съвършенство! И аз харесвам много украсите от сърчица, поне тях мога да рисувам хихи. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила!
Аз се справям с рисуването, или по-скоро справях се повече от добре, но липсата на практика и време, промениха малко нещата във времето :) Винаги съм обичала изкуството, но сега го изрязявам под малко по-различна форма, която щастлива съм, че открих, макар и малко по-късно!
ИзтриванеБлагодаря, Светле!
Прегръдки!
Много ефектна тортичка, Танче! И снимана и поднесена като за рекламен постер, толкова привлекателно! Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Валя :) Приятно ми е, че ти е харесала тортата!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Танче, истинска фантазия си сътворила! Наистина нежно и романтично настроение лъха от този сладкиш! За пореден път се убеждавам,че често сме на една вълна. Вчера правих и аз палачинкова торта :) Е, не може да се мери с твоята обаче...наистина голяма красота! Прегръдки от ме, мила и много успешна седмица!
ОтговорИзтриванеСтига, Люси..., аз толкова ти се възхищавам на творенията, като машина за нови идей с прелестното им изпълнение си :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Прегръдки, мила!
Това е направо като кулинарна картина, истинско произведение на сладкарското изкуство! Завиждам ти за търпението и комплименти за всеотдайността, креативността и майсторството ти! Прекрасни сте - и тортата, и най- вече ти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, любима Нели, за прекрасните комплименти! Щастлива съм, че имаш такова мнение за мен :)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна торта, Таня! И перфектен разрез!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Пепи :)
ИзтриванеПоздрави!
Без малко да изпусна това червено съвършенство! Особено актуално за приближаващия празник на влюбените! Невероятна си!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много ти благодаря, Инче :)
ИзтриванеЖелая ти прекрасен уикенд!