неделя, 1 февруари 2015 г.

Червена Палачинкова Торта с ванилов крем и маскарпоне


Необходими продукти за около 15-17 палачинки, в зависимост от дебелината и с диаметър 22 сантиметра:
 
4чаши брашно
10 супени лъжици захар
2 супени лъжици течен мед
1 голяма щипка сол
2 чаши газирана минерална вода (може да се замени с нормална)
2 чаши мляко
4 яйца
2 супени лъжица разтопено и охладено масло
течна червена сладкарска боя според предпочитанията ви за наситеност на цвета

Приготвяне:

Смесете всички съставки и ги разбъркайте с миксер до гладка смес ( постарайте се тестото да бъде напълно гладко без никакви бучки, ако ви се стори че има такива, минете сместа приз сито). Ако тестото е прекалено гъсто добавете още малко мляко, ако пък е по течно от палачинково тесто прибавете брашно. Пържете палачинките стандартно в средно горещ тиган, като преди всяка палачинка добавяте по малко олио.
 

За крема:

3 жълтъка
1 пакет крем за варене на  д-р Йоткер
500 милилитра пълномаслено прясно млако
6 супени лъжици захар
2 супени лъжици бурбонска ванилова захар
100 грама бял шоколад
3 листа желатин или половин пакет
300 грама маскарпоне, на стайна температура

Накиснете желатина в 50 милилитра студена вода и го оставете настрани да набъбне.
Млякото сложете на котлона, заедно със захарта в удобна тенджера.
Жълтъците и нишестето разбъркайте на гладка каша в средна купа.
Когато млякото стане горещо, но преди да заври, го изсипете на тънка струйка при жълтъците и нишестето, като разбърквате непрекъснато. След това върнете сместа отново в тенджерата и варете на среден огън, докато се сгъсти, разбърквайте непрекъснато.

 
Когато крема е готов, го оставете да изстине леко и прибавете към него ваниловата захар, желатина и белия шоколад начупен на парчета. Разбъркайте, докато всичко се разтвори и крема стане гладък. Оставете го да изстине напълно до стайна температура, като го разбърквате от време на време, за да не хване коричка.

Когато крема изстине, започнете да прибавяте на части от него към предварително разбитото на пухкав крем маскарпоне и разбърквайте, докато всичко се смеси добре.

Стегнете ринг за сглобяване на торти или използвайте този от форма за печене на блатове за да подредите и стегнете тортата. Сглобете, като в подходяща равна чиния, поставяте палачинка и намазвате с три пълни супени лъжици от крема, като го разпределяте равномерно по цялата повърхност на палачинката. Повторете до изчерпване на палачинките и крема, като оставите последната палачинка ненамазана. Една палачинка отделете, от нея ще изрежете сърцата за декорация на тортата. Покрийте с найлоново фолио и приберете тортата в хладилника за 4-5 часа или за една нощ.
 


За декориране на тортата:

200 грама маскарпоне, на стайна температура
300 грама сладкарска сметана
5 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжица ванилов екстракт

Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията.
Разбийте сметаната на средно твърд крем и я прибавете към маскарпонето на части, разбъркайте до гладкост внимателно, с помощта на силиконова шпатула.
Поставете крема в хладилника за 30 минути и след това намажете с него тортата от всички страни. Оставете отново в хладилника, докато стегне.
Декорирайте тортата със сърчица изрязани от палачинката, която сте заделили за целта.

Отрежете големи парчета за всички и се насладете на вкуса и!

23 коментара:

  1. Таничка, знаеш ли какво веднага ми изникна в ума...
    "Горчиво, горчивооо!" :)
    Защо пък да не, нали? Ама толкова да ти е хубава тортата - като за хубави поводи. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери :) Винаги съм харесвала сърцето като символ и посланието което носи със себе си, така че никога не е излишна такава торта, а поводите да се приготви могат да бъдат много :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Много нежен вид има тази ангелска торта.....Поздрави,Таня:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как само я нарече " ангелска " много ми хареса, Миленче :) Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ами ще ми се да я опитам, още повече ми се ще да кажа, че ще я направя, но познавайки се, няма да е преди пенсия. Танче, ти си съкровище@! Хубав февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова е лесна за изпълниние, че не си рекла - не си я приготвила, Марте :) Но честно казано те разбирам, защото и моят списък с рецепти, които ще приготвя някой ден става все по-дълъг, а дали ще ги направя някога, кой знае :)
      Прегръдка и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  4. Какво прекрасно момиче си ти! Истинско природно бедствие! Каквото и да кажа ще е малко и ще звучи като поредно клише. Затова, ти си знаеш какво е отношението ми към теб! Съвсем от сърце при това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, за искреното и безкористно отношение, което имаш не само към мен, но и към всички хора! Всъщност ти си бедствието, което се надявам да връхлети повече хора, защото така света ще стане по-добър :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Много е хубава, Танче! А сърчицата имат ли си символика в случая...?:)))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, много ти благодаря!
      За всички, които го усещат в гърдите си и с любовта си успяват да стоплят и сърцата на другите :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ех... Като видя твоите шедьоври, Танче, и си въздишам по красотата, която си сътворила! Абсолютно съвършенство! И аз харесвам много украсите от сърчица, поне тях мога да рисувам хихи. :)
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се справям с рисуването, или по-скоро справях се повече от добре, но липсата на практика и време, промениха малко нещата във времето :) Винаги съм обичала изкуството, но сега го изрязявам под малко по-различна форма, която щастлива съм, че открих, макар и малко по-късно!
      Благодаря, Светле!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Много ефектна тортичка, Танче! И снимана и поднесена като за рекламен постер, толкова привлекателно! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Валя :) Приятно ми е, че ти е харесала тортата!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Танче, истинска фантазия си сътворила! Наистина нежно и романтично настроение лъха от този сладкиш! За пореден път се убеждавам,че често сме на една вълна. Вчера правих и аз палачинкова торта :) Е, не може да се мери с твоята обаче...наистина голяма красота! Прегръдки от ме, мила и много успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стига, Люси..., аз толкова ти се възхищавам на творенията, като машина за нови идей с прелестното им изпълнение си :)
      Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  9. Това е направо като кулинарна картина, истинско произведение на сладкарското изкуство! Завиждам ти за търпението и комплименти за всеотдайността, креативността и майсторството ти! Прекрасни сте - и тортата, и най- вече ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, любима Нели, за прекрасните комплименти! Щастлива съм, че имаш такова мнение за мен :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Страхотна торта, Таня! И перфектен разрез!

    ОтговорИзтриване
  11. Без малко да изпусна това червено съвършенство! Особено актуално за приближаващия празник на влюбените! Невероятна си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Инче :)
      Желая ти прекрасен уикенд!

      Изтриване