За каймата:
600 грама
кайма смес
1 филия хляб½ чаша прясно мляко
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 супена лъжица сушен босилек
сол и черен пипер
За доматения сос:
2 глави лук
2 скилидки
чесън500 милилитра гъсто доматено пюре
400 милилитра пасирани домати от консерва
5 картофа
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица сушен босилек
1 супена лъжица сушен риган
сол и черен пипер
Приготвяне:
За соса
нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме, като от време на време
прибавяме по една-две супени лъжици бульон. След като лука омекне и стане
прозрачен, прибавяме червения пипер, разбъркваме бързо и веднага изсипваме
доматеното пюре, пасираните домати и меда. Прибавяме и картофите нарязани на
кубчета ( аз изрязах
топчета от картофите ).
Захлупваме
съда и оставяме соса да ври на слаб огън.
От каймата,
накиснатият в прясно мляко и оцеден хляб и от останалите продукти омесваме кайма и
оформяме малки кръгли кюфтета.
Изпържваме
ги в тефлонов тиган без мазнина и ги прибавяме към доматения сос заедно с
подправките, добавяме сол и пипер на вкус.
Оставяме ястието
да ври още 15-20 минути.
Сервираме
кюфтетата със сос, топли, поръсени с пресен магданоз.
Любимата ми
част от хапването на ястие с вкусен и ароматен доматен сос е точно топенето на
залък хляб в него. Ще ви напиша продуктите за този неустоимо вкусен хляб със семена,
който приготвих.½ пакет прясна мая
¼ чаена лъжица суха мая
1 чаша хладка вода
2 супени лъжици захар
4 чаши бяло брашно + още една чаша за доомесване
2 чаши пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица сол
400 грама кисело мляко, леко затоплено
2 яйца
2 супени лъжици разтопено масло
2 супени лъжици олио
1 шепа сурови слънчогледови семена
1 шепа сурови тиквени семена
1 шепа суров сусам
4 супени лъжици ленено семе
2 супени лъжици ленено брашно
От дългия
списък с изброени продукти омесих меко тесто, което оставих да втаса за един
час на топло.
След това
върху набрашнен плод разделих тестото и оформих два хляба, които поставих в
продълговати форми.
Оставих ги
да втасат за 30 минути и ги изпекох заедно на 190°С за 50 минути.
Много богато и питателно меню, Танче! Хареса ми идеята за хляба със семена. Босилекът придава и на най-простичките ястия необикновен вкус. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И хлебчето и кюфтенцата са убийствени! Идвам на вечеря във вас, защото обожавам кюфтета, а още по- вкусно е кюфтета със сос. Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Скоро ми споделиха подобна рецепта и си казах, че трябва да опитам. Изглежда доста апетитно, а за хляба нямам думи. Божествен е!
ОтговорИзтриванеАз нямам думи.. Само ще кажа, че е ужасно вкусно всичко! :)
ОтговорИзтриванеТанче, слагай прибори за още трима. :)))
ОтговорИзтриванеЕмиии, вкусотия отвсякъде. И с тези твои ,,уханни'' снимки ще има опашка пред дома ви :)
Прегръдка, мила!
Чудесна яхния, Таня! Много я обичаме, с тези подправки и при нас се харесва :) разнообразяваме чат-пат.
ОтговорИзтриванеХубава и спорна нова седмица ти пожелавам!
Обичам ги тези кюфтета от скоро :)
ОтговорИзтриванеСлагам и печени червени чушки в соса :)
Хубава вечер, Танче!
Вкусно се яде във вашата къща! Часта с топването на залъка ми хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Таня! Спорна нова седмица!
Вкусен сос, както казваш - с италиански привкус! А за хляба - интересно комбиниране на прясна и суха мая. ще опитам, защото често си правя подобен хляб.
ОтговорИзтриванеНеустоими снимки!
Успешна нова седмица, Таня!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЕдинодушно е мнението на всички, че тази част е най-любима:))) Ами удоволствие си е да топнеш залчето в таз чудна манджичка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОх, Танче, това е вкуснотийка! Не съм правила кюфтенца в гювече, имам такива дълбоки гювечета - спомен от баба, ще взема да ги напълня с тази гозба! Поздрави и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеВ последно време имам страшно много задължения, които ме отдалечиха малко от блога и от любимите ми занимания, но в краткосрочен план се надявам работите ми да влязат в релси. Благодаря на всички ви, че наминахте и одобрихте съботния ни обяд, аз ще потвърдя само, че беше вкусно и за сетен път, установявам разликата на храната готвена в метална тенджера и глинен съд, обожавам този вкус!
ОтговорИзтриванеУспявам да поглеждам вкусотиите, които приготвяте, но нямам възможност да пиша много, за което моля да ме извините!
Прегръдки на всички!
Танче, аз все съм последна на опашката, но поне успявам да се явя :) Много ми харесва ястието и хлебчето! Всичко е такава кулинарна магия, че само чакам да обявиш часа за сядане на масата :) Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеВажното е, че намираш минутка и наминаваш, толкова ти се радвам, миличка :) Ти трудно можеш да бъдеш последна някога :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Люси!
Прегръдка!
Чудесен вариант на кюфтетата със сос, Танче! А за хлебчето - дими нямам - точно по вкуса ми е, а заедно....ще се окапя...
ОтговорИзтриванеКак ме усмихна, Весе :) голяма си сладурана :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва предложението ми!
Честно казано този вид кюфтенца ги мразя вече, щото такива малката иска през ден-два и на всички останали ни втръснаха. Но хлебчето..... хлебчето не би могло да ми втръсне- прекрасно е!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Танче!
Ох, Марти, всички дечурлига са еднакви :) И моят син е луд фен на всякакви каймени изделия и най-вече на кюфтета с червен сос, но какво да правим ще угаждаме на прищевките им.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!